Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čo s nami robí stres a aké sú výkriky nášho tela

Čo s nami robí stres a aké sú výkriky nášho tela
Čo s nami robí stres a aké sú výkriky nášho tela (Zdroj: IPcko.sk)

Kedysi sa slovo stres medzi ľuďmi neskloňovalo tak často, a teda nečudo, že nie každému bolo hneď jasné, čo si pod ním predstaviť. Dnes sa tento termín priam udomácnil v našej bežnej slovnej zásobe. Pred skúškami stresujeme, neposlušné deti nám spôsobujú stresy, po ťažkom dni v práci sme vystresovaní. Stres je už celkom normálnou súčasťou našich životov. Možno až natoľko, že zabúdame na to, že vo zvýšenej miere nám môže aj poriadne uškodiť.

 

 

Psychosomatika nie je psychiatria

O prepojení nášho duševného naladenia s fyzickým zdravím hovorí pomerne málo známa disciplína psychosomatika. Dodnes sa stretáva s mnohými predsudkami a nesprávnymi presvedčeniami medzi ľuďmi. „Často sa stáva, že ľudia sa pri označení psychosomatické ochorenie zháčia, či to znamená, že sú psychicky chorí. V krajnom prípade sa kvôli formulácii, že príčina ich ťažkostí je psychického pôvodu, cítia byť obvinení z toho, že svoje ochorenie len simulujú a že najskôr by si mali dať dokopy „hlavu“,“ zhŕňa svoje skúsenosti psychológ Filip Hric.

V skutočnosti sa za bežné psychosomatické ochorenia považujú napríklad bolesti hlavy, únava, bolesti chrbtice, žalúdočné problémy či nechuť do jedla. Sú to všetko fyzické problémy, no ich objektívna príčina neraz ostáva neznáma. „Človek je viac než len biologický organizmus a mnohé choroby či jeho problémy majú súvis s tým, čo aktuálne prežíva. Psychické naladenie a prežívanie má vplyv nielen na prepuknutie podobného ochorenia, ale i na samotný priebeh a potenciálne uzdravenie“, objasňuje Hric.

Telo dáva signály

Znamená to teda, že ak sa cítim byť psychicky na dne, môžem z toho ochorieť. Dlhodobé zotrvávanie v prostredí plnom stresu, prežívanie frustrácie, bezmocnosti a úzkosti sa môže podpísať na zdravotnom stave človeka. Nie vždy musí ísť o vážne stavy, ale už len samotná únava ako reakcia na psychickú vyčerpanosť, či zvýšená teplota sú signálmi, ktorými nám telo dáva najavo, že potrebuje oddych. Dobrovoľníci z poradne IPčko.sk sa jasne zhodujú v tom, že ak sa niekto psychicky necíti dobre, nemal by to zanedbávať. Niekedy si stačí dopriať trochu oddychu a pokoja a predídeme tým tomu, aby sme donekonečna trávili čas v ordinácii nášho lekára.

Pozrite si viac v krátkom videu o danej problematike, ktoré je už ôsmym dielom videoseriálu osvetovej kampane Neboj sa byť normálnym, ktorú pripravuje internetová poradňa IPčko.sk. Prostredníctvom nej sa môžu ľudia dozvedieť viac o problémoch, ktoré trápia spoločnosť a o spôsoboch ako ich riešiť.

Ďalšie videá o sexualite, šikane, depresii, sebapoškodzovaní, problémoch s účením a vo vzťahu nájdete na internetovej stránke IPčko.sk

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu