Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty deviaty (5. júna 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Ruská armáda v pondelok oznámila, že odrazila rozsiahlu ofenzívu ukrajinských síl na piatich častiach frontu v Doneckej oblasti, ktorá bola vlani anektovaná Moskvou.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 466

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 466 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Európska komisia (EK) predĺžila do 15. septembra platnosť dohody s piatimi štátmi EÚ susediacimi s Ukrajinou vrátane Slovenska. Na jej základe môžu zakazovať predaj niektorých agrokomodít z Ukrajiny na svojom území, aby chránili domácich poľnohospodárov. 

Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko argumentujú, že liberalizácia obchodu s Ukrajinou zavedená EÚ priniesla prílev lacnejších ukrajinských obilnín. Dôsledkom je deformácia situácie na domácom trhu, keďže lokálna produkcia sa stala nerentabilnou.

21:50 V okrese Kupiansk bolo poškodené potrubie na čpavok, uviedol šéf charkovskej regionálnej správy Oleh Synyehubov.

"V dôsledku nepriateľských úderov došlo k odtlakovaniu ropovodu. V regióne bolo rozmiestnené veliteľstvo na odstránenie následkov situácie. Na mieste pracujú všetky príslušné služby," napísal vo svojom telegramovom kanáli.

21:30 Ukrajina má dostatok zbraní na začatie očakávanej protiofenzívy, uviedol v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Ukrajina podľa neho potrebuje v boji proti ruským inváznym silám zvíťaziť, aby mohla vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Kuleba sa v rozhovore pre agentúru Reuters vyhol odpovedi na otázku, či sa plánovaná ukrajinská protiofenzíva už začala. Povedal, že najdôležitejšie nie je, kedy sa začala, ale že sa skončí víťazstvom Ukrajiny.

21:00 Európska únia zaradila deväť Rusov na sankčný zoznam v súvislosti s odsúdením politika Vladimira Kara-Murzu

Rozhodnutie v tomto zmysle bolo uverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Obmedzenia sa dotknú najmä námestníka ministra spravodlivosti Olega Sviridenka zodpovedného za zaradenie Rusov na zoznam "zahraničných agentov".

20:30 Zástupkyňa vedúceho ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maliar: "V niektorých smeroch prechádzame k útočným akciám. Najmä smer Bachmut zostáva epicentrom nepriateľských akcií. Tam sa pohybujeme dosť širokým frontom. Je tu úspech. Berieme dominujúce výšiny. Nepriateľ v defenzíve sa chce držať na zemi. Na juhu je nepriateľ v defenzíve. Prebieha veľa miestnych bojov."

Veliteľ pozemných síl AFU Oleksandr Syrskyi oznámil, že AFU postupuje smerom k Bachmutu. Ruské ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že 4. júna ráno začala ukrajinská armáda ofenzívu na piatich úsekoch frontu. Ukrajina to poprela.

19:30 Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny hlási, že v Novej Tavolžanke bol zabitý senior operačnej skupiny Belgorod, plukovník gardy Andrij Stesev.

19:00 Ruský dobrovoľnícky zbor informoval, že už niekoľko dní plne kontroluje Novaja Tavolžanka. Ruské úrady túto osadu opustili.

18:30 Ukrajinské sily úspešne postupujú smerom k Bachmutu pozdĺž "pomerne širokého frontu", napísala námestníčka ministra obrany Hanna Maliar.

18:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok v Kyjeve stretol s britským ministrom zahraničných vecí Jamesom Cleverlym. 

James Cleverly
Zobraziť galériu (5)
James Cleverly  (Zdroj: SITA/Aaron Chown/PA via AP)

Zelenskyj v príspevku na platforme Telegram napísal, že so šéfom britskej diplomacie diskutoval o dôležitých záležitostiach vrátane ukrajinského mierového plánu či očakávaniach Kyjeva od júlového summitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse.

17:30 Ukrajinská armáda podniká na niektorých častiach frontovej línie "ofenzívne operácie" a zaznamenala istý postup v Bachmute na východe Ukrajiny. V pondelok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Bachmut v Doneckej oblasti ostáva epicentrom bojov, spresnila Maľarová. "Dosahujeme určité úspechy... Na juhu je nepriateľ v defenzíve," dodala.

17:00 Reportérka z Kyiv Independent hovorila s motivovanými vojakmi z ukrajinskej 93. brigády neďaleko Bakhmutu. 

16:00 Odsúdený žoldnier z PMC „Wagner“ sa vrátil z vojny a zabil dedinského spoluobčana. 23-ročný Nikita Lyubimov z obce Murzakovo v Čuvašsku bol odsúdený na 4,5 roka väzenia za to, že zlomil rebrá staršiemu dedinčanovi, ukradol 8 000 rubľov kamarátovi, ktorý pil alkohol, a zbil ženu.

Ako maloletý si už odpykal trojročný trest za znásilnenie. Ljubimov z väzenia naverbovali do PMC „Wagner“, z vojny sa vrátil ako „hrdina“ a dobil na smrť svojho priateľa Igora Puškina.

15:30 Falošná „Putinova naliehavá výzva“ bola odvysielaná v rozhlase a televízii v prihraničných regiónoch

Hackeri hlasom bunkra Fuhrer oznámili stanné právo v Belgorode, Brjansku a Kursku, všeobecnú mobilizáciu a evakuáciu hlboko na ruské územie. Odvolanie bolo uvedené aj na televíznych kanáloch. Peskov povedal, že "Putinova tiesňová adresa zobrazená v niektorých televíznych sieťach je hack."

15:00 V Charkovskej oblasti sa našla skrýša ruskej munície. Okupanti na úteku zanechali 10 ton munície a protilietadlové delo. Cache bola nájdená v lesnej oblasti na území okresu Veliko-Burluksky. Boli tam protitankové granáty, míny, granátomety, trieštivé nálože, krabice s muníciou, kazetová munícia. Okrem toho Rusi zanechali protitankovú riadenú strelu a protilietadlové odpaľovacie zariadenie ZU-23. Obsah kešky bude odovzdaný AFU.

14:45 Ruský čudák Gigurda prišiel propagovať svoje meno na Donbas.

14:30 Prigožin uviedol, že ozbrojené sily Ukrajiny prevzali kontrolu nad časťou osady Berkhovka, kde sa nedávno preskupili ruské ozbrojené sily.

"Teraz je už časť osady Berkhovka stratená, vojaci pomaly utekajú. Je to hanba! Šojgu, Gerasimov, vyzývam vás, poďte na front, zdvihnite armádu pištoľami, aby ste šli vpred. Poďte, môžete A ak to nedokážeš, zomrieš ako hrdinovia."

14:15 17-ročného tínedžera zadržali v regióne Belgorod pre podozrenie z koordinácie sabotážnych útokov.

14:00 Ukrajinské ozbrojené sily údajne vypálili za posledných 24 hodín na ruskú Belgorodskú oblasť 650 striel. Tvrdí to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

Gladkov už predtým v pondelok uviedol, že v oblasti horelo bližšie nešpecifikované energetické zariadenie. Požiar podľa jeho slov spôsobila bomba zhodená dronom. K nijakým zraneniam ani obetiam však podľa jeho slov nedošlo a v oblasti neboli obmedzené ani žiadne služby.

13:16 Ukrajinská armáda dala dnes podľa médií najavo, že ešte nezačala očakávanú veľkú protiofenzívu, ktorej odrazenie už však ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Podľa ukrajinských médií tiež varovala pred psychologickými operáciami nepriateľa.

12:53 Vodca proruských separatistov v Doneckej oblasti Alexandr Chodakovskij v pondelok - v rozpore s tvrdeniami Moskvy o údajnom prekazení ukrajinskej ofenzívy v Donbase - uviedol, že Ukrajincov "sprevádza úspech". TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

12:45 O zásahu ukrajinskej armády pri Bachmute dnes ráno na telegrame hovoril veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj, podľa ktorého ukrajinskí vojaci pri meste aj naďalej postupujú. Šéf súkromnej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny Jevgenij Prigožin, ktorého žoldnieri donedávna pri Bachmute viedli ruskú ofenzívu, dnes uviedol, že sa ukrajinské sily opäť zmocnili obce Berchivka severne od Bachmutu. Prigožin, ktorý vedie mocenské spory s ruským ministerstvom obrany, na konci mája oznámil, že pozícia wagnerovcov prenechá ruskej armáde.

12:00 Belgicko požiada Ukrajinu o vysvetlenie správ, podľa ktorých použili proukrajinské milície pušky vyrobené v Belgicku na boj proti ruským jednotkám na západe Ruska za hranicou s Ukrajinou. S odvolaním sa na vyjadrenie belgického premiéra Alexandera De Crooa o tom informovala agentúra Reuters.

11:54 Ruská polícia zatkla viac než sto ľudí, ktorých vyšli v nedeľu do ulíc pri príležitosti pripomienky 47. narodenín ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného, uviedla tamojšia nezávislá ľudskoprávna monitorovacia skupina OVD-Info. TASR o tom informuje v pondelok na základe správy agentúry Reuters.

11:15 V rámci psychologickej podpory pre ukrajinských vojakov v boji proti Rusku vyškolila Británia viacero vojenských kaplánov z Ukrajiny, informuje v pondelok TASR na základe správy agentúry DPA. Skupina zatiaľ desiatich duchovných sa počas dvojtýždňového výcviku naučila poskytovať vojakom na bojisku pastoračnú starostlivosť, duchovnú podporu a morálne vedenie, uviedla v pondelok britská vláda. Prvý kurz tohto typu sa uskutočnil na žiadosť ukrajinských ozbrojených síl.

11:06 Britská televízia Sky News napísala, že mala možnosť nahliadnuť do dokumentov, ktoré dokazujú, že Irán dodáva zbrane Rusku. Uniknutý text, podľa ktorého Teherán dodal Moskve rôzne druhy munície v hodnote vyše jedného milióna dolárov, je stopercentne pravý, povedal stanici bezpečnostný zdroj. Kyjev a Londýn uviedli, že chcú preveriť pravosť materiálu a podniknú kroky, ak sa ukáže, že je vierohodný.

10:30 Európska komisia (EK) do polovice septembra predĺžila zákaz dovozu niektorých poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny do Poľska, na Slovensko, do Maďarska, Rumunska a do Bulharska. Informuje o tom poľská agentúra PAP, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj v EÚ. Zákaz sa týka ukrajinskej kukurice, pšenice, repky a slnečnicových semien. Platí od 2. mája a nahradil jednostranné obmedzenia zavedené krajinami susediacimi s Ukrajinou.

10:02 Taliansky kardinál Matteo Zuppi, ktorého pápež František poveril mierovou misiou na ukončenie vojny na Ukrajine, dnes začne dvojdňovú návštevu Kyjeva. Uviedol to v dnešnom vyhlásení Vatikán, podľa ktorého sa vyslanec chce informovať o postojoch ukrajinskej strany.

10:00 Rusko útočilo v priebehu mája na Ukrajine viac než 300-krát s tzv. kamikadze dronmi, vyplýva z odhadov britských tajných služieb. Išlo pritom o doposiaľ "najintenzívnejšie využitie týchto zbraní," uviedlo v pondelok britské ministerstvo obrany v Londýne.

9:31 Viac ako 3500 ruských vojakov a štyri desiatky lodí sa zúčastňujú na cvičení Baltskej flotily v Kaliningradskej oblasti, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Cvičenie, ktoré začalo dnes, potrvá do 15. júna, dodalo. Kaliningradská oblasť je najzápadnejšia časť Ruska, leží medzi Poľskom a Litvou na pobreží Baltského mora.

8:00 Ruské jednotky pokračujú v útočných akciách pri východoukrajinských miest Bachmut a Marjinka, uviedol dnes v pravidelnom rannom hlásení o situácii na fronte ukrajinský generálny štáb. Nočné oznámenie Ruska o začiatku ukrajinskej protiofenzívy ukrajinské velenie ani iní predstavitelia doteraz nijako nekomentovali. Podľa ruskojazyčného servera BBC nie sú okrem oznámenia ruského ministerstva obrany iné dôkazy o tom, že by boje na fronte nabrali na sile.

7:31 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu opätovne kritizoval ruskú armádu. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Šéf vagnerovcov v príspevku na platforme Telegram uviedol, že vojaci v máji zamínovali cestu, ktorú Prigožinovi žoldnieri využívali na sťahovanie sa z mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Takisto zverejnil dokumenty, v ktorých sa píše o prestrelke medzi vagnerovcami a vojakmi ruskej armády. Tieto tvrdenia však nebolo možné bezprostredne overiť, upozorňuje DPA. Ruské ministerstvo obrany sa k záležitosti nevyjadrilo.

7:00 Na diaľnici v ruskej Kalužskej oblasti, ktorá susedí s Moskovskou, spadli dnes ráno dva drony. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojších ruských činiteľov, podľa ktorých nedošlo zo žiadneho výbuchu. Okolie miesta je uzavreté.

6:20 Deväťročný chlapec z Ukrajiny prišiel v nedeľu o život pri požiari v zariadení pre utečencov v meste Apolda v nemeckej spolkovej krajine Durínsko. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Požiar vypukol v nedeľu skoro ráno a viacero ľudí pri ňom utrpelo zranenia. Polícia hlásila jednu obeť na životoch. Ukrajinský chlapec bol od požiaru nezvestný. To, či sa naozaj stal obeťou plameňov, však podľa polície s určitosťou potvrdí až súdny lekár.

Ofenzíva v Donetskej oblasti

"Nepriateľ mal za cieľ prelomiť našu obranu v - podľa jeho názoru - najviac zraniteľnej časti frontu," uviedol hovorca rezortu obrany v Moskve Igor Konašenkov. "Nepriateľ svoju úlohu nesplnil, nemali úspech," dodal. Konašenkov tiež povedal, že bolo zabitých 250 členov ukrajinského personálu a zničených bolo 16 ukrajinských tankov a ďalšie vozidlá.

Reuters nebola schopná tvrdenia ruskej strany bezprostredne overiť. Ukrajina sa k situácii nevyjadrila. Kyjev často svoje kroky potvrdí až po ukončení svojich vojenských operácií, píše AP. Kyjev už niekoľko mesiacov tvrdí, že pripravuje veľkú protiofenzívu s cieľom získať späť ukrajinské územia, ktoré si Rusko pripojilo vlani v septembri. Nie je však jasné, či Ruskom odrazený útok v Donecku bol začiatok tejto ofenzívy, píše AP. Rusko v septembri 2022 anektovalo Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu zverejnenom rozhovore pre americký denník Wall Street Journal uviedol, že Ukrajina je pripravená spustiť dlho očakávanú protiofenzívu.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v nedeľu potvrdil, že v ruskej Belgorodskej oblasti pokračovali boje medzi ruskou armádou a dobrovoľníkmi, ktorí bojujú po boku ukrajinskej armády.

Na bojoch v ruskej Belgorodskej oblasti za zúčastňujú aj Poliaci, píšu médiá

Na bojoch v ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou sa zúčastňujú aj poľskí vojaci. TASR o tom informuje na základe nedeľňajšej správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na poľské médiá.

Títo vojaci sú členmi tzv. Poľského dobrovoľníckeho zboru a bojujú na strane ukrajinskej armády, píše DPA. Viaceré poľské médiá sa odvolávajú na vyjadrenia tohto zboru v aplikácii Telegram i na zverejnený videozáznam, ktorý zachytáva vojakov na ceste do Belgorodu.

Poľský dobrovoľnícky zbor bol založený vo februári. Najskôr boli jeho členmi len Poliaci. V súčasnosti pôsobia spolu s Ruským dobrovoľníckym zborom (RDK), ktorý vo vojne rozpútanej Ruskom bojuje na strane Ukrajiny. To, koľko Poliakov sa na bojoch zúčastňuje, nie na základe správ známe.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu