Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Výskumníci z Harvardu šokovali svojou teóriou o mimozemšťanoch: Sú oveľa bližšie, ako si myslíme!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Vedci z Programu Human Flourishing na Harvardskom inštitúte pre kvantitatívne sociálne vedy naznačujú, že sa na Zemi nachádzajú mimozemšťania. Vo výskumnej práci, ktorá nebola zatiaľ publikovaná, uvádzajú, že formy života z iných svetov by mohli žiť napríklad pod zemským povrchom alebo na Mesiaci.

Podľa vedcov z Harvardu sú zrejme medzi nami už nejaký čas mimozemšťania. Vo svojej práci ich označujú výrazom UAP a ide o akékoľvek objekty alebo javy, ktoré nemožno okamžite identifikovať alebo vysvetliť známymi ľudskými alebo prírodnými zdrojmi. Autori práce vysvetľujú, že písmeno „A“ označuje výraz „anomálne“ a nie vzdušné (air), pretože niektoré UAP nesúvisia iba so vzduchom a dokážu sa pohybovať aj pod vodou. Zaznamenané boli v rôznych tvaroch gúľ, diskov, trojuholníkov a iných formáciách, od malých guľôčok až po veľké plavidlá. Mnohé z nich vykazujú letové modely a manévre, ktoré sa vymykajú bežnej aerodynamike, ako sú napríklad náhle zmeny smeru, vysoké rýchlosti a schopnosť vznášať sa bez zjavných pohonných systémov.

Výskumníci z Harvardu šokovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci v novej správe uvádzajú, že hypotézy týchto javov sa zvyčajne delia na dve skupiny: konvenčné pozemské vysvetlenie (napríklad technológia vytvorená ľuďmi) alebo mimozemské vysvetlenie (to znamená vyspelé civilizácie z iných častí vesmíru). Existuje však aj tretia menšinová trieda hypotéz: nekonvenčné pozemské vysvetlenie, mimo prevládajúceho konsenzuálneho pohľadu na vesmír. „Ide o ultraterestriálnu hypotézu, do ktorej patrí aj hypotéza 'kryptoterestriálna' zahŕňajúca predpoklad, že UAP môže odrážať aktivity inteligentných bytostí ukrytých na Zemi (napríklad v podzemí) a/alebo v jej blízkom okolí (napríklad na Mesiaci) a/alebo dokonca 'chodiacich medzi nami' (napríklad vydávajúcich sa za ľudí),“ uviedli experti v práci.

Vedci zvažujú štyri teórie o tom, ako by mimozemšťania mohli žiť po našom boku. Prvá z nich je o ľudských kryptoterestriáloch. Tá naznačuje, že môže existovať staroveká ľudská civilizácia, ktorá je technologicky oveľa vyspelejšia ako tá naša a nejakým spôsobom prežila v utajení. Druhá teória hovorí o existencii technologicky vyspelej neľudskej civilizácie, ktorá sa na Zemi vyvinula v utajení a vytvorili ju hominidi podobní opiciam alebo nejakí neznámi inteligentní dinosauri. Tretia pripúšťa, že na našej planéte žijú tajne mimozemšťania alebo ľudia z budúcnosti. Štvrtá predpokladá existenciu „magických kryptoterestriálov“ podobných pozemským anjelom a vedci ich prirovnávajú k vílam, elfom a nymfám. „Hlavnou slabinou konečnej teórie je jej úplná zvláštnosť, najmä pre tých, ktorí sú zvyknutí obmedzovať sa na spôsoby vysvetlenia v rámci napríklad štandardného modelu fyziky,“ píšu autori práce.

Výskumníci z Harvardu šokovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ čo viera v mimozemšťanov je prijateľná, niečo ako víly nie je pre mnohých možná voľba. Hoci väčšina vedcov sa na túto teóriu bude pravdepodobne pozerať skepticky, túto možnosť by nemali úplne zavrhovať. Väčšina odborníkov v tejto oblasti však neverí, že UFO alebo UAP sú dôkazom mimozemskej aktivity. „Myslím si, že tieto stretnutia zaujmú predstavivosť mnohých ľudí rôznym spôsobom,“ pre týždenník Newsweek povedal profesor elektrotechniky a počítačového inžinierstva, Joshua Semeter, ktorý šéfuje Centru pre vesmírnu fyziku na Bostonskej univerzite. „Ako technológ sa domnievam, že v hre môže byť nejaká forma pokročilej technológie. Som však naďalej presvedčený, že je ľudská. Pre mňa je skok k špekuláciám o mimozemšťanoch príliš veľký. Je však dôležité, aby sme si pri riešení tejto záhady zachovali otvorenú myseľ,“ dodal.

Viac o téme: MimozemšťaniaMesiacHarvardská univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu