Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty (27. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin vyjadril v piatok svoje prekvapenie nad protikremeľskými protestami v Gruzínsku, ktoré vypukli po tom čo Rusko obnovilo s kaukazskou krajinou letecké spojenie.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 457

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 457 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Podľa ukrajinského generálneho štábu ruské sily dnes zaútočili na Avdijivku a Bachmut v Doneckej oblasti, ale boli odrazené bez toho, aby získali územie.

21:48 Experti z kancelárie poľského prezidenta Andrzeja Dudu začali analyzovať sporný zákon, ktorým sa zriadi štátna komisia na vyšetrovanie ruského vplyvu na vnútornú bezpečnosť Poľska v rokoch 2007-22. Duda má na posúdenie zákona 21 dní. Bez jeho súhlasu zákon nemôže nadobudnúť účinnosť, informovala v sobotu agentúra AP.

20:32 Rusko predložilo najmenej šesť podmienok na urovnanie vojnového konfliktu s Ukrajinou. Podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Michaila Galuzina sa Ukrajina v prvom rade bude musieť vzdať svojho vstupu do EÚ a NATO. Ukrajina tieto požiadavky odmietla a predložila svoje "protipodmienky". Informovala o tom v sobotu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

19:33 Ukrajinská vojenská rozviedka dnes uviedla, že získala "cenné informácie" z vpádu do Belgorodskej oblasti, ktorý uskutočnili ruské protivládne milície bojujúce po boku Ukrajiny.

18:00 Sedem mesiacov po výbuchu, ktorý vážne poškodil Kerčský most spájajúci Rusko s okupovaným Krymom, riaditeľ ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasyľ Maľuk potvrdil účasť Kyjeva, keď uviedol, že SBU prijala "určité opatrenia" na "odrezanie" tejto pre Rusko dôležitej logistickej trasy.

17:35 Pri ruskom ostreľovaní oblasti Kupiansk na severovýchode Charkovskej oblasti zahynula 61-ročná žena a 60-ročný muž bol zranený, informoval dnes gubernátor oblasti Oleh Syniehubov.

17:34 Ukrajinská vojenská rozviedka dnes oznámila, že ruské sily začali na okupovaných územiach Záporožskej oblasti operáciu pod falošnou vlajkou s použitím chemických zbraní, čo je podľa nej "pokus o narušenie protiofenzívy".

16:49 Ukrajina zaútočila na ruské vojenské pozície v okupovanom Berdiansku v Záporožskej oblasti, uviedli dnes exilové miestne orgány a tvrdia, že pri útoku zahynulo mnoho ruských vojakov.

16:48 Ruský telegramový kanál Baza, ktorý je údajne napojený na ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB), dnes uviedol, že v pohraničnom regióne Ruska boli v dôsledku útoku dronu zabití 2 vojaci

15:58 Ministerstvo obrany v Moskve v sobotu vyhlásilo, že ruská protivzdušná obrana zachytila dve riadené strely Storm Shadow, ktoré ukrajinským silám dodala Británia. Kde boli tieto strely s doletom 250 kilometrov zachytené, Moskva nespresnila. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

15:57 Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov v rozhovore zverejnenom dnes uviedol, že ruskí žoldnieri Wagner sa "preskupujú na ďalších troch miestach" po tom, čo sa podľa neho čiastočne stiahli z Bachmutu.

14:31 Teherán obvinil v sobotu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z protiiránskej propagandy po tom, čo vyzval na zastavenie dodávok dronov Rusku. Teherán vyhlásil, že Zelenskyj chcel týmito výrokmi apelovať na Západ, aby ukrajinským silám poskytol viac zbraní a finančnej podpory. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

14:18 Ukrajina požiadala Berlín o poskytnutie striel vzduch-vzduch Taurus, ktoré majú dolet až 500 kilometrov. V sobotu o tom informovalo nemecké ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:50 Brazílsky prezident odmieta Putinov návrh navštíviť Rusko. Lula da Silva to povedal po telefonickom rozhovore s Putinom. "Poďakoval som (Putinovi - pozn. red.) za pozvanie na Medzinárodné ekonomické fórum v Petrohrade a odpovedal som, že teraz nemôžem prísť do Ruska," napísal.

13:30 Podľa odhadov projektu Оryx ukrajinské ozbrojené sily zničia alebo zabavia každý mesiac až 150 jednotiek ťažkých ruských obrnených vozidiel. Celkovo od 24. februára 2022 podľa prepočtov analytikov ruská armáda stratila už takmer dvetisíc tankov.

13:15 V Chersonskej oblasti útočníci ostreľovali dediny Sadovoe a Zmievka, následkom čoho bola zranená 61-ročná žena.

13:00 Ukrajinskí vojaci začali cvičiť na tankoch Abrams, informuje The New York Times "Výcvik potrvá 10 až 12 týždňov. Prvá skupina cvičiacich zahŕňa 400 ľudí. Predtým americké ministerstvo obrany vyslalo do Nemecka 31 tankov na výcvik ukrajinských vojakov," uviedli noviny.

12:45 Sankcie západných štátov voči Rusku za vojnu na Ukrajine zasiahli od leta minulého roka aj export ruského zlata. Moskva však podobne ako v prípade ropy prešla na nové vývozné trasy a novodobým centrom pre obchod s ruským zlatom sa stali Spojené arabské emiráty (SAE). 

12:30 Rusko pravdepodobne využije bojovníkov ruskej Vagnerovej skupiny, ktorí začali svoje jednotky sťahovať z ukrajinského mesta Bachmut, na ďalšie útočné vojenské operácie v regióne Donbas. V sobotu to vo svojej pravidelnej správe uviedla britská vojenská rozviedka. 

12:00 Prezident Zelenskyj uviedol do platnosti rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany o nových sankciách proti Rusom. V zozname bolo 220 právnických osôb a 50 fyzických osôb.

11:30 Stovky nemeckých štátnych zamestnancov vrátane učiteľov a pracovníkov kultúrnych inštitúcií budú musieť na žiadosť Moskvy opustiť územie Ruska. V sobotu to uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. 

Ruský rezort diplomacie sa v apríli rozhodol od začiatku júna obmedziť počet diplomatického personálu a zamestnancov nemeckých inštitúcií v Rusku vrátane tamojšieho Goetheho inštitútu či súkromnej nemeckej školy v Moskve. Ide o odvetné opatrenie v reakcii na rozhodnutie Berlína vyhostiť niekoľkých ruských diplomatov.

11:00 Obyvateľ Volgogradu Nikita Zhuravel, zadržaný za pálenie Koránu, bol prevezený do vyšetrovacej väzby v Groznom, hlavnom meste Čečenskej republiky.

10:00 AFU je pripravená na protiofenzívu, môže začať „zajtra, pozajtra alebo o týždeň,“ – tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Danilov.

9:30 V Dnipre dokončili odstraňovanie trosiek nemocnice zasiahnutej ruskou raketou. Okupanti v dôsledku útoku zabili dvoch ľudí a 32 ďalších zranili. V regióne bol vyhlásený smútok za zosnulými.

9:00 Valerij Zalužnyj, vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny, zverejnil na svojom telegramovom kanáli video, v ktorom vyzýva ľudí, aby sa pripojili k ozbrojeným silám Ukrajiny.

8:30 Poľsko sa chystá uzavrieť hranice pre nákladné autá registrované v Bielorusku a Rusku. Ministerstvo vnútra a správy Poľska má v úmysle pozastaviť pohyb nákladných vozidiel registrovaných v Bielorusku a Rusku cez poľsko-bieloruskú hranicu.

8:00 Šéf SSU o výbuchu na Krymskom moste v roku 2022: "Bola to logistická trasa, ktorú sme boli povinní prerezať". Šéf SSU Malyuk v komentári k výbuchu na krymskom moste v októbri minulého roka uviedol, že SBU vykonala pre toto "určité opatrenia".

7:30 Útoky na Dnipro pravdepodobne uskutočnili rakety S-300 alebo S-400

Súdiac podľa následkov zásahov v Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti, práve tento typ rakiet mohol zasiahnuť civilné objekty, povedal hovorca AFU Jurij Ignat.

7:00 V okupovanom Mariupole hlásia výbuch.

6:30 Európska únie v piatok slovne odsúdila dohodu medzi Ruskom a Bieloruskom, ktorá povoľuje umiestnenie ruských jadrových zbraní na bieloruskom území. "Tento krok povedie k ďalšiemu mimoriadne nebezpečnému stupňovaniu," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok oznámil, Rusko už začalo s presunom taktických jadrových zbraní do Bieloruska. Ruský prezident plán na umiestnenie týchto zbraní oznámil ešte v marci.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (6)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

6:15 Poľský parlament v piatok schválil sporný zákon, ktorý umožňuje vznik výboru na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku. Poľská opozícia tento krok odsúdila a označila a ústavný štátny prevrat. Kritici tvrdia, že politici sa pomocou tohto opatrenia zmenia na sudcov. V Poľsku sa na jeseň konajú parlamentné voľby. Nový výbor bude mať deväť členov, ktorých vymenuje dolná komora parlamentu. Rozhodnú, či vyšetrovaní jednotlivci v období rokov 2017-22 podľahli vplyvu Ruska, a môže im udeliť prísne tresty.

6:00 Kritik Kremľa Alexej Navaľnyj v piatok oznámil, že mu odovzdali 3828 strán opisujúcich všetky trestné činy, ktorých sa dopustil, keď už bol vo väzení. Ruský opozičný politik dodal, že napriek tomu stále nevie, z čoho je obvinený. 

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (6)
Alexej Navaľnyj  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Navaľnyj v tvíte napísal: "Tak, Alexej, teraz máš naozaj problém, určite si spáchal veľa zločinov. Toto som si povedal, keď som sa pozeral na obrovské zväzky obžaloby generálnej prokuratúry voči mne, ktoré mi oficiálne odovzdali. Na 3828 stranách sú opísané všetky zločiny, ktoré som spáchal už vo väzení. Súdny proces vo veci tejto obžaloby sa začne 31. mája."

Putin o gruzínskych protestujúcich

Desiatky Gruzíncov protestovali minulý týždeň pred letiskom v hlavnom meste Tbilisi v čase, keď na ňom pristálo po prvýkrát od roku 2019 ruské dopravné lietadlo."Úprimne, bol som úplne prekvapený tou reakciou," Putin uviedol na stretnutí s podnikateľmi. "Myslel som si, že všetci povedia: vďaka, skvelé. Ale nie, namiesto toho tu bol okolo danej záležitosti úplne nepochopiteľný rozruch." "Keď sa na to pozerám stadiaľto, vravím si: zbláznili sa. Nie je vôbec jasné, čo sa tam deje," vyhlásil.

Vladimir Putin v chráme
Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin v chráme  (Zdroj: SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Agentúra AFP pripomenula, že Rusko napadlo Gruzínsko v krátkej no intenzívnej vojne v roku 2008 a v kaukazskej krajine dodnes panujú silné protiruské nálady. Rusko zakázalo akúkoľvek lety do Gruzínska v roku 2019 v rámci svojej reakcie na protimoskovské protesty v Tbilisi. Avšak tento mesiac Putin zákaz prekvapujúco zrušil a zaviedol i 90-dňový bezvízový režim pre gruzínskych občanov.

Moskva nebude zasahovať do gruzínskej vnútroštátnej politiky

Ruský prezident dodal, že Moskva nebude zasahovať do gruzínskej vnútroštátnej politiky. "Čo sa deje v ich krajine sa nás netýka," uviedol. Demonštranti v Tbilisi minulý týždeň držali v rukách transparenty s nápismi "Nie ste tu vítaní" a "Rusko je teroristický štát".

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu