Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľudstvo v ohrození: Desivé FOTO ukazuje, ako by to vyzeralo po dopade kométy!

Takto by to vyzeralo do dopade kométy Zobraziť galériu (2)
Takto by to vyzeralo do dopade kométy (Zdroj: Matt Wang)

LOS ANGELES - Takto by to vyzeralo, keby na Los Angeles dopadla kométa, ktorá je predmetom výskumu prelomovej vesmírnej misie. Čo myslíte, spôsobilo by to zánik mesta, krajiny či dokonca sveta?

V stredu 12. novembra pristál modul vesmírnej sondy Rosetta na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Jeho cieľom je poodhaliť tajomstvá vzniku slnečnej sústavy, nášho domova v galaxii. Takýto projekt v histórii ľudstva prebieha prvýkrát.

Rozmery kométy sú už známe - je široká 4,1 km a 3,2 km vysoká vo svojom najvyššom bode. Vesmírom letí rýchlosťou takmer 55 tisíc km/h. Ak by dopadla na Zem, spôsobila by obrovitánsku pohromu. Fotograf Matt Wang to znázornil prostredníctvom svojej grafiky zasadenej do prostredia mesta Los Angeles na západnom pobreží USA.

Modul Philae úspešne pristál na kométe
Zobraziť galériu (2)
Modul Philae úspešne pristál na kométe  (Zdroj: Matt Wang)

Sonda Rosetta putovala vesmírom vyše desať rokov, kým dorazila k svojmu cieľu. Jej výskumný arzenál pozostáva z 21 vedeckých aparatúr. Jedenásť je inštalovaných na hlavnej sonde, ktorá kométu sleduje z blízkej orbity, ďalších desať je na pristávacom module Philae. Už sa im na kométe podarilo nájsť stopy organických molekúl obsahujúcich uhlík, ktorý je základom života na Zemi. Rosettu skonštruovala Európska kozmická agentúra ESA ešte na prelome tisícročí. Od svojho ukotvenia na orbite okolo kométy posiela na Zem fascinujúce obrazy nepoznaného zmrznutého sveta.

Modul Philae úspešne pristál na kométe
Zobraziť galériu (2)
Modul Philae úspešne pristál na kométe  (Zdroj: SITA)

K zostrojeniu sondy Rosetta prispela aj Slovenská akadémia vied. Jej košický Ústav experimentálnej fyziky sa podieľal na konštrukcii jedného z kľúčových systémov sondy v rámci medzinárodnej spolupráce s partnerským Laboratóriom kozmických technológií STIL v Írsku. "Elektronický servisný systém ESS je interfejsom medzi orbitálnym komplexom a pristávacím modulom Philae," povedal Ján Baláž, vedecký pracovník oddelenia kozmickej fyziky ÚEF SAV. 

"Ústav experimentálnej fyziky SAV sme k prácam na Rosette pozvali na základe veľmi dobrých skúseností z viacerých spoločných vesmírnych misií," odkázala z Írska profesorka Susan McKenna-Lawlorová, riaditeľka laboratória STIL. "S vedcami z ÚEF SAV sme dosiahli v oblasti kozmického výskumu a technológií viacero úspechov," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu