Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

FBI pomáha Londýnskej polícii: Vyše 100 antických artefaktov stále chýba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vyšetruje zmiznutie stoviek predmetov zo zbierok Britského múzea v Londýne, ktoré boli údajne predané americkým kupcom. Informuje pondelková správa stanice BBC.

Agenti FBI uviedli, že londýnskej Metropolitnej polícii pomáhajú pri pátraní po 1500 predmetoch, ktoré sa stratili alebo boli odcudzené. Zatiaľ bolo vrátených 626 z nich a ďalších 100 bolo objavených, no zatiaľ vrátené neboli.

archívne video

Ohavný čin za bieleho dňa! Okoloidúci namiesto pomoci okradol muža s epileptickým záchvatom (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

FBI podľa BBC takisto pomohla pri návrate 268 predmetov predaných zberateľovi vo Washingtone, ktoré podľa múzea patria do jeho zbierok. Ďalší z kupcov so sídlom v New Orleans pre BBC uviedol, že agent FBI ho prostredníctvom e-mailu požiadal o informácie o dvoch predmetoch, ktoré predtým kúpil na burze eBay.

Britské múzeum v marci začalo právne konanie voči svojmu bývalému zamestnancovi Petrovi Higgsovi za krádeže, poškodenie či predaj antických artefaktov na eBay. Higgs pracoval v oddelení zbierok z obdobia starovekého Grécka či Ríma a obvinenia odmieta. Voči Higgsovi je vedené občianske konanie a v spojitosti s chýbajúcimi predmetmi neboli zatknuté či z trestného činu obžalované žiadne osoby.

Viac o téme: MúzeumLondýnFBIKrádež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu