Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúce VIDEO: V Číne spaľujú mŕtvych na uliciach, pozostalí si nemôžu dovoliť kremáciu!

Čína nezvláda pandémiu
Čína nezvláda pandémiu (Zdroj: Youtube/YardNews)

PEKING – Iba minulý mesiac zrušila čínska vláda takzvanú zero covid policy po nátlaku verejnosti a masívnych protestoch proti vládnym nariadeniam. Odborníci už vtedy varovali, že po zrušení prísnych opatrení môže nastať masívne šírenie ochorenia a na následky môže zomrieť milióny ľudí.

archívne video

Situácia v čínskych nemocniciach počas covidu-19 (Zdroj: Twitter/Inconvenient Truths by Jennifer Zeng)

Čínska vláda tvrdí, že na koronavírus v utorok zomrelo asi 5300 ľudí, čo je v tak veľkej krajine takmer s istotou nemožné. Obyvateľ Pekingu prezradil pre DailyMail, že toto číslo je "určite vymyslené", pretože len z jeho rodiny mu zomreli štyria príbuzní a dodal „dúfam, že vláda bude úprimná k ľuďom a zvyšku sveta o tom, čo sa tu skutočne stalo.“ Čína však tieto obvinenia odmieta, a považuje ich za politicky motivované, s cieľom zničiť krajinu.

Pohrebné ústavy a nemocnica však v tomto období nestíhajú spaľovať obete a medzinárodní experti predpokladajú, že v najbližších mesiacoch môže na komplikácie spôsobené koronavírusom zomrieť až milión obyvateľov. Pandémia a množstvo obetí údajne prinútilo pohrebné služby zdvihnúť poplatky za kremáciu, čo zrejme ľudia vzali do vlastných rúk a svojich príbuzných sa rozhodli spáliť priamo v uliciach Číny.

Na sociálnych sieťach sa šíria videá ako ľudia na vidieku pália drevenú rakvu, na inom sú ľudia v meste na parkovisku medzi budovami. Dokonca na jednom z videí pod nebožtíka podložili konáre stromov. Na čínskej sociálnej sieti sa dokonca objavila informácia ako jeden z obyvateľov informuje svojich susedov, že si kremáciu svojho zosnulého otca nemôže dovoliť a tak ho spáli na otvorenom priestore, informuje DailyMail. Podľa agentúry Bloomberg sa vraj mnohí ľudia sťažujú, že predtým ich úrady pozatvárali doma, nemali čo jesť, ako si nakúpiť, teraz sa zas nedokážu dôstojne rozlúčiť so svojimi blízkymi.

Odborníci sa obávajú aj blížiacej sa oslavy lunárneho roka, kedy obvykle obyvatelia viac cestujú a navštevujú svojich blízkych. Vírus by sa tak mohol šíriť omnoho rýchlejšie ako teraz a úmrtí by mohlo len pribudnúť. Čínska vláda sa búri aj proti opatreniam, ktoré zaviedli krajiny, do ktorých ich obyvatelia cestujú, podľa nich sú neprimerané, diskriminujú a nemajú vedecký základ.

Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie sa v utorok stretli s čínskymi vedcami kvôli obavám z presnosti čínskych údajov o šírení a vývoji epidémie a agentúra OSN vyzvala vedcov, aby predložili podrobné údaje o sekvenovaní vírusov, hospitalizáciách, úmrtiach a očkovaniach. 

Viac o téme: ČínaKoronavírus obeteOpatrenia. nové prípadyCovid-22Zero covid policy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu