Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Irán predstavil novú balistickú raketu: Môže zasiahnuť ciele až 2-tisíc kilometrov ďaleko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránske ozbrojené sily predstavili vo štvrtok novú balistickú raketu stredného doletu. Informujú o tom správy agentúr DPA a AFP.

Nová raketa je štvrtou generáciou iránskej strely Chorramšahr. Podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA je schopná zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 2-tisíc kilometrov a môže niesť 1,5-tonovú hlavicu. AFP uvádza, že má najdlhší dolet spomedzi všetkých Iránom vyvinutých rakiet.

Archívne video: Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nepriateľskú raketu

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nepriateľskú raketu (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa DPA by balistická strela Chorramšahr, pomenovaná podľa rovnomenného iránskeho mesta, mohla byť potenciálne schopná zasiahnuť aj ciele v Izraeli, ktorý je úhlavným nepriateľom Iránu. Raketu predstavili v priamom televíznom prenose, za účasti iránskeho ministra obrany Mohammada Aštíaního.

Rakety typu Chorramšahr začal Irán testovať v roku 2017. K predstaveniu najnovšej verzie došlo v čase zvýšeného napätia v izraelsko-palestínskom konflikte a necelé dva týždne po dosiahnutí krehkého prímeria, ktoré uzavrel Izrael s militantnou palestínskou organizáciou Islamský džihád podporovanou Iránom.

Viac o téme: Ozbrojené silyIránŠtvrtá generáciaBalistická strelaStredný dostrel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu