Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty štvrtý (31. mája 2023)

hovorca Kremľa Dmitrij Peskov Zobraziť galériu (3)
hovorca Kremľa Dmitrij Peskov (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Napriek útokom bezpilotných lietadiel na Moskvu a pokračujúcemu ostreľovaniu ruských regiónov pri hraniciach s Ukrajinou nevidí Kremeľ potrebu zaviesť v krajine stanné právo, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 461

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 461 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 V Prahe vznikne v nasledujúcich mesiacoch kontaktné centrum pomoci pre preživších vojny a sexuálneho násilia páchaného na Ukrajine. Oznámila to splnomocnenkyňa českej vlády pre ľudské práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Už v horizonte niekoľkých týždňov by mala byť pritom pre Ukrajinky zdržiavajúce sa v ČR k dispozícii v ukrajinčine aj mobilná aplikácia Bright Sky, ktorá poskytuje podporu obetiam domáceho násilia, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

20:49 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave vyzval na rozšírenie Európskej únie o ďalšie krajiny. Podľa neho by EÚ mala prísť s inovatívnymi formátmi členstva, aby mohla vyhovieť integračným ambíciám krajín z Balkánu či východnej Európy vrátane Ukrajiny, informuje TASR.

20:00 Nórsko poskytne Ukrajine päťročný program vojenskej pomoci v celkovej výške približne 7 miliárd eur.

19:04 Ruský oligarcha a zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny v stredu oznámil, že požiadal prokuratúru, aby prešetrila, či poprední predstavitelia ruského ministerstva obrany nespáchali pred alebo po začiatku invázie na Ukrajinu nejaký zločin. Informovali o tom agentúra Reuters a denník The Guardian.

18:58 Vo východoukrajinskom meste Bachmut, ktoré bolo dlhé mesiace dejiskom ťažkých bojov, zostalo podľa tamojšieho starostu Olexija Revu len 500 obyvateľov. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy denníka The Guardian. Vzhľadom na to, že toto mesto malo pred vojnou 70.000 obyvateľov, ide o obzvlášť zarážajúci pokles.

16:42 Vrtuľník Bell 427, ktorý predtým patril oligarchovi Medvedčukovi na úteku, bol odovzdaný Hlavnému rezortu obrany Ukrajiny.

15:29 Podľa médií tak Peskov reagoval na výzvu čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorý v utorok po útokoch dronmi na Moskvu požadoval na tvrdší zásah voči Ukrajine a zavedenie stanného práva. Peskov v tejto súvislosti zdôraznil, že zavedenie stanného práva je výlučne výsadou „najvyššej federálnej autority“, nie jednotlivých regiónov. Dodal, že o takejto možnosti sa v súčasnosti nediskutuje.

15:08 Rusko sa opäť snaží otriasť jednotou a bezpečnosťou Európy, nesmieme mu to dovoliť, uviedol v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum, informuje TASR.

14:34 Nemecko výrazne zníži ruskú diplomatickú prítomnosť na svojom území po tom, čo Moskva obmedzila počet osôb, ktoré môže Berlín zamestnávať na svojich veľvyslanectvách a inštitúciách v Rusku. Oznámilo to v stredu nemecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a AP.

14:12 Nemecko považuje ukrajinské útoky na ruské územie za legitímne podľa medzinárodného práva. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal vládny hovorca Steffen Hebestreit. Rusko v posledných dňoch ohlásilo niekoľko náletov bezpilotných strojov, okrem iného aj na Moskvu, ktoré pripisuje Ukrajine. Kyjev sa k nim nehlási.

13:55 Ukrajina v stredu varovala, že zákazy dovozu ukrajinských agrokomodít, ktoré zaviedli niektoré krajiny Európskej únie vrátane Slovenska, pomáhajú ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi rozdeľovať Európu. Informuje agentúra AFP. Viacero krajín susediacich s Ukrajinou zaviedlo v apríli dočasný zákaz dovozu ukrajinských agrokomodít.

13:47 Rusko čoraz viac stráca iniciatívu vo vojne proti Ukrajine. Za posledný mesiac sa Rusko čoraz viac vzdáva vojnovej iniciatívy a reaguje skôr na akcie Kyjeva, než aby aktívne napredovalo k vlastným vojenským cieľom, napísalo britské ministerstvo obrany.

13:12 Rusko v stredu vyhlásilo, že zničilo poslednú veľkú vojenskú loď ukrajinských námorných síl, ktorá bola podľa ruskej armády zakotvená v prístave v Odese na juhu Ukrajiny.  "Vysoko presný útok ruských vzdušných síl na miesto so zakotvenými loďami v prístave v Odesa zničil 29. mája poslednú vojenskú loď ukrajinského námorníctva Jurij Olefirenko," uviedla ruská armáda.

12:45 Dron sa v stredu zrútil už na druhú ropnú rafinériu v Krasnodarskom kraji v južnom Rusku, informovali miestni predstavitelia. Informáciu priniesala televízia Sky News. Dron dopadol na ropnú rafinériu v meste Iľskyj v stredu v skorých ranných hodinách, ale žiadna infraštruktúra nebola poškodená, uviedlo operačné veliteľstvo Krasnodarského kraja.

12:22 Na sociálnych sieťach objavili nové zábery trosiek padajúcich na vozovku v Kyjeve.

11:47 Partizánska skupina Légia Slobody Ruska, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za minulotýždňový útok v ruskej Belgorodskej oblasti, pre stredajšie vydanie britského denníka The Times uviedla, že verbuje "tisíce" nových členov na útoky proti Moskve. Veliteľ skupiny povedal, že má obrovské počty žiadateľov o členstvo a tí už čakajú, kedy sa budú môcť k partizánom pridať a podnikať útočné akcie v ruských oblastiach na hranici s Ukrajinou.

11:27 Šéf MAAE predstavil dohodu o ochrane Rusmi okupovanej jadrovej elektrárne Záporoží. Rafael Grossi, šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), predložil Bezpečnostnej rade OSN aktualizovanú dohodu o ochrane okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne.

10:44 Požiar v ropnej rafinérii v ruskom Krasnodarskom kraji, ktorý vypukol v stredu v skorých ranných hodinách a spôsobil ho dronový útok, sa podarilo uhasiť. Uviedol to tamojší gubernátor Veniamin Kondratiev, na ktorého sa odvoláva agentúra DPA.

10:27 V oblastiach Dnepropetrovsk, Cherson a Charkov bolo za posledných 24 hodín údajne zranených ďalších sedem ľudí vrátane dieťaťa.

9:24 Rusko v noci na utorok už tretí deň v rade podniklo masívny vzdušný úder na ukrajinské hlavné mesto. Ukrajinské mestá  zažili v noci na dnes vzácnu noc bez ruských raketových a dronových úderov, poznamenala BBC.

9:03 Ukrajina pracuje s významnou britskou zbrojárskou spoločnosťou BAE Systems na zriadení jej ukrajinského podniku, kde sa budú vyrábať a opravovať zbrane, od tankov až po delostreleckú výzbroj. V utorok večer to v príhovore oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého v stredu citovali tlačová agentúra Reuters a portál britského denníka The Guardian.

8:45 Päť ľudí prišlo o život a 19 utrpelo zranenia pri delostreleckej paľbe ukrajinských síl na dedinu v Luhanskej oblasti, ktorá je pod kontrolou Ruska. Uviedli to v stredu Moskvou dosadené orgány. Informujú agentúry AFP a Reuters.

8:26 Putin bagatelizoval útok moskovského bezpilotného lietadla kvôli obmedzeným možnostiam odvety. Putin sa pokúsil bagatelizovať nedávny útok bezpilotných lietadiel na Moskvu, aby sa „vyhol odhaleniu obmedzených možností, ktoré má na odvetu voči Ukrajine,“ uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

6:47 Litva v utorok oznámila, že v súvislosti s odsúdením ruského opozičného politika Vladimira Kara-Murzu uvalila sankcie na 15 ruských občanov – predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní. Sankcie zahŕňajú zákaz vstupu do Litvy, ktorá je členom EÚ a NATO, a zmrazenie majetku sankcionovaných osôb, informovala agentúra AFP.

Horí rafinéria

"Nie sú žiadne obete," napísal na telegrame Kondratev. Plamene sa rozšírili v areáli rafinérie Afipskij, na mieste zasahujú hasiči a situácia je podľa gubernátora pod kontrolou.

Gladkov na telegrame uviedol, že sa pod paľbou opäť ocitlo hraničné ruské mesto Šebekino. "Podľa predbežných údajov je jedna obeť," uviedol s tým, že na mieste horia vozidlá a poškodené sú obytné budovy.

Ani jeden z regionálnych šéfov nehovoril o pôvodcovi útokov. Krasnodarský kraj však susedí s anektovaným Krymským polostrovom a Belgorodská oblasť leží na hraniciach s Ukrajinou, na ktorú vlani vo februári Rusko zaútočilo a odvtedy s ňou vedie vojnu. V posledných týždňoch sa stupňujú útoky na ruskom území, ku ktorým sa však Kyjev oficiálne nehlási. Niekoľko dronov v utorok útočilo aj v Moskve pri doteraz najväčšom podobnom incidente. Rusko zároveň v utorok už tretí deň v rade podniklo masívny vzdušný úder na ukrajinské hlavné mesto.

Wagnerovci robia nábor na podporu bojov aj na sociálnych sieťach

Ruská žoldnierska Wagnerova skupina využíva na nábor zdravotníkov, operátorov dronov či psychológov, ktorí majú podporovať bojové operácie - vrátane ofenzívy na Ukrajine - aj sociálne siete Twitter a Facebook. Vyplýva to zo správy britskej technologickej firmy Logically, o ktorej v utorok informoval portál Politico.

Za desať mesiacov dosiahli inzeráty na zamestnania, ktoré ponúka polovojenská organizácia vagnerovcov na uvedených online platformách, takmer 120.000 zhliadnutí. Približne 60 príspevkov v rozličných jazykoch vrátane francúzštiny, vietnamčiny a španielčiny obsahovalo podrobnosti o pracovných pozíciách, ktoré vagnerovci údajne ponúkajú. Okrem mesačnej mzdy 240.000 rubľov (približne 2978 eur) boli v inzerátoch uvedené i rozličné benefity vrátane zdravotných.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Aká bola úspešnosť nevieme

Politico píše, že analytici nedokázali uvedené správy s "úplnou istotou" priradiť k wagnerovcom, avšak uviedli, že "nesú stopy tejto milície a jej podporovateľov". Takisto nie je známe, či bol tento nábor na sociálnych sieťach úspešný.

Kyle Walter, šéf tohto výskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Logically, pre Politico uviedol, že dané príspevky využívajú "presne rovnaký jazyk ako už v minulosti overené účty wagnerovcov". Výskum prebiehal mesiac od polovice apríla do 19. mája a zameral sa na príspevky na Facebooku a Twitteri siahajúce až do júla 2022. Ďalšia osobitná analýza potvrdila, že najmenej dve telefónne čísla, ktoré figurovali v týchto príspevkoch, je možné spojiť s wagnerovcami alebo s ruskými tajnými službami.

Wagnerovci zrejme v Rusku naverbovali do svojich radov aj desaťtisíce väzňov, ktorým šéf tejto žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin sľúbil za účasť v bojoch amnestiu. Podľa slov Prigožina prišli vagnerovci v mesiace trvajúcich ťažkých bojoch o mesto Bachmut o približne 20.000 svojich bojovníkov. EÚ a USA zaviedli voči Wagnerovej skupine a viacerým jej lídrom sankcie. Washington v januári označil vagnerovcov za nadnárodnú zločineckú organizáciu zodpovednú za porušovanie ľudských práv.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu