Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Orgán OSN schválil rezolúciu o porušovaní ľudských práv v Sudáne

OSN Zobraziť galériu (3)
OSN (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

ŽENEVA - Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) vo štvrtok schválila rezolúciu, ktorá upozorňuje na rastúci počet úmrtí civilistov a porušovanie ľudských práv v Sudáne, kde v polovici apríla vypukol ozbrojený konflikt medzi regulárnou armádou a polovojenskými jednotkami. Informuje o tom agentúra AP.

UNHRC, ktorú tvorí 47 členských štátov OSN, prijala rezolúciu tesne: v hlasovaní ju podporilo 18 krajín, 15 bolo proti a 14 sa zdržalo. Cieľom rezolúcie je ďalej preskúmať porušovanie ľudských práv, ku ktorému dochádza v Sudáne od 15. apríla.

V skupine štátov, ktoré rezolúciu odmietli podporiť, boli najmä arabské a africké krajiny. Argumentovali, že rezolúciu vnímajú ako potenciálnu prekážku pre rokovania znepriatelených strán, ktoré prebiehajú v Saudskej Arábii. Proti bola aj Čína, ktorej veľvyslanec vyhlásil, že strany konfliktu v Sudáne by nemali byť vystavené vonkajšiemu tlaku. Väčšina západných krajín hlasovala za návrh rezolúcie, pričom Európa a Spojené štáty boli jej spolupredkladateľmi.

Obvinenie oboch síl

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk počas úvodného prejavu zasadnutia v Ženeve obvinil obe sily z porušovania medzinárodného humanitárneho práva. Türk kritizoval sudánsku armádu za útoky v husto obývaných oblastiach a polovojenské Sily rýchlej podpory (RSF) za obsadenie "mnohých budov" v hlavnom meste Chartúm, ktoré využívajú ako "operačné základne, vysťahovávajú obyvateľov a podnikajú útoky".

Orgán OSN schválil rezolúciu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

Znepokojenie z ťaživej situácie civilistov

OSN vyjadrila znepokojenie z ťaživej situácie civilistov, ktorí sa ocitli v krížovej paľbe. Tlmočila aj svoje obavy o potravinovú bezpečnosť a dodávky pomoci. Vyzvala na podporu susedných krajín, ktoré prijímajú ľudí utekajúcich pred pokračujúcimi bojmi v Sudáne. Americké ministerstvo zahraničných vecí neskôr oznámilo, že zástupcovia bojujúcich strán v Sudáne podpísali vyhlásenie, v ktorom sa zaviazali, že zaistia ochranu civilistov, aby mohli bezpečne opustiť oblasti aktívnych bojov smerom, ktorý si sami zvolia. Obe strany v dokumente sľubujú, že umožnia prísun humanitárnej pomoci.

Evakuácia obyvateľov Sudánu. Príslušník štátnej armády ponúka vodu malým deťom na vojenskom letisku.
Zobraziť galériu (3)
Evakuácia obyvateľov Sudánu. Príslušník štátnej armády ponúka vodu malým deťom na vojenskom letisku.  (Zdroj: SITA/AP/UK Ministry of Defence/PO Phot Arron Hoare)

Deklarácia vyzýva na obnovenie dodávok elektriny, vody a ďalších základných služieb, ako aj na stiahnutie bezpečnostných síl z nemocníc a dôstojné pochovávanie mŕtvych. Vo vyhlásení bojujúcich strán sa uvádza, že ich rozhovory v saudskoarabskej Džidde sa teraz zamerajú na dosiahnutie "účinného prímeria" v trvaní približne desiatich dní, aby sa uľahčila práca humanitárnych organizácií.

Viac o téme: BojeKonflikt OSNSudánPorušovanie ľudských práv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu