Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pridať do systému VŠ nejakú sumu nič nerieši, reagoval Fiala na akademikov

Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

PRAHA - Pri riešení otázky nízkych platov pedagógov v humanitných a spoločenskovedných odboroch by podľa českého premiéra Petra Fialu nepomohlo, ak by vláda svojím rozhodnutím pridala do vysokoškolského systému nejakú sumu financií. Je podľa neho nutné hľadať riešenie, ktoré bude dlhodobé a efektívne. Povedal to v stredu na výjazdovom rokovaní vlády v Jeseníku, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fiala zdôraznil, že vysoké školy v Česku majú v oblasti tvorby mzdových podmienok autonómiu. "Sú to jednotlivé vysoké školy, ktorých akademické senáty určujú pravidlá mzdovej politiky a rozdeľovania prostriedkov, ktoré im idú zo strany štátu," vysvetlil predseda vlády. Ak má vláda pomôcť so mzdami na niektorých fakultách, musí to podľa Fialu robiť v úzkej spolupráci s vedením vysokých škôl a musí hľadať riešenie, ktoré bude dlhodobé. Jednoduché pridanie prostriedkov do rozpočtu tým riešením podľa jeho slov nie je.

Pridať do systému VŠ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Premiér chce s akademikmi viesť naďalej debatu. Minister školstva Vladimír Balaš sa podľa Fialu dohodol s reprezentantmi vysokých škôl na ďalších krokoch. "Musíme zaistiť to, aby kvalita vzdelávania v ČR aj na úrovni vysokých škôl bola čo najlepšia," dodal premiér. Vyučujúci a študenti v Česku v utorok na Deň učiteľov protestovali proti nízkym platom v humanitných a spoločenskovedných odboroch. Od vlády požadujú jednak jednorazovú finančnú injekciu, ktorá pomôže riešiť aktuálne podfinancovanie dotknutých odborov v tomto roku, ale tiež dlhodobé riešenie aj v otázke rovnosti platových taríf medzi jednotlivými odbormi. Ak vláda ich požiadavky nesplní, avizovali možnosť ďalších protestov.

Viac o téme: ProtestVysoké školyAkademiciPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu