Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Duda po stretnutí so Stoltenbergom: Poľsko očakáva silnejšiu prítomnosť NATO na východnom krídle

Poľský prezident Andrzej Duda Zobraziť galériu (2)
Poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

BRUSEL – Poľsko očakáva, že Severoatlantická aliancia vypracuje nové bezpečnostné plány pre svoje východné krídlo. Poľský prezident Andrzej Duda to uviedol v stredu po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, informuje tlačová agentúra PAP.

"Plány pripravenosti, vďaka ktorým bude reakcia NATO vyplývajúca z článku 5 okamžitá, čo najrýchlejšia v prípade útoku na niektorý členský štát NATO na východnom krídle," povedal Duda v zmienke o ustanovení Severoatlantickej zmluvy o spoločnej obrane.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg  (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

Poľsko bude pokračovať v rozširovaní svojho vojenského potenciálu

Poľský prezident sa stretol so šéfom NATO v bruselskom sídle Aliancie. Podľa vlastných slov s ním hovoril najmä o bezpečnostnej situácii vo východnej časti Európy. Varšava si želá, aby v tomto regióne "pre prípad agresie" bolo umiestnených čo najviac skladov munície a vybavenia NATO, priblížil Duda. Doplnil, že Poľsko bude pokračovať v rozširovaní svojho vojenského potenciálu a jeho rozpočet na obranu na rok 2023 sa zvýši na viac ako štyri percentá HDP.

Spomenul tiež návštevu prezidenta USA Joea Bidena v Poľsku na budúci týždeň a stretnutie predstaviteľov východných členov NATO združených v organizácii Bukureštská deviatka (B9), ktoré sa bude konať v tom istom čase.

Viac o téme: NATOPoľskoJens StoltenbergAndrzej DudaVýchodné krídlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu