Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bojujúce strany v Sudáne prijali záväzok o dodržiavaní humanitárneho práva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

WASHINGTON - Bojujúce strany v Sudáne podpísali záväzok, že v rámci pokračujúceho ozbrojeného konfliktu budú dodržiavať humanitárne zásady. Táto dohoda bola dosiahnutá vo štvrtok neskoro večer na rokovaniach v saudskoarabskej Džidde, informovala v piatok agentúra AFP.

Dohoda zaväzuje obe strany sudánskeho konfliktu, aby zaistili ochranu pre civilistov a ich bezpečný prechod, aby mohli opustiť oblasti aktívnych bojov smerom, ktorý si sami zvolia. Obe strany v dokumente sľubujú, že umožnia prísun humanitárnej pomoci, ktorá je po rabovaní a útokoch v Sudáne viac ako potrebná, doplnila AFP. Deklarácia vyzýva aj na obnovenie dodávok elektriny, vody a ďalších základných služieb, na stiahnutie bezpečnostných síl z nemocníc a dôstojné pochovávanie mŕtvych.

Boje v Sudáne
Zobraziť galériu (3)
Boje v Sudáne  (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

Nejde o prímerie

"Toto nie je prímerie. Ide o potvrdenie ich záväzkov vyplývajúcich z medzinárodného humanitárneho práva, najmä pokiaľ ide o zaobchádzanie s civilistami a potrebu vytvoriť priestor pre pôsobenie humanitárnych organizácií," povedala nemenovaná americká diplomatka zúčastňujúca sa na rokovaniach v Džidde. Dodala však, že obe strany konfliktu zostávajú v diskusiách "dosť vzdialené". Zároveň informovala, že v Džidde bol na prerokovanie predložený návrh na vyhlásenie nového desať dní trvajúceho prímeria, ktoré by následne viedlo k rokovaniam o dlhodobejšom ukončení bojov.

Iný nemenovaný diplomat informoval, že rokovania v Džidde sú "veľmi tvrdé", a podľa AFP si diplomati a experti kladú otázku, či si obe strany skutočne želajú mier, alebo im ide len o porážku nepriateľa.

Začiatok konfliktu

Boje v Sudáne vypukli v polovici apríla, keď polovojenské sily, ktoré založil a dal vycvičiť bývalý diktátor Umar Bašír, odmietli byť začlenené do armády v súlade s plánom prechodu k civilnej vláde. Konflikt medzi regulárnou armádou, ktorej velí generál Abdal Fattáh Burhán, a polovojenskými jednotkami pod velením Muhammada Hamdána Daklúa si vyžiadal už vyše 750 obetí na životoch a stovky ranených.

Boje v Sudáne
Zobraziť galériu (3)
Boje v Sudáne  (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

Spojené štáty minulý týždeň sprostredkovali dočasné prímerie v konflikte a po jeho vypršaní pohrozili bojujúcim stranám sankciami.

Viac o téme: ZväzokKonflikt SudánHumanitárne zásady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu