Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Inflácia v USA dosiahla v júni najnižšiu úroveň za viac než dva roky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WAHSINGTON - Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch pokračovali v júni v spomaľovaní tempa rastu, pričom medziročná miera inflácie zaznamenala nové, viac než dvojročné minimum. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje amerického ministerstva práce.

Medziročná miera inflácie dosiahla v USA v júni 3 % oproti 4 % v predchádzajúcom mesiaci. To predstavuje najslabší medziročný rast spotrebiteľských cien od marca 2021. Inflácia za minulý mesiac tak bola o niečo miernejšia, než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí počítali so spomalením rastu spotrebiteľských cien na 3,1 %.

Inflácia v USA dosiahla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ekonómovia však zároveň predpokladajú, že ani výraznejšie zmiernenie inflácie, než sa čakalo, nebude americkej centrálnej banke (Fed) stačiť na to, aby ustúpila od plánovaného návratu k zvyšovaniu úrokových sadzieb. Inflácia je totiž stále nad inflačným cieľom Fedu stanoveným na 2 %. Výrazné spomalenie zaznamenala aj jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny, ako sú ceny potravín a energií. Dosiahla 4,8 %, čo je najnižšia úroveň od októbra 2021. Na porovnanie, v máji jadrové spotrebiteľské ceny v USA vzrástli medziročne o 5,3 %.

Spotrebiteľské ceny v USA sa v júni zvýšili o 0,2 %

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v USA v júni zvýšili o 0,2 % po májovom 0,1-percentnom raste. Pod medzimesačné zrýchlenie rastu cien sa veľkou mierou podpísalo zvýšenie cien benzínu a nákladov na bývanie. Aj v tomto prípade bol však rast miernejší, než očakávali ekonómovia. Tí počítali so zrýchlením rastu cien na 0,3 %. V prípade jadrových spotrebiteľských cien tieto vzrástli v júni oproti máju o 0,2 %. Prvýkrát za šesť mesiacov tak medzimesačná jadrová inflácia zaznamenala úroveň pod 0,4 %.
 

Viac o téme: EkonomikaJúnZníženieInfláciaúroveňNajnižšiaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu