Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čo robí ľudí naozaj šťastnými? Odhalila to dlhoročná štúdia! Ak by ste čakali bohatstvo či úspech, budete prekvapení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Vo veľkej štúdii vedci z Harvardskej univerzity vyše 80 rokov skúmali, čo robí ľudí šťastnými. Ukázala, že bohatstvo, úspech či sloboda to nie sú. Pocit šťastia tkvie v niečom úplne inom.

V priebehu desaťročí sa naša predstava o tom, čo nás robí šťastnými, radikálne zmenila. Harvard University v Cambridge, Massachusetts, začala rozsiahly výskumný projekt už v roku 1938, ktorého výsledky sú teraz prezentované v knihe "The Good Life" - a poskytujú niekoľko prekvapivých poznatkov.

Pravdivý príbeh: Myslela som, že som si našla kamarátku, ale bola som len zásterkou na jej neveru (Zdroj: Plní elánu)

Vedci skúmali životy viac ako 2 000 ľudí počas viac ako 80 rokov – s týmito subjektmi pravidelne robili rozhovory a hodnotili ich životné podmienky. Dvadsaťpäť mozgov darovali aj zosnulí účastníci.

Medziľudské vzťahy ako faktor šťastia

A hoci ľudia mali veľmi odlišné životné vzorce, jedna vec vynikla: Dobré vzťahy nás robia šťastnými. Neznamená to nutne len párové vzťahy, ale aj priateľstvá, rodinu, kolegov, susedské vzťahy či náhodné stretnutia.

Čo robí ľudí naozaj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ak vezmeme všetkých osemdesiatštyri rokov Harvardskej štúdie a zhrnieme ich do jedného životného princípu, bolo by to toto: Dobré vzťahy nás robia zdravšími a šťastnejšími," citujú vedúci štúdie. Ani bohatstvo, úspech či sloboda nás ľudí neurobia tak šťastnými ako medziľudské vzťahy.

Ľudia, ktorí sú izolovanejší, než by chceli, prichádzajú o zdravie rýchlejšie ako ľudia, ktorí sa cítia byť prepojení s ostatnými. Na druhej strane ľudia, ktorí majú úspešné vzťahy, v ktorých sa cítia pohodlne a ktorých si vážia, vedú zdravší a dlhší život.

Viac o téme: ŠtúdiaŠťastieVedciMedziľudské vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu