Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

V Chorvátsku sa objavil tento obor: Jasný odkaz od odborníkov, ľudia sa k nej nemajú približovať!

(Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB – Národný park Mljet na Facebooku oznámil, že na začiatku týždňa dostali niekoľko hlásení, že ľudia spozorovali veľrybu. Odborníci sú však opatrní a jasne vyzvali ľudí, aby sa k majestátnemu obrovi nepribližovali, kým nezistia o aký druh ide.

„V pondelok 10. júna 2024 sme dostali niekoľko hlásení, že v Mljetskom kanáli na úrovni medzi Poljačom a Trstenikom bola videná veľryba. V tejto chvíli nemáme žiadne ďalšie informácie ani vedomosti o tom, o aký druh ide, ale prosím, nepribližujte sa k nej plavidlami a dajte nám vedieť miesto a čas, kde ste ju spozorovali,“ uviedol Národný park Mljet v oznámení. Hoci ľudia začali podľa fotky ihneď hádať, o aký druh veľryby ide, Národný park upresnil, že išlo iba o ilustračnú fotografiu a zatiaľ veľrybu zdokumentovanú nemajú.

 

Návšteva týchto majestátnych obrov pri pobreží Chorvátska ale nie je až tak neobvyklá. Ich návrat hlásili už počas pandémie, keď ich k Chorvátsku prilákala výrazne nižšia návštevnosť na plážach. Minulý rok pred Komižou na ostrove Vis zachytili dokonca dronom až dve skupiny veľrýb. V tomto prípade išlo o druhý najväčší druh na Zemi, vráskavce. Podobný prípad zaznamenali v čase pandémie aj v pri talianskom pobreží blízko prístavného mesta Cagliari na Sardínii, kde sa po neuveriteľných 60 rokoch objavili delfíny.

Viac o téme: VeľrybyChorvátskoMljetNárodný park Mljet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu