Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podivné zvraty na trhoch! Cena plynu sa prepadla do záporných hodnôt: Európa nevie, čo s ním

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Európa má k dispozícii viac zemného plynu, ako vie spotrebovať. V skutočnosti až natoľko, že spotové ceny boli začiatkom tohto týždňa krátko záporné.

Úrady už mesiace varujú pred energetickou krízou túto zimu, keď Rusko – kedysi najväčší dodávateľ zemného plynu v regióne – znížilo dodávky v odvete za sankcie, ktoré Európa uvalila za jeho inváziu na Ukrajinu.

Teraz sú zásobníky plynu v EÚ takmer plné, tankery prepravujúce skvapalnený zemný plyn (LNG) sa zoraďujú v prístavoch, nie sú schopné vyložiť svoj náklad a ceny klesajú.

Plniaca stanica na stlačený zemný plyn (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Cena za zemný plyn klesla od minulého štvrtka o 20 percent a od dosiahnutia rekordu koncom augusta o viac ako 70 percent. Podľa údajov medzikontinentálnej burzy klesli v pondelok holandské spotové ceny plynu za dodávku do jednej hodiny, ktoré odrážajú podmienky na európskom trhu v reálnom čase, pod 0 EUR.

Ceny sa dostali do záporných hodnôt kvôli „nadmernej zásobe siete“, povedal pre CNN Business Tomas Marzec-Manser, vedúci analytiky plynu v Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Ide o mimoriadne prekvapivý zvrat udalostí pre Európu, kde boli domácnosti a podniky za posledný rok zavalené výrazným nárastom cien jedného z jej najdôležitejších zdrojov energie.

Teplé počasie ako záchrana

Massimo Di Odoardo, viceprezident pre výskum plynu a LNG vo Wood Mackenzie, hovorí, že za dramatickú zmenu hodnoty je do značnej miery zodpovedné nezvyčajne mierne počasie.

„V krajinách ako Taliansko, Španielsko, Francúzsko sme svedkami teplôt a spotreby plynu bližšie k augustu a začiatku septembra,“ povedal pre CNN Business. „Dokonca aj v severských krajinách, Spojenom kráľovstve a Nemecku je spotreba hlboko pod priemerom v tomto ročnom období,“ dodal.

Európska únia tiež vybudovala značné rezervy proti akémukoľvek ďalšiemu obmedzeniu dodávok naplnením zásobníkov plynu blízko ich kapacity. Podľa údajov Gas Infrastructure Europe sú zásobníky teraz takmer na 94 % plné. To je výrazne nad 80-percentným cieľom.

Do Eemshavenu prichádza plávajúci plynový terminál.
Zobraziť galériu (4)
Do Eemshavenu prichádza plávajúci plynový terminál.  (Zdroj: profimedia.sk)

„To je extrémne vysoká úroveň,“ povedal Di Odoardo a poznamenal, že maximálna úroveň úložiska bola v priemere 87 % kapacity za posledných päť rokov.

Úsilie Európy zabezpečiť si pred zimou čo najviac paliva spôsobilo nahromadenie tankerov na skvapalnený zemný plyn v európskych prístavoch, čo ešte zhoršil nedostatok terminálov na príjem LNG.

Európa zvýšila dovoz LNG zo Spojených štátov a Kataru, keďže dovoz zemného plynu z Ruska prudko klesol.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Felix Booth, šéf LNG v dátovej firme Vortexa, pre CNN Business povedal, že až 35 plavidiel pláva v blízkosti prístavov v severozápadnej Európe a na Pyrenejskom polostrove, alebo sa k nim plavia veľmi pomaly, pretože chýbajú možnosti uskladnenia.

Týmto lodiam bude „pravdepodobne trvať ďalší mesiac, kým nájdu domov pre náklad,“ povedal.

Podľa spoločnosti Kpler s odvolaním sa na poskytovateľa údajov o trhu s energiou Argus Media spolu prepravujú LNG v hodnote približne 2 miliárd dolárov.

Ceny v budúdom roku

Napriek nedávnemu prepadu sú európske ceny za zemný plyn za približne 100 EUR za megawatthodinu stále o 126 % vyššie, ako boli vlani v októbri, keď sa ekonomiky začali znovu otvárať po pandémii a dopyt prudko vzrástol.

Ceny by mohli opäť prudko vzrásť v decembri a januári, keď sa počasie ochladí, čo dáva podnet pre niektoré z týchto tankerov, aby ešte chvíľu počkali na mori, kým prídu do prístavu na vyloženie.

Concepts series.
Zobraziť galériu (4)
Concepts series.  (Zdroj: Getty Images/Iurii Garmash)

A aj napriek tomu, že podiel Ruska na celkovom dovoze plynu do Európy klesol zo 40 percent na iba 9 percent, región by sa budúci rok v lete mohol ocitnúť v ťažkej situácii, keď sa bude snažiť doplniť zásoby pred nasledujúcou zimou.

Očakáva sa, že ceny do konca roku 2023 dosiahnu 150 EUR za megawatthodinu, uviedol Bill Weatherburn, komoditný ekonóm z Capital Economics.

„Naplnenie zásobníkov pred budúcou zimou bude vyžadovať, aby EÚ dovážala ešte viac LNG, pretože je potrebné nahradiť stratený dovoz ruského plynu na celý rok,“ povedal pre CNN Business.

Viac o téme: CenyPlynPrepadZásobníkyLNGTankery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu