Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Osem sériových vrahov s nezvyčajne vysokým IQ: Títo boli dokonca bystrejší než Einstein!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/Morbidful/Getty Images)

USA – Sérioví vrahovia, ako Ted Bundy, sa vyznačujú najmä ohavnosťou svojich činov. Mnohí však okrem toho mali aj nezvyčajne vysoké IQ. Príkladom sú aj géniovia, ktorí z bizarného dôvodu zavraždili tínedžera. Mimoriadne inteligentní boli aj títo šiesti vrahovia.

Americkí géniovia Nathan Leopold a Richard Loeb verili, že sú „supermani“. V roku 1924 uniesli a zavraždili tínedžera. Chceli tak dokázať, že sú príliš bystrí na to, aby ich niekto chytil. 19-ročný Leopold mal IQ 210, zatiaľ čo IQ 18-ročného Loeba dosahovalo 169. Popoludní 21. mája 1924 nalákali 14-ročného Bobbyho Franksa do svojho auta v Chicagu a potom ho ubili na smrť dlátom. Mŕtvolu vyhodili do priekopy a zaliali kyselinou, pochovali svoje zakrvavené šaty a potom chlapcovmu otcovi poslali výkupné na 10 000 dolárov (9 220 eur). Namiesto toho však zavolal policajtov, ktorí rýchlo našli a identifikovali Bobbyho telo, informoval portál PBS.

Zásadnú chybu urobil aj Leopold, ktorý nechal na mieste činu okuliare. Tie sa polícii podarilo vystopovať až k nemu. Do 10 dní od vraždy sa obaja vinníci priznali a neskôr boli odsúdení na doživotie. Aj napriek svojej genialite tak neušli spravodlivosti. To bol prípad aj ďalších známych zločincov, ktorí síce boli nezvyčajne inteligentní, no i tak skončili za mrežami.

Požierač mozgov

Britský zabijak Robert Maudsley, milovník klasickej hudby, poézie, umenia a šachu, má IQ génia, píše The Guardian. V roku 1974 však dobodal sexuálneho delikventa, potom niekoho zabil v psychiatrickej liečebni a následne zavraždil dvoch väzňov za mrežami. Maudsleyho dokonca prezývali „Kanibal Hannibal“ po falošných tvrdeniach, že zjedol mozog obete. V súčasnosti má 70 rokov a obýva samostatnú celú pod väznicou Wakefield. Príslušníci väznice ho totiž považujú za mimoriadne nebezpečného.

Prefíkaná sexuálna otrokárka

Charlene Gallegová, zázračné dieťa s IQ 160, spolu s manželom Geraldom v Kalifornii uniesli 11 tínedžerov a využívali ich ako sexuálnych otrokov, než ich neskôr brutálne zavraždili. Dvojicu polícia dolapila v roku 1980, keď svedok jedného z ich únosov nahlásil ich poznávaciu značku auta. Na procese svedčila prefíkaná Charlene proti Geraldovi a dostala nižší, 16-ročný trest. V roku 1997 ju prepustili a Gerald zomrel vo väzení čakajúc na popravu.

Unabomber

Ted Kaczynski, americký profesor matematiky s IQ 167, opustil svoju univerzitnú kariéru v 70. rokoch a usadil sa v chate v Montane. Modernému svetu však krátko nato vyhlásil vojnu – poštou začal posielať bomby, v dôsledku čoho zabil troch ľudí a 23 zranil, informuje denník The New York Times. Väzeniu sa vyhýbal neuveriteľných 17 rokov. „Unabombera“ zajala FBI až potom, čo si jeho brat prečítal manifest, ktorý zverejnil. V roku 1998 sa priznal a bol odsúdený na doživotie. Minulý rok vo veku 81 rokov zomrel vo väzení po spáchaní samovraždy.

Doktor smrť

Odhaduje sa, že „doktor smrť“ Harold Shipman mal IQ 140. Zavraždil 250 ľudí, zatiaľ čo sa vydával za láskavého praktického lekára v nemocnici v Hyde v Manchestri. Shipman zabíjal svoje obete obrovskými dávkami morfia a chytili ho až po exhumácii tiel, keď sa objavilo podozrenie na smrť pacientky. V roku 2000 bol odsúdený na doživotie, no ako 57-ročný sa v roku 2004 obesil.

Patologický klamár

Prefíkaný Andrew Cunanan, ktorý mal IQ 147 a ovládal niekoľko jazykov a dokonca v roku 1989 ukončil štúdium na univerzite. Bol tiež patologickým klamárom a začal sa stretávať s bohatými staršími mužmi ako gay prostitút. Cunanan zabil štyroch ľudí, ale prekabátil FBI a potom v roku 1997 zastrelil 50-ročného módneho návrhára Gianniho Versaceho pred svojím domom v Miami. 27-ročný mladík si vzal život o osem dní neskôr bez toho, aby prezradil svoj motív.

Inteligentný psychopat

„Som ten najchladnejší bastard, akého kedy stretnete,“ pochválil sa sériový vrah Ted Bundy. Absolvent psychológie a začínajúci právnik s IQ 136 využil svoju inteligenciu, vzhľad a šarm na znásilnenia a vraždy 30 mladých ženách po celých USA v polovici 70. rokov, píše portál Crime and Investigation. Po tom, čo v roku 1977 čelil obvineniu z vraždy, pokračoval vo svojom zabíjaní na Floride. V nasledujúcom roku ho však polícia dolapila po použití auta s ukradnutými poznávacími značkami. Bundy, odsúdený za viacero vrážd, zomrel v roku 1989 ako 42-ročný na elektrickom kresle.

Viac o téme: Sériový vrahIQTed BundyTed KaczynskiHarold ShipmanAndrew Cunanan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu