Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Švédsko a Fínsko by mali do NATO vstúpiť spoločne, myslí si fínsky minister

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Oleksii Liskonih)

HELSINKI- Pre všetky krajiny Severoatlantickej aliancie by bolo výhodnejšie, keby do nej Fínsko a Švédsko vstúpili spoločne. Na stretnutí v Bruseli to v stredu vyhlásil fínsky minister obrany Mikko Savola. Správu sme prevzali z agentúry Reuters.

"Pre Fínsko, Švédsko aj celé NATO by bolo lepšie, keby obe krajiny získali členstvo čo najskôr," uviedol Savola. Dodal, že by to bolo výhodnejšie najmä v súvislosti s plánovaním, keďže fínski a švédski predstavitelia už teraz úzko spolupracujú.

archívne video 

Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Ich žiadosť už ratifikovali všetky členské krajiny NATO

Obe severské krajiny požiadali o vstup do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Ich žiadosti o členstvo už ratifikovali všetky členské krajiny NATO s výnimkou Maďarska a Turecka. Za najväčšiu prekážku je v tomto smere považovaná práve Ankara. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dokonca naznačil, že jeho krajina by mohla ratifikovať žiadosť Fínska, nie však Švédska.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg však v utorok naznačil, že hlavnou otázkou nie je to, či budú žiadosti Švédska a Fínska ratifikované spoločne. „Hlavné je, aby boli obe tieto krajiny potvrdené ako riadni členovia (Aliancie) čo najskôr," povedal. "Som presvedčený, že obe sa stanú riadnymi členmi a tvrdo pracujem na tom, aby sa tak stalo čo najskôr," dodal.

Viac o téme: NATOŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu