Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Katastrofálna situácia v Číne: Hovorí sa o covidovej megacunami, krematóriá nestíhajú spaľovať

Pred krematóriami sa tvoria rady s telami obetí.
Pred krematóriami sa tvoria rady s telami obetí. (Zdroj: Twitter/China Uncensored)

PEKING - Čína upustila od svojej politiky nulovej tolerancie a situácia so šíriacim sa covidom sa stala neúnosnou. Krematória nestíhajú spaľovať mŕtve telá, v nemocniciach dochádza kyslík pre pacientov.

Ako informuje server The Sun, denne môže byť až 5 000 obetí. Čínske úrady prestali oficiálne štatistiky o obetiach zverejňovať. Dôvodom, prečo sa covid začal tak bleskovo šíriť, je fakt, že ľudia žili skoro tri roky v lockdownoch a stratili prirodzenú imunitu. Keď vláda náhle obmedzenia zrušila, Číňania sa nemohli nákaze účinne brániť. 

Situácia v čínskych nemocniciach počas covidu-19 (Zdroj: Twitter/Inconvenient Truths by Jennifer Zeng)

Krematória sú v prevádzke 24 hodín denne, a aj tak nestíhajú telá obetí páliť. Tvoria sa pred nimi rady s obeťami. Tak je tomu napríklad aj v meste Tchien-tin. 

Epidemiológ Eric Feigl-Ding, ktorý v minulosti pracoval na Harvardskej univerzite a je šéfom covidovej jednotky vo výskumnej inštitúcii New England Complex Systems Institute, tvrdí, že nemocniciach dochádza kyslík pre pacientov. I keď súčasnú situáciu v Číne nazval covidovou megacunami, varoval, že to najhoršie krajinu ešte len čaká.

„Nemocnice sú jednoducho totálne preťažené,“ povedal pekinský lekár Howard Bernstein pre agentúru Reuters. Väčšina pacientov sú starí ľudia. Ich stav sa však nelepší a tak blokujú jednotky intenzívnej starostlivosti, zatiaľ čo ďalší pacienti musia prečkávať na pohotovosti.

Stovky miliónov nakazených

Od začiatku decembra sa koronavírusom nakazilo asi 250 miliónov Číňanov. Podľa denníka Financial Times (FT) odhad uviedol vysoký predstaviteľ čínskych zdravotníckych úradov na rokovaní za zatvorenými dverami. Údaj má denník potvrdený od dvoch zdrojov. Je to pri tom výrazne viac, než koľko uvádza oficiálna štatistika, podľa ktorej sa v rovnakom období nakazilo a malo príznaky choroby covid-19 zhruba 63 000 ľudí. Čínska národná zdravotnícka komisia ohlásila, že prestane vydávať denné štatistiky o nakazených.

Odhad 250 miliónov nakazených, čo je zhruba pätina čínskej populácie, oznámil podľa denníka Financial Times podpredseda čínskeho úradu pre kontrolu a prevenciu chorôb Sun Jang.

Podľa agentúry Bloomberg úrady v niektorých čínskych mestách odhadujú, že novo nakazených za jeden deň sú stovky tisíc. Podľa vyhlásenia jedného predstaviteľa na sieti WeChat sa odhaduje, že v meste Tung-kuan na juhu krajiny sa denne nakazí koronavírusom 250 000 až 300 000 ľudí. Podľa odhadov zverejnených v miestnej tlači v meste Čching-tao na východe Číny pribúda denne až pol milióna nakazených. V oboch mestách žije spolu 20 miliónov ľudí.

Čína prestane od 8. januára vyžadovať, aby sa ľudia prichádzajúci do krajiny podrobili karanténe. Bude im stačiť negatívny PCR test na Covid-19. S odvolaním sa na čínske zdravotné úrady o tom informovala agentúra Reuters, ktorá to označuje za veľký krok k zmierneniu obmedzení na hraniciach, ktoré boli od roku 2020 pre cudzincov z veľkej časti uzavreté.

Doteraz museli cestujúci po prekročení čínskych hraníc stráviť najmenej päť dní v prísnej izolácii a pod dohľadom na hotelovej izbe, pripomína agentúra DPA. Svojho času bola karanténa stanovená dokonca na 21 dní.

Zmeny počítajú aj s tým, že Peking obnoví možnosť cestovať do zahraničia aj pre svojich občanov.

Poplach na letisku v Miláne: Polovica pasažierov pozitívna

Na milánskom letisku Malpensa pristálo 26. decembra o 18:55 hod. lietadlo so 120 pasažiermi z Číny. Z nich 62 bolo pozitívnych na koronavírus. Na ďalšom lete z Pekingu bolo pozitívnych 38 percent cestujúcich.

Radca regiónu Guido Bertolaso situáciu komentoval: "Sú to čísla, ktoré nútia k premýšľaniu."

Od soboty 24. decembra do dnešného dňa minister zdravotníctva Orazio Schillaci pozorne sledoval výsledok výterov cestujúcich prichádzajúcich do Malpensy z Číny. „Sledovanie a prevencia prostredníctvom sekvenovania sú nevyhnutné na rýchlu identifikáciu akýchkoľvek nových variantov, ktoré môžu spôsobiť obavy a ktoré v súčasnosti nie sú v obehu v Taliansku,“ uvádza sa v správe ministerstva.

Na letisku Fiumicino pokračujú testy cestujúcich, ktorí prilietajú z Číny. Oznámil to radca pre zdravie Lazia Alessio D'Amato: „Testy budú pokračovať na medzinárodnom letisku Fiumicino pre lety s pôvodom z Číny. Testy sa uskutočnia obvyklým spôsobom, pod dohľadom inštitútu Spallanzani a s podporou regionálneho USCAR. Nesmieme poľaviť v ostražitosti, najnovšie správy o Covide nás nútia udržať našu pozornosť vysoko". Testovacia oblasť na Covid na rímskom letisku mala byť uzavretá koncom roka. Vzhľadom na vývoj situácie v Číne zostane kontrolná jednotka aktívna na kontroly konkrétnych destinácií.

Viac o téme: ObetePacientiNemocniceČínaCovid-19Krematóriá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu