Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súdny proces s Evou Kailiovou (44) sa odročil, v cele predbežného zadržania si posedí ešte týždeň

Bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová. Zobraziť galériu (2)
Bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová. (Zdroj: SITA/European Parliament)

BRUSEL – Bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu, ktorá je namočená do škandálu KATAR GATE, bude vypovedať pred súdom, Stať sa tak malo už tento týždeň, no napokon sa jej prípad odročil. Kailiová je zapojená do korupčnej hry medzi politikmi, ktorí mali cez honosne dary a peniaze lobovať za konanie svetového futbalového šampionátu v Katare.

Spočiatku poslankyňa a neskôr podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová (44) bola belgickou políciou odhalená v prípade úplatkov. V jej byte sa našiel kufrík s obrovskou hotovosťou.  Grécka politička nie je v tomto incidente sama. Ako uvádza denník Le Soir, do škandálu z korupcie sa zaplietol aj jej partner Francesco Giorgi (35), lobista Niccolò Figa-Talamanca či teraz už bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri.

Grécka europoslankyňa Eva Kailiová, ktorá sa stala tvárou rozširujúceho sa škandálu v Európskom parlamente, strávi vo väzbe minimálne ďalší týždeň. Počas včerajšieho dňa bolo v Bruseli plánované súdne pojednávanie aj s ostatnými obžalovanými. V rámci konania sa malo dospieť k záveru, či majú obvinení zostať vo väzbe počas celej doby vyšetrovania. 

Kailiin obhajca André Risopoulos povedal, že Kailiová sa nemohla zúčastniť na pojednávaní pre štrajk zamestnancov v jej väzenskom bloku, a že jej prípad sa bude riešiť samostatne. "Prípad bol rozdelený s tým, že o mojej klientke sa bude pojednávať dňa 22. decembra," spresnil. Štvoricu podozrivých zatkli koncom minulého týždňa, keď vyšetrovatelia zaistili kufrík plný peňazí. Otec Kailiovej ho mal vynášať z bruselského Sofitelu spolu s krabicami a taškami plných spisov. Tie sa našli aj v dome ďalšieho podozrivého Panzeriho.

Zaistená hotovosť

Polícia už stihla zverejniť zaistený kufrík aj s hotovosťou. Podľa predbežných údajov mal tento nemalý obnos peňazí slúžiť ako úplatok pre europoslancov, ktorí by lobovali za Katar v prípade dejiska šampionátu MS vo futbale pre rok 2022. Podľa vyšetrovateľov bolo v kufríku zaistených 1,3 milióna libier. Kailiová poprela akúkoľvek účasť na korupcii, zatiaľ čo katarskí predstavitelia uviedli, že v Bruseli nebol z ich strany poskytnutý žiadny úplatok. Europoslankyňa bola spočiatku chránená diplomatickou imuntiu, avšak o tú prišla, keď vyšetrovatelia zaistili spomínaný kufrík s peniazmi v rukách jej otca.  

Panzeri 

V dome Piera Antonia Panzeriho, ďalšieho zo štyroch podozrivých, sa údajne našlo pol milióna libier v hotovosti. Informoval o tom britský Daily Mail. Panzeri je bývalým europoslancom, ktorý v súčasnosti vedie think-tank presadzujúci ľudské práva. Častokrát bol spájaný s mnohými vysokými predstaviteľmi EÚ. 

Ďalší dvaja podozriví boli zatknutí a vypočutí, no v doterajšom priebehu vypočúvania ich zatiaľ nemali z čoho obviniť. Išlo o Panzeriho manželku a dcéru. Obidve sa mali podieľať na preprave darov a Panzeriho manželka mala použiť kreditnú kartu neznámej osoby. Právnik zastupujúci rodinu v Taliansku uviedol, že Panzeriho manželka a dcéra popreli akúkoľvek účasť na sobotňajšom pojednávaní v Taliansku, ale odmietol sa vyjadriť k podstate prípadu, pretože nedostal úplné znenie zatykaču od belgickej polície. Taliansky súd má na budúci týždeň rozhodnúť, či Panzeriho manželka a dcéra budú odovzdané belgickým úradom.

Vyšetrovanie v parlamente 

Štvrtým zatknutým má byť Niccolò Figa-Talamanca, ktorý vedie lobistickú skupinu "Žiadny mier bez spravodlivosti". Okrem obrovskej sumy peňazí vyšetrovatelia zhabali aj notebooky a mobilné telefóny a nariadili zmrazenie IT zdrojov 10 zamestnancov parlamentu, aby sa predišlo zmiznutiu údajov. Pátrania sa uskutočnili aj v Taliansku. V zatykačoch vydaných v Taliansku padli aj obvinenia na platby vykonané v Maroku. Vládni predstavitelia tejto africkej krajiny sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili. 

Európsky parlament odhlasoval spustenie nukleárnej možnosti pre Maďarsko
Zobraziť galériu (2)
Európsky parlament odhlasoval spustenie nukleárnej možnosti pre Maďarsko  (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

Konanie pred zadržaním 

Krátko pred majstrovstvami sveta odcestovala Eva Kailiová sama do Kataru, kde si pochvaľovala prípravy na turnaj. Stalo sa tak po tom, ako bola delegácia EÚ upozornená, aby tam necestovala do s veľkým počtom politikov. Kailiová len minulý týžeň hlasovala za oslabenie vízových pravidiel pre vysokopostavených Katarčanov napriek tomu, že nie je členkou príslušného výboru. Počas víkendu bola zbavená zodpovednosti ako podpredsedníčka (parlament ju v utorok počas hlasovania odvolal z funkcie v jasnom pomere 625:1), vylúčili ju aj z jej politickej strany v Grécku a prokurátori jej zmrazili majetok.


 

Viac o téme: ZadržanieúplatokKorupciaBruselKatarEva KailiováKatar Gate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu