Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Let do Viedne sa takmer skončil katastrofou: MAYDAY! FOTO Airbus zdemolovali krúpy, Pilot pristával naslepo

Lietadlo výrazne poškodili krúpy.
Lietadlo výrazne poškodili krúpy. (Zdroj: X/ Exithamster)

VIEDEŇ - Okná rozbité, nos lietadla takmer úplne chýba a pasažieri sú v šoku. Len vďaka skúsenostiam pilota sa mu podarilo lietadlo AUA z Malorky priviesť k zemi vo Viedni pri lete naslepo. 

Lietadlo spoločnosti AUA (Austrian Airlines) odštartovalo z Palmy v nedeľu okolo 15:30 s miernym meškaním. Počas letu došlo k menším turbulenciám. „Nič zvláštne,“ uviedol podľa Krone jeden z pasažierov. Keď sa už myšlienkami vrátil domov, asi pol hodiny pred plánovaným príletom do Viedne zrazu začalo byť cítiť prudké otrasy.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

„Preleteli sme cez búrkový front,“ pokračoval pasažier. Pilot následne pristál na viedenskom letisku. "Pristátie bolo trochu turbulentnejšie ako zvyčajne," hovorí cestujúci. Ale on si z toho nič nerobil. Potom pilot oznámil, že čelné sklo lietadla je rozbité.

"Myslím, že sme boli asi 20 minút pred pristátím, keď sme sa dostali do búrky a mraku krúp a začali sa turbulencie," oznámila americkej televízii ABC jedna z cestujúcich Emmeley Oakleyová. "Jasne sme cítili, ako krúpy dopadajú na lietadlo, bolo to celkom hlasné," dodala.

Kvôli otrasom podľa nej po kabíne airbusu lietali mobilné telefóny a hrnčeky. Niektorí ľudia začali od strachu kričať, ale posádke sa ich podarilo upokojiť, uviedla aj Oakleyová, podľa ktorej to inak z 90 percent bol celkom nezáživný let.

Nos lietadla chýbal

K lietadlu okamžite pribehol veľký kontingent záchranných zložiek. Keď pasažieri vystúpili z lietadla, čakalo ich surové prebudenie. Nielenže boli rozbité predné okná, ale chýbala aj predná časť stroja - jednoducho bola odtrhnutá. V tej chvíli si pasažieri uvedomili, že pilot pristál naslepo a ako blízko sa dostali ku katastrofe. 

Takto reagovala AUA

AUA potvrdila incident v nedeľu večer: „Pri dnešnom lete OS434 z Palma de Mallorca do Viedne poškodilo krupobitie lietadlo Airbus A320. Pri približovaní sa k Viedni lietadlo narazilo do búrkovej bunky, ktorú podľa posádky kokpitu na meteorologickom radare nebolo vidieť. Podľa aktuálnych informácií boli krupobitím poškodené dve okná predného kokpitu lietadla, predná časť lietadla a niektoré panely."

Dokonca bolo uskutočnené volanie „Mayday“

Kvôli poškodeniu bolo uskutočnené tiesňové volanie Mayday, pokračoval AUA. „Lietadlo dokázalo bezpečne pristáť na letisku Viedeň-Schwechat. Všetci pasažieri lietadla zostali bez zranení. Tím Austrian Airlines Technology je už poverený konkrétnym posúdením poškodenia daného lietadla. Bezpečnosť našich cestujúcich a našich posádok je najvyššou prioritou Austrian Airlines.
 

Viac o téme: LietadloBúrkaKrúpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu