Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Pri izraelskom útoku neďaleko mesta Rafah zahynulo najmenej 35 ľudí: Palestínska samospráva sa pripravuje

Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu Zobraziť galériu (4)
Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu (Zdroj: TASR/AP/Jehad Alshrafi)

RAFAH - Najmenej 35 ľudí zahynulo a desiatky sa zranili v nedeľu pri izraelských útokoch neďaleko mesta Rafah na juhu palestínskeho územia, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze riadené hnutím Hamas. Informuje agentúra Reuters a AFP.

Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu
Zobraziť galériu (4)
Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu  (Zdroj: TASR/AP/Jehad Alshrafi)

Izraelská armáda tvrdí, že útok na Rafah bol vedený proti "legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva, s použitím presnej munície a na základe presných spravodajských informácií". K útoku došlo vo štvrti Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí po tom, ako mnohí utiekli z východných oblastí mesta, v ktorých izraelské sily pred viac ako dvoma týždňami začali pozemnú ofenzívu.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že jedna z jeho poľných nemocníc prijímala "prílev zranených, ktorí hľadali starostlivosť v súvislosti so zraneniami a popáleninami", a informoval, že aj ostatné nemocnice prijímali veľký počet pacientov. "Naše tímy robia všetko pre záchranu životov," uviedol výbor vo vyhlásení.

Izrael začal pozemnú operáciu v Rafahu začiatkom mája

Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že na centrálne oblasti krajiny bolo z Rafahu bolo vypálených najmenej osem rakiet. Ozbrojené krídlo hnutia Hamas na Telegrame uviedlo, že zaútočilo na Tel Aviv "veľkou raketovou paľbou v reakcii na sionistické masakry proti civilistom".

Neskôr v nedeľu izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že jej letectvo v reakcii uskutočnilo údery na Rafah. "Pred chvíľou lietadlo (izraelskej armády) zasiahlo komplex Hamasu v Rafahu, v ktorom operovali významní teroristi Hamasu," uviedla armáda. Dodala, že je si "vedomá správ, ktoré naznačujú, že v dôsledku zásahu a vznieteného požiaru bolo v oblasti zranených niekoľko civilistov".

Úrad palestínskeho prezidenta obvinil Izrael z úmyselného útoku na centrum pre vysídlené osoby v Rafahu. "Spáchanie tohto ohavného masakru izraelskými okupačnými silami je výzvou pre všetky medzinárodné legitímne rezolúcie," uviedol vo vyhlásení úrad.

Izrael pokračuje v bojových krokoch aj napriek rozhodnutiu MSD

Izrael pokračuje vo svojich vojenských krokoch na juhu Pásma Gazy aj napriek rozhodnutiu Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý žiadal okamžité zastavenie operácie. Uviedol to v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, píše agentúra Reuters.

Borrell pred pondelkovým zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ upozornil, že rozhodnutia MSD je potrebné dodržiavať. Dodal, že sa bude usilovať dosiahnuť politické rozhodnutie na spustenie pomocnej misie EÚ na hraničnom priechode Rafah, známej ako EUBAM (European Union Border Assistance Mission for the Rafah Crossing Point).

Ide o neozbrojenú civilnú misiu v rámci Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie. Cieľom je zaistiť prítomnosť príslušníkov tretích strán na hraničnom priechode Rafah medzi Egyptom a Pásmom Gazy. Borrell v nedeľu v Bruseli rokoval s novým premiérom Palestínskej samosprávy Mohammadom Mustafóm. Následne opäť vyzval na prímerie v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov odvlečených do tejto palestínskej enklávy po vlaňajšom útoku na Izrael.

MSD minulý týždeň Izraelu nariadil okamžite zastaviť vojenskú ofenzívu v Rafahu. Izrael takisto musí ponechať tento hraničný priechod otvorený, aby umožnil neobmedzenú prepravu humanitárnej pomoci do palestínskej enklávy. Vyzval i na bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov zajatých teroristickými palestínskymi komandami počas ich vpádu na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

Rozhodnutia MSD sú síce právne záväzné, ale chýbajú mechanizmy na ich presadzovanie, uvádza agentúra AFP. Izrael začal pozemnú operáciu v Rafahu začiatkom mája. Pri nedeľňajších útokoch neďaleko mesta prišlo o život najmenej 35 ľudí a desiatky utrpeli zranenia, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze riadené hnutím Hamas.

Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu
Zobraziť galériu (4)
Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu  (Zdroj: TASR/AP/Jehad Alshrafi)

Palestínska samospráva sa pripravuje na správu Pásma Gazy, uviedol Mustafa

Palestínsky premiér Muhammad Mustafa v pondelok vyhlásil, že jeho vláda sa pripravuje na spravovanie celého palestínskeho územia vrátane Pásma Gazy.Píše portála Euronews a agentúra EFE.

"Potrebujeme sa pripravovať na deň, kedy prevezmeme moc v Pásme Gazy," uviedol Mustafa novinárom na tlačovej konferencii so španielskym ministrom zahraničných vecí Josém Manuelom Albaresom v Bruseli. Vyzval zároveň ďalšie európske krajiny, aby sa pridali k Írsku, Španielsku a Nórsku a uznali palestínsky štát ako prvý krok k trvalému mieru v regióne.

Albares pred novinármi odsúdil snahy o zastrašovanie Španielska. Uviedol to v reakcii na Izrael, ktorý vyhlásil, že už nepovolí španielskym mimovládnym organizáciám pracovať na Západnom brehu Jordánu, píše Euronews. Španielsky minister zahraničných vecí takisto vyjadril presvedčenie, že veľká časť európskych krajín v blízkej budúcnosti palestínsky štát uzná.

Španielsko, Írsko a Nórsko minulý týždeň oznámili, že v utorok 28. mája uznajú Palestínu ako štát. Palestínu medzičasom uznáva ako štát väčšina členských krajín Organizácie Spojených národov (OSN). Neplatí to však pre najvplyvnejšie západné krajiny, ako sú USA a Británia, ani pre väčšinu členských štátov EÚ.

Krajiny Blízkeho východu odsúdili izraelské útoky na Rafah

Viaceré krajiny Blízkeho východu v pondelok odsúdili nedeľný útok izraelskej armády na utečenecký tábor v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorý si podľa tamojších úradov vyžiadal najmenej 40 obetí. Informuje s odvolaním na správu agentúry AFP.      

Katarské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo obavy, že izraelské bombardovanie Rafahu "skomplikuje prebiehajúce sprostredkovateľské úsilie a bude brániť dosiahnutiu dohody o okamžitom a trvalom prímerí" v Gaze a prepustení rukojemníkov, ktorých Hamas zajal pri útoku na Izrael zo 7. októbra.

Katar požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene konalo a zabránilo Izraelu v "realizácii jeho plánov na násilné vysídlenie (Palestínčanov) z mesta, ktoré sa stalo posledným útočiskom pre státisíce" ľudí. Egypt vyzval Izrael na implementovanie opatrení okamžite zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafah. Nedeľný izraelský útok v Rafahu odsúdil egyptský rezort diplomacie ako "nové hrubé porušenie ustanovení medzinárodného humanitárneho práva".

Katar a Egypt sa už niekoľko mesiacov spolu so Spojenými štátmi snažia vyjednať dohodu o prímerí v prebiehajúcom konflikte v Pásme Gazy, pripomína AFP. Izraelské bombardovanie Rafahu ostro odsúdili aj Jordánsko, Saudská Arábia, Kuvajt. K útoku izraelskej armády došlo vo štvrti Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí, z ktorých mnohí utiekli z východných oblastí mesta, kde izraelské sily pred viac ako dvoma týždňami začali pozemnú ofenzívu.

Izraelská armáda tvrdí, že útok bol vedený proti "legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva, s použitím presnej munície a na základe presných spravodajských informácií". Pri útoku podľa nej zahynuli dvaja vysokopostavený predstavitelia Hamasu. Dodala, že správy o civilných obetiach "preveruje".

Macrona pobúrili izraelské útoky

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vyjadril pobúrenie nad nedávnymi útokmi Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, pri ktorých prišli o život desiatky vysídlených osôb. Informuje jeho vyjadrenie na sociálnej sieti X.

"Tieto operácie sa musia zastaviť. V Rafahu nie sú bezpečné miesta pre palestínskych civilistov," napísal. "Žiadam plné dodržiavanie medzinárodného práva a bezprostredné prímerie," dodal francúzsky prezident.

Viac o téme: ArmádaZraneniaútok IzraelHamasRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu