Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hodnota "zlatého rubľa" padla na dno: Stovku dnes vymeníte len za jediné euro! TENTO krok je pre Rusov jedinou záchranou

Hodnota ruského rubľa padá na dno: Prekročiť môže minuloročný rekord. Zobraziť galériu (7)
Hodnota ruského rubľa padá na dno: Prekročiť môže minuloročný rekord. (Zdroj: Topky/ Kristián Korem, Getty Images)

BRATISLAVA/ MOSKVA – Hodnota ruského rubľa je na svetovom trhu skúšaná už od začiatku vojny na Ukrajine. Zatiaľ čo od roku 2020 si na finančnom trhu dokázal udržať stabilnú hodnotu, od februára 2022 prechádzajú ruskí bankári aj štátnici ťažkým obdobím. Aj keď sa ruskom po obrovskom páde hodnoty ich meny podarilo postaviť opäť na nohy, dnes to vyzerá tak, že ruská ekonomika stojí pred ďalšou skúškou. Ani prípadný koniec agresie na Ukrajine by však pre Rusov nemusel predstavovať lepšiu budúcnosť, myslí si analytik.

archívne video

Výzva na odmietnutie vyjadrení ministra hospodárstva Richarda Sulíka o platbe rubľami za ruskú ropu a plyn. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Už v strede týždňa zazneli z finančných sfér prvé správy o prepade hodnoty ruského rubľa, ktorý by mohol zlomiť minuloročný rekord. To, či si ruská mena udrží svoju hodnotu bolo otázne už v roku 2014, kedy sa Ruská federácia odhodlala k anexii ukrajinského Krymu.

Kurz ruského rubľa sa však postupne spamätal, najväčší zlom však nastal vo februári 2024, kedy sa jeho hodnota prepadla najvýraznejšie za posledné desaťročia. Jedno euro by ste si tak na konci marca vedeli vymeniť až za 110 rubľov. Dnes je situácia podobná a k rekordnému prepadu z minulého roka chýba už len málo.

Hodnota
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Kurzy-online)

Dôležitá je akceptovateľnosť a spoľahlivosť

Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mariána Kočiša však na kurzy vplýva viacero faktorov, preto je ťažké odhadnúť, kam sa v budúcnosti posunú. „Keď situáciu veľmi, veľmi zjednodušíme, je to podobné, ako v hociktorom obchode. Mena štátu (napríklad americký dolár/euro) je tým hodnotnejšia, čím je po nej väčší dopyt, t.j. ľudia, firmy alebo iné štáty v nej chcú mať uložené bohatstvo – chcú ju teda mať vo svojej ‚peňaženke‘,“ popísal analytik pre Topky.

Jedným z dôvodov je aj stabilita meny. „Je vysoko pravdepodobnejšie, že povedzme o rok si kúpite rovnako veľa tovarov alebo služieb za 100 eur alebo USD, ako to, že si kúpite rovnako veľa tovar alebo služieb za +/- 10 000 rubľov. Možno si za ruble kúpite viac alebo menej. Otázka je či takto chcete riskovať svoje úspory,“ dodáva.

Podľa Kočiša je však zásadná aj akceptovateľnosť rubľa v iných krajinách. „Hodnote jedného amerického doláru rozumejú v podstate všade. Od Tibetu až po Ekvádor. So stovkou rubľov vo vrecku, by ste taký ľahký život kdekoľvek vo svete jednoducho nemali,“ vysvetľuje.

Hodnota
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Rubeľ nedokázalo zachrániť ani zlato

Len krátko po zavedení sankcií, ktoré ovplyvnili vývoj hodnoty ruského rubľa sa objavili fámy, podľa ktorých mal nový rubeľ krytý zlatom naberať na sile. Dnes však vidíme, že opak je pravdou. Kurz rubľa k jednému euru sa už 6. júla posunul cez hranicu 100.93 rubľov.

 „Ruský rubeľ je pod tlakom predovšetkým od začiatku otvorenej agresie Ruska voči susednej Ukrajine. Treba tiež dodať, že je relatívne ťažké určiť, aký je skutočný kurz rubľa, nakoľko je Rusko výrazne limitované na finančných trhoch kvôli sankciám. Napríklad Európska únia zakázala všetky transakcie s Národnou centrálnou bankou Ruska súvisiace so správou rezerv a aktív Ruskej centrálnej banky,“ hovorí Kočiš.

Hodnota
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

„Ruská centrálna banka tak stratila prístup k aktívam, ktoré uchováva v iných centrálnych bankách a súkromných inštitúciách v EÚ. Práve rezervy v cudzích menách pomáhajú krajine udržovať stabilitu vlastnej meny. Na druhej strane netreba zabúdať na to, že do krajiny stále prúdia tvrdé zahraničné meny, najmä z obchodu z energetickými komoditami,“ dodal.

Aj keď si mnohí myslia opak, ukazuje sa, že sankcie zo strany západných krajín naberajú efekt. „Sankcie výrazne sťažili možnosť, ako môžu ruské banky získať zahraničnú menu, a teda aj obmedzili prístup bežných rusov k západným, teda silným a stabilným menám. Následne sa tak západné meny stali voči rubľu vzácnejšie, preto jeho kurz voči nim výrazne oslabil,“ vysvetľuje Kočiš.

Vývoj kurzu rubľa vyjadruje dôveru krajín voči Rusku: Stabilizácia situácie na Ukrajine však stačiť nebude...

Podľa Kočiša je zmena vo vývoji kurzu danej meny zároveň vyjadrením dôvery alebo nedôvery voči krajine, ktorá menu vydáva. Tvrdí, že kľúčovou podmienkou, ktorá Rusku umožní opätovný návrat k silnej mene je ukončenie agresie a stabilizácia situácie na Ukrajine. 

Ruský raketový útok na obytný dom v meste Ľvov
Zobraziť galériu (7)
Ruský raketový útok na obytný dom v meste Ľvov  (Zdroj: TASR/AP/Mykola Tys)

„V prvom rade sa bude musieť obnoviť dôvera investorov a svetového spoločenstva v Rusko. Kým nebude Rusko považované za stabilného a predvídateľného partnera, bude ruský rubeľ pod tlakom a jeho kurz bude pravdepodobne výrazne volatilný (t.j. nestály). V neposlednom rade tu máme ešte zavedené sankcie, ktoré tiež ovplyvňujú pravidlá hry.,“ ozrejmil analytik.

Viac o téme: PeniazeEuráRubeľKurzDoláreKonverzný kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu