Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci britského parlamentu vyhlásil hladomor na Ukrajine za genocídu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu vo štvrtok jednomyseľne schválili návrh na uznanie hladomoru na Ukrajine z 30. rokov 20. storočia za akt genocídy ukrajinského ľudu. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá dodala, že s návrhom rezolúcie prišla konzervatívna poslankyňa Pauline Lathamová.

Rozhodnutie parlamentu je pre britskú konzervatívnu vládu nezáväzné. "Sovietsky zväz vyhladil milióny Ukrajincov násilným vyhladovaním na smrť a násilným premiestnením, čo pripomína dnešné udalosti na Ukrajine," zdôraznila Lathamová. Sovietsky diktátor Josif "Stalin v 30. rokoch minulého storočia - rovnako ako dnes (ruský prezident Vladimir) Putin - chcel zničiť ukrajinský národ a ukrajinskú identitu," zdôraznila poslankyňa.

"Dúfam, že dnešným hlasovaním za uznanie holodomoru ako genocídy vyšleme Putinovi a svetu jasný odkaz, že britský parlament podporuje Ukrajinu a že nebudeme tolerovať vojnové zločiny, či už v minulosti alebo v súčasnosti," dodala Lathamová.

Pripomenula tiež, že mnohé krajiny vrátane Austrálie, Kanady, Írska a Brazílie už uznali hladomor na Ukrajine za genocídu a nemecký Bundestag a americký Kongres prijali príslušné rezolúcie.

Hladomor za genocídu uznalo viac ako 20 krajín

Parlamentný štátny tajomník britského ministerstva zahraničných vecí pre Európu Leo Docherty označil rozhodnutie parlamentu za "úplne pochopiteľné". Zároveň potvrdil názor britskej vlády, že klasifikácia v tejto kauze prináleží súdom.        

Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Štefančuk pred časom uviedol, že hladomor na Ukrajine uznalo za genocídu 26 krajín, z toho 11 v minulom roku. Podľa BBC sa Ukrajina už mnoho rokov snaží dosiahnuť, aby svet - a aj Rusko - uznali hladomor za genocídu Ukrajincov.

Moskva však vždy odpovedala, že hladomor v 30. rokoch zasiahol nielen ukrajinské územia, ale aj rozsiahle oblasti južného Ruska a severného Kazachstanu, a že hladomor spôsobila rozsiahla kolektivizácia a konfiškácia potravín roľníkom pre urýchlenú industrializáciu. Moskva súčasne argumentuje, že toto konanie sovietskych orgánov nebolo namierené proti žiadnej konkrétnej etnickej skupine.

Viac o téme: HladomorGenocídaUkrajinaVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu