Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bezlepkový program v Pizza Mizza

Bezlepkový program v Pizza Mizza Zobraziť galériu (10)
Bezlepkový program v Pizza Mizza (Zdroj: Pizza Mizza)

Vyjadrenie dietológa k zavádzaniu bezlepkových jedál do prevádzok gastronomického reťazca Pizza Mizza.

Múka a naše zdravie: komu môže škodiť?

Niečo o celiakii a bezlepkovej diete Rôzne druhy múk sú v rôznej podobe pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Bez múčnych pokrmov – ako chlieb, pečivo, cestoviny, koláče,.. - si väčšina z nás nevie svoju stravu ani predstaviť. Najpoužívanejšia pšeničná múka však pre časť z nás predstavuje zdravotný problém. Obsahuje totiž lepok (glutén), ktorý u ľudí s určitou genetickou výbavou môže spúšťať ochorenie zvané celiakia. Hlavnú rolu v ňom hrá zle nasmerovaný imunitný systém, ktorý po stimulácii lepkom poškodzuje tenké črevo a môže spôsobovať vážne zdravotné problémy - pri dlhom trvaní dokonca nádorové ochorenie tenkého čreva (lymfóm). Napriek ohromným pokrokom medicíny ostáva dodnes jedinou účinnou liečbou bezlepková diéta - teda úplné vyradenie aj najmenšieho množstva pšenice (ale aj raže a jačmeňa) z jedálnička.

Celiakia – mňa sa to netýka?

Celiakia je dodnes časťou verejnosti (aj odbornej) považovaná za vzácne ochorenie, ale nie je to tak. Vo svete sa to týka jedného zo 70-tich až 550- tich ľudí podľa geografickej lokality. Hlavným problémom je, väčšina z týchto ľudí nie je diagnostikovaná, pretože príznaky sú často netypické. Na Slovensku sa predpokladá výskyt ochorenia u jedného z 250 obyvateľov, ale v skutočnosti je zistené len u jedného zo 670, čiže o niečo viac ako jedna tretina. Takmer dve tretiny chorých si ďalej veselo konzumujú obilniny a netušia, že si nechtiac môže vážne poškodiť zdravie.

Ako sa celiakia prejavuje?

Ešte v nedávnych časoch bola celiakia považovaná za chorobu neprospievajúcich detí s bolesťami brucha a hnačkami. Tráviace prejavy sú totiž typickým prejavom. Lepok totiž nepriamo poškodzuje tenké črevo a spôsobuje jeho zápal a tzv. malabsorpčný syndróm: živiny, ktoré telu dodáva potrava, sa v čreve nevstrebávajú a sú vylúčené stolicou. Tuky v stolici spôsobujú hnačky, telo nemá živiny, vitamíny a minerály a tým nefungujú mnohé procesy. Veľmi zradné je, že tráviace problémy nemusia byť v popredí – nedostatok živín a môže manifestovať úplne inými príznakmi. Veľmi častý je napríklad nedostatok železa s následnou chudokrvnosťou (anémiou) s príznakmi únavy, nevýkonnosti, prípadne búšenia srdca. Chýbať môže tiež vitamíny potrebné pre správne fungovanie nervovej sústavy, telu chýba tuk a vitamíny v ňom rozpustné (A, D, E, K), chýba tiež vápnik a môže vznikať osteoporóza. Môžu byť prítomné príznaky neurologické (brnenie, zmeny citlivosti a iné), psychické zmeny (úzkostlivosť, depresia, ..), celková slabosť a nevýkonnosť, nemožnosť otehotnenia, kožné problémy a iné. Sú napríklad známe prípady, že sa pacientka s dlhoročnou depresiou úplne vyliečila bezlepkovou stravou.

Kedy mať ešte podozrenie na celiakiu?

Celiakia je autoimunitné ochorenie s genetickou predispozíciou. Tieto autoimunitné ochorenia, medzi ktoré patrí aj najčastejšie ochorenie štítnej žľazy, cukrovka 1.typu, autoimunitný zápal pečene a ďalšie, majú tendenciu sa kumulovať u jednotlivcov aj v rodinách. Takže ak Vaša mama alebo babička majú zníženú funkciu štítnej žľazy alebo iné z ochorení, je pravdepodobnosť celiakie u Vás väčšia. Hlavne, ak máte viacero z príznakov uvedených vyššie.

Ako sa dá zistiť, či máte celiakiu?

Ak máte niektoré z vyššie uvedených príznakov, hlavne, ak ich na sebe pozorujete viacero a trvajú dlhodobo alebo sa vracajú, navštívte svojho lekára, aby zvážil možnosť tohto ochorenia, prípadne iné príčiny ťažkostí. Najčastejšími príznakmi sú nadúvanie, znížená hladina železa s anémiou alebo bez nej, dlhodobá hnačka, syndróm dráždivého čreva, niekedy aj zápcha a únavový syndróm Pravdepodobnosť ochorenia zvyšuje výskyt celiakie alebo niektorého z autoimunitných ochorení v rodine. Ochorenie sa dá zistiť vyšetrením špecifických protilátok v krvi s následným potvrdením ochorenia mikroskopickým vyšetrením vzorky tenkého čreva.

Liečba celiakie

Jedinou možnosťou liečby je úplne vynechať všetky potraviny, ktoré obsahujú akékoľvek malé množstvo lepku. Nie je to také jednoduché – múka a iné obilné produkty sa pridávajú do väčšiny jedál. Okrem typických múčnych pokrmov sú
v údeninách, v omáčkach, rôznych pochutinách, dokonca aj v pive a destilátoch vyrábaných z obilia. Proste v množstve pokrmov, ktorým sa dá v bežnom živote len ťažko vyhnúť. Ale je to nevyhnutné, pretože aj malé množstvo lepku môže spustiť zápalové zmeny v čreve so všetkými následkami.

Na záver

Na Slovensku je okolo 8 tisíc ľudí s diagnostikovanou celiakiou (údaj z roku 2008), ale predpokladá sa, že ďalších 14 tisíc touto chorobou trpí bez toho, aby sa o nej vedelo a prípadné príznaky sú liečené nesprávne a bez väčších úspechov. Aj touto cestou by sme ich radi oslovili a upozornili na možné riziko, ktoré pre nich znamená lepok. Stravovať sa bezlepkovo však nie je na Slovensku jednoduché – potraviny sa síce postupne dostávajú aj do bežných obchodov, ale výber je malý a sú stále veľmi drahé. Stravovanie  v závodných jedálňach a reštauráciách je niekedy takmer nemožné – múka a škrob sa pridávajú takmer do všetkého a aj keď nie, potraviny sa môžu kontaminovať múkou pri spracovaní. Preto sa v mene našich pacientov celiatikov tešíme každej lastovičke, ktorá do verejného stravovania prinesie nové možnosti najesť sa bez lepku - a hlavne, ak má záujem robiť to naozaj poctivo, viac na www.pizzamizza.sk    

  MUDr. Lenka Bachratá

 

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu