Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty tretí (1. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Personálne zmeny medzi vysokopostavenými ukrajinskými úradníkmi ešte neskončili, uviedol v noci na dnes vo svojom pravidelnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tí, ktorí podľa prezidenta Ruskom napadnuté krajiny nespĺňajú požiadavky, o svoje pozície prídu. Zelenskyj tiež ohlásil pripravovanú sociálnu a právnu reformu.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 342

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 342 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu povedal, že armáda musí zastaviť ostreľovanie ruských oblastí z ukrajinského územia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:10 Budúca dohoda o ukončení vojny na Ukrajine by mala zahŕňať aj stiahnutie ruských vojsk z gruzínskych území Abcházska a Južného Osetska, povedala v rozhovore s agentúrou Bloomberg gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová. Rusko už podľa nej vojnu na Ukrajine prakticky prehralo.

19:23 Ruský prezident Vladimír Putin dnes nariadil ministerstvu obrany, aby urobilo prietrž ukrajinskému ostreľovaniu ruských regiónov hraničiacich s Ukrajinou. Vyplýva z prepisu jeho prejavu na porade o obnove domov a zničenej infraštruktúry v pohraničných oblastiach. O ostreľovaní pravidelne informujú predstavitelia západoruskej Belgorodskej, Brjanskej alebo Kurskej oblasti. Rusko útoky pripisuje ukrajinským silám, tie sa k nim ale oficiálne nehlásia a označujú ich za pôsobenie karmy v čase, keď Rusko vedie vojnu proti Ukrajine.

19:02 Bulharský parlament v stredu uznal hladomor, ktorý v rokoch 1932–33 spôsobil sovietsky režim na Ukrajine, za genocídu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:48 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že ruských vojakov by mohlo ešte viac povzbudiť vyplácanie prémií za ukoristenie alebo zničenie ťažkých zbraní z členských krajín NATO na Ukrajine. Kremeľ podľa jeho slov takéto iniciatívy podporuje. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

17:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu na prijatie ďalších sankcií voči Rusku. Povedal to na tlačovej konferencii v Kyjeve po stretnutí s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. TASR informuje na základe správy prevzatej zo stanice CNN.

17:55 Rusko v stredu varovalo Izrael pred dodávaním zbraní Ukrajine. Reaguje na vyjadrenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že zvažuje poskytnutie vojenskej pomoci Kyjevu a je ochotný prevziať úlohu sprostredkovateľa v konflikte. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:52 Putin žiada ruské ministerstvo obrany, aby zabránilo ostreľovaniu Belgorodu. Rusko ostreľovalo ukrajinské regióny susediace s Ruskom a ostreľované boli aj ruské regióny pozdĺž hranice. Ukrajina nekomentovala, či je za útoky zodpovedná. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

17:02 Krajiny Európskej únie majú poskytnúť výcvik dodatočným 15.000 ukrajinským vojakom. V rámci výcvikovej misie EÚ tak bude vycvičených až 30.000 vojakov. V stredu to v Bruseli uviedli viacerí predstavitelia EÚ, na ktorých sa odvoláva agentúra DPA.

16:12 Rusko v stredu kritizovalo pondelňajšie vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, v ktorých nevylúčil dodanie bojových lietadiel na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová jeho vyjadrenia označila za "absurdné".

15:27 Ukrajinský Kabinet ministrov prepúšťa šéfa colníkov a daňových úradov pre prípady korupcie. Kabinet ministrov odvolal úradujúceho šéfa Štátnej colnej správy Viačeslava Demčenka, uvádzajú zdroje kabinetu, na ktoré sa odvoláva internetový denník Ekonomichna Pravda.

14:51 Ukrajina by sa mala stať členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, "akonáhle sa skončí táto vojna". V rozhovore pre britskú stanicu BBC, ktorý bol zverejnený v stredu, to povedal novozvolený český prezident Petr Pavel. Vysvetlil, že Ukrajina bude po vojne na členstvo v NATO "morálne aj prakticky pripravená", informuje TASR.

14:12 Ukrajinské orgány v stredu vykonali raziu v domoch prominentného oligarchu Ihora Kolomojského a bývalého ministra vnútra Arsena Avakova. Išlo o súčasť operácií zameraných proti korupcii v radoch štátnych predstaviteľov. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

13:34 Líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski daroval 50.000 zlotých (10.619 eur) pre ukrajinskú armádu. Týmto príspevkom urovnal súdny spor týkajúci sa ohovárania politického rivala Radoslawa Sikorského. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AP.

13:25 Polícia vykonala raziu v kontroverznom dome bývalého ministra vnútra kvôli havárii vrtuľníka, pri ktorej zahynul jeho nástupca.

13:24 Japonsko poskytne 170 miliónov dolárov na núdzové rekonštrukčné práce na Ukrajine.

12:34 Kremeľ v stredu vyhlásil, že ani dodávky zbraní dlhšieho dosahu na Ukrajinu zo strany západných krajín nezmenia vojenské ciele Ruska na Ukrajine a nezvrátia vývoj na bojiskách. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo svojom vyhlásení dodal, že "špeciálna vojenská operácia bude pokračovať", informuje TASR.

12:33 Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen pricestoval v stredu ráno do ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Ako povedal, jeho prvá zahraničná cesta od začiatku jeho druhého mandátu, ktorý sa začal minulý týždeň, má demonštrovať rakúsku solidaritu a podporu pre Ukrajinu. TASR správu prevzala z denníka Kurier.

11:57 Belgicko v najbližšom čase nevyhovie žiadosti Ukrajiny o dodanie stíhačiek F-16. Na stredajšie vyhlásenie federálnej ministerky obrany Ludivine Dedonderovej upozornil spravodajca TASR v Bruseli.

11:05 Počas plánovanej návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v Poľsku, pravdepodobne koncom februára, by mohol do Poľska prísť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom poľský denník Gazeta Prawna, na ktorý sa odvolávajú aj viaceré ďalšie poľské médiá.

9:13 Španielsko plánuje dodať Ukrajine štyri až šesť tankov Leopard, uvádzajú noviny El País. Ukrajinský minister zahraničia uviedol, že Kyjev počíta aj s francúzskymi tankami Leclerc. Takzvaná tanková koalícia má podľa Dmytra Kulebu už 12 členov.

9:11 Ruské ostreľovanie Chersonu má za cieľ odradiť ukrajinskú protiofenzívu cez rieku Dnipro.

8:17 Ruské útoky v Doneckej oblasti za posledný deň zabili štyroch civilistov a zranili šesť ďalších, informoval včera guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu