Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopäťdesiaty ôsmy (25. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/ lesk eusec)

KYJEV - Ukrajina od začiatku vojny zostrelila takmer 900 bezpilotných lietadiel Šáhed z celkovo asi 1160, ktoré proti nej boli namierené. V pravidelnom nočnom prejave to v stredu uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň apeloval na obyvateľov Iránu, verejnosti i politikov, aby prestali Rusku dodávať tieto bezpilotné lietadlá, ktoré po dopade vybuchujú. Irán si týmito dodávkami privodí podľa Zelenského len väčšiu medzinárodnú izoláciu a väčšie problémy.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 455

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 455 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Rusko nedosiahne vojenské víťazstvo na Ukrajine, povedal vo štvrtok predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley. Upozornil tiež, že Kyjev pravdepodobne v dohľadnom čase nevytlačí zo svojho územia všetkých ruských vojakov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

21:44 Britský parlament uznal hladomor ako genocídu ukrajinského ľudu, oznámil dnes vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

21:43 Pri preprave výbušniny v bočnom vozíku svojho motocykla zahynul 39-ročný muž z obce Protopopivka v Charkovskej oblasti. Ďalší muž vo veku 45 rokov bol v dôsledku toho zranený.

20:23 Švédsko vycvičí ukrajinských pilotov na stíhačky JAS 39 Gripen. Švédsky minister obrany Pål Jonson dnes v televíznom rozhovore spresnil, že Švédsko potrebuje tieto stíhačky pre svoje vlastné obranné potreby, a preto ich Ukrajine neposkytne.

20:02 Nad Melitopolom bol zostrelený jeden nepriateľský Su-25. Ďalší Su-25 bol vážne poškodený. "Prvý Su-25 bol úplne zničený - pilot sa stihol katapultovať nad dočasne okupovaným územím. Druhý Su-25 bol vážne poškodený a musel núdzovo pristáť," uviedla Národná garda Ukrajiny v správe.

20:01 Európska únia počas štvrtkového stretnutia s osobitným čínskym vyslancom vyjadrila očakávania, že Peking vyvinie tlak na Rusko, aby zastavilo krviprelievanie na Ukrajine a stiahlo odtiaľ svoje vojská. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:43 Rusko už začalo s presunom taktických jadrových zbraní do Bieloruska. Uviedol to vo štvrtok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, informuje TASR na základe správy televízie Sky News. Vyjadrenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako ministri obrany oboch krajín podpísali dokument o umiestnení ruských taktických jadrových zbraní na území Bieloruska.

18:35 Prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval Serhija Naumiuka za zástupcu šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Zároveň odvolal šéfa SBU v Chmelnickej oblasti Tarasa Ciucjura. Neboli poskytnuté žiadne podrobnosti.

18:32 Fínsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 109 miliónov eur. Vo štvrtok to oznámilo fínske ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

16:40 Európska rada predĺžila bezcolný obchodný režim EÚ s Ukrajinou do júna 2024 a pozastavila všetky clá, kvóty a opatrenia na ochranu obchodu na ukrajinský vývoz do EÚ.

16:39 Ruský dobrovoľnícky zbor, jedna z ruských protivládnych skupín, ktoré sa hlásia k boju na strane Ukrajiny, uviedol, že jeho členovia dnes opäť vstúpili na územie.

16:37 Minister obrany SR Martin Sklenár sa vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na rokovaní tzv. Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny vo formáte ministrov obrany vybraných krajín. Riešili sa aktuálne potreby Ukrajiny pre obranu proti ruskej agresii. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

15:19 Ruská regulárna armáda nahradila na predmestí Bachmutu jednotky Wagnerovej skupiny. V meste však stále zostávajú žoldnieri, uviedla dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar.

15:18 Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak dnes oznámil, že v rámci výmeny zajatcov sa z ruského zajatia vrátilo domov 106 ukrajinských vojnových zajatcov.

14:22 Maďarská vláda tvrdí, že nepodľahne tlaku Európskeho parlamentu (EP) a naďalej bude presadzovať svoj postoj v prospech "mieru" na Ukrajine. V mene maďarskej vlády to vo štvrtok uviedol jej hovorca Zoltán Kovács v reakcii na údajné snahy EP zdiskreditovať pripravované maďarské predsedníctvo v Rade EÚ, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

14:00 S napätím očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským jednotkám sa podľa ukrajinského prezidentského poradcu Mychajla Podoľaka už začala, informuje TASR na základe štvrtkovej správy agentúry DPA. "Protiofenzíva prebieha už niekoľko dní," vyhlásil Podoľak v rozhovore pre taliansku televíziu, ktorý odvysielali v stredu vo večerných hodinách. "Je to intenzívna vojna pozdĺž 1500-kilometrovej hranice. Naše akcie sa už začali," doplnil poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

13:50 Ruská regulárna armáda nahradila Wagnerove jednotky na predmestí Bachmutu, ale žoldnieri v meste stále zostávajú, uviedla 25. mája námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

13:48 V blízkosti letiska v okupovanom Melitopole sú hlásené výbuchy a silný dym. 

12:25 Ministri obrany Ruska a Bieloruska podpísali vo štvrtok dokument o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní na území Bieloruska. Informuje o tom správa agentúry Reuters, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

11:00 Mychajlo Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uviedol, že ukrajinská protiofenzíva začala už pred niekoľkými dňami. "Protiofenzíva prebieha už niekoľko dní," povedal v rozhovore pre taliansku stanicu RaiNews. Talianom zároveň oznámil, že zbrane, ktoré im poskytli, použijú k zasiahnutiu ruských pozícií na okupovaných územiach vrátane Donbasu a Krymu. Podoljak prišiel aj s myšlienkou, že ak by mali rovnakú vojenskú techniku pred rokom, bolo by už po vojne. Informáciu nepriamo potvrdil aj Jevgenij Prigožin už 3.mája na Telegrame so slovami, "domnievam sa, že ofenzíva ukrajinskej armády už začala."

Na sociálnej sieti Twitter Podoljak uviedol, že nejde "o jednorázovú udalosť, ktorá sa začala prestrihnutím červenej pásky", ale o desiatky rôznych akcií na zničenie ruských okupačných síl v rôznych smeroch.

10:47 Spojené štáty oceňujú jasný postoj Česka a jeho dlhodobú pomoc ukrajinským utečencom. Po stretnutí s americkými kongresmanmi to uviedla predsedníčka Poslaneckej snemovne ČR Markéta Pekarová Adamová. Hovorila s nimi o aktuálnych bezpečnostných témach a ich ekonomicko-politických dôsledkoch.

10:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil vo štvrtok Rusko z terorizovania Ukrajincov po tom, čo ukrajinská armáda oznámila, že zostrelila až 36 útočných dronov iránskej výroby, ktorými Moskva v noci zaútočila na ukrajinské územie vrátane metropoly Kyjev.

9:53 Ruská tajná služba vo štvrtok uviedla, že zadržala dvoch Ukrajincov, ktorí podľa nej plánovali útoky na jadrové elektrárne na území Ruska. "Sabotážna skupina z ukrajinskej zahraničnej spravodajskej služby... sa pokúsila vyhodiť do vzduchu 30 elektrických vedení" v Leningradskej a Kalininskej jadrovej elektrárni ešte začiatkom mája. Ich cieľom malo byť zastavenie prevádzky jadrových reaktorov v elektrárňach, citovali ruské tlačové agentúry vyhlásenie Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

9.22 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina začala vo štvrtok so sťahovaním svojich vojakov z pozícií vo východoukrajinskom meste Bachmut. Vyhlásil to šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Informujú agentury AFP a Reuters.

9:08 Ruský veliteľ ozbrojencov, ktorí začiatkom týždňa prenikli na územie ruskej Belgorodskej oblasti, v stredu varoval Moskvu, že jeho skupina čoskoro podnikne viac takýchto vpádov na územie Ruska.

8:42 Na území Belgorodskej oblasti prišli Rusi o ďalšiu leteckú bombu. Je to už štvrtý nálet v rade. 

8:35 Rusko v noci na dnes opäť zaútočilo na ukrajinské územie bezpilotnými lietadlami, väčšina ukrajinských oblastí v noci a ráno vyhlásila protiletecký poplach. Kým kyjevská správa oznámila, že sa všetky drony podarilo zostreliť, Charkov informoval o útoku protilietadlovými strelami S-300, ktorý sa ale zaobišiel bez zranení. Dronový útok ohlásila aj proruská správa Krymu, podľa ktorej si ani tento incident nevyžiadal obete.

7:33 Bezpilotné lietadlá boli zostrelené nad Ruskom okupovaným Sevastopolom v noci 25. mája, informoval na svojom kanáli Telegram Michail Razvozhajev, ruským guvernérom mesta. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

7:31 V Brianskej oblasti v meste Klinci niekto pomaľoval lavičky modrou a žltou farbou, čo vyvolalo pobúrenie miestnych obyvateľov. 

7:03 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu vyzval africké krajiny, aby upustili od svojho postoja neutrality voči vojne jeho krajiny s Ruskom. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AP. Mnohé africké krajiny sa stále odmietajú postaviť na jednu zo strán v tomto európskom konflikte, pričom viaceré z nich sa zdržali hlasovania na Valnom zhromaždení OSN, ktoré odsúdilo ruskú inváziu. Etiópia je jednou z nich.

6:35 V budove Ministerstva obrany Ruskej federácie na Frunzenskom nábreží v Moskve vypukol požiar. 

6:29 Ruská vojnová loď Ivan Churs sa dnes ráno stala terčom útoku dronu v Čiernom mori neďaleko Bosporského prielivu, ale posádka útok odrazila, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Moskva z útoku obvinila aj ukrajinské ozbrojené sily. Kyjev sa k obvineniam zatiaľ nevyjadril. Ivan Churs je prieskumná loď ruskej Čiernomorskej flotily a podľa ruského ministerstva obrany chráni plynovody Turkish Stream a Blue Stream, uvádza The Guardian.

6:15 Seniori tvoria tretinu obetí vojny na Ukrajine, ktorú vlani na konci februára rozpútalo Rusko svojou inváziou do krajiny. Misia OSN pre monitorovanie ľudských práv na Ukrajine (HRMMU) to uviedla vo svojej správe, ktorú zverejnila v stredu. Starší ľudia na oboch stranách frontovej línie podľa nej čelia nielen priamemu ohrozeniu života kvôli bojom, ale tiež oveľa viac trpia kvôli nedostatku jedla, vody, výpadkom v dodávkach elektriny, zlému prístupu k zdravotnej starostlivosti a penziám. Niektorí zomreli, pretože sa nedostali včas k liekom alebo nemohli opustiť pivnice.

Zelenskyj žiada Iráncov, aby nedodávali Rusom drony Šáhed

"Zostrelili sme ich takmer všetky. Stále sa ale pozeráme po nástrojoch, vďaka ktorým by bola úspešnosť zostrelov iránskych Šáhedov 100 percent," uviedol Zelenskyj. Rusko útočí aj na civilné ciele a používa na to rakety a tiež drony, ktoré ste im poskytli vy, Iránci, uviedol Zelenskyj. "Som si istý, že musíte byť na druhej strane dejín, teda nie na strane zla," uviedol prezident krajiny, ktorá už viac ako rok vzdoruje ruskej agresii.

Prvá časť prejavu Zelenskyj venoval nádej, ktorú vkladá v stíhačky F-16. Washington nedávno umožnil európskym spojencom dodávky týchto lietadiel na Ukrajinu. Ukrajinská armáda podľa Zelenského robí všetko pre to, aby ukrajinské nebo čo najskôr bránili tamojší piloti v moderných bojových strojoch. Stroje F-16 nielen posilnia obranu krajiny, ale boli by aj silným signálom, že Rusko so svojou agresiou neuspeje, povedal Zelenskyj.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu