Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Poslanca vo Francúzsku suspendovali za mávanie palestínskou vlajkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Cliff Owen))

PARÍŽ - Francúzske Národné zhromaždenie v utorok na dva týždne suspendovalo ľavicového poslanca Sébastiena Deloguho po tom, čo v pléne počas rokovania o tom, či by Francúzsko malo uznať palestínsky štát, vstal a roztiahol v rukách palestínsku vlajku. Informuje správa agentúry AFP.

Delogu je poslancom za radikálnu ľavicovú stranu Nepoddajné Francúzsko (LFI). Predsedníčka Národného zhromaždenia Yael Braunová-Pivetová označila Deloguho správanie za neprípustné a zákonodarcovia odhlasovali pozastavenie jeho činnosti na dva týždne a zníženie jeho poslaneckých náhrad na polovicu na dva mesiace.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Španielsko, Írsko a Nórsko v utorok oficiálne uznali palestínsky štát. Tým sa počet členských štátov OSN uznávajúcich palestínsky štát zvýšil na 145 z celkového počtu 193. Palestínsky štát však doposiaľ neuznal žiadny člen skupiny siedmich priemyselných mocností - vrátane Francúzska. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári povedal, že uznanie palestínskeho štátu už nie je "tabu".

Premiér Francúzska Gabriel Attal sa však v utorok v dolnej komore parlamentu vyhol otázke iného poslanca LFI, či sa Francúzsko čoskoro pripojí k svojim európskym spojencom a uzná palestínsky štát. Vojna v Pásme Gazy, ktorá vypukla po útoku Hamasu 7. októbra, vyvolala nepokoj aj vo Francúzsku, kde žije najväčšia židovská komunita spomedzi všetkých krajín po Izraeli a Spojených štátoch, ako aj najväčšia moslimská komunita v Európe.

Pri útoku Hamasu na Izrael zahynulo viac ako 1170 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si doposiaľ vyžiadala najmenej 36.096 obetí, väčšinou civilistov, uvádza ministerstvo zdravotníctva riadeného Hamasom.

Viac o téme: FrancúzskoPoslanecPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu