Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zásoby plynu v Nemecku znovu klesli: Pripravujú sa aj na zastavenie dodávok z Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

BERLÍN - Zásoby plynu v Nemecku, ktoré sa v predchádzajúcich dňoch priblížili takmer k úplnej naplnenosti, opäť mierne klesli. Oznámil to na sociálnej sieti v sobotu (5. 11.) šéf Spolkového úradu pre reguláciu sieťových odvetví (Bundesnetzagentur) Spolkový Klaus Müller. Informuje o tom agentúra DPA.

Nemecká vláda sa pripravuje na možné úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska počas zimy, snaží sa zabezpečiť, aby boli zásobníky takmer plné, keďže prichádza chladnejšie počasie. Celková úroveň naplnenia všetkých nemeckých zásobníkov plynu klesla vo štvrtok (3. 11.) o 0,03 % na 99,26 %, uviedol spolkový úrad, ktorý zverejňuje informácie vždy s miernym posunom.

Nemecko musí šetriť, zima môže trvať dlho

"Uskladnili sme veľa plynu, ale zima môže trvať dlho," varoval Müller. "Na zabránenie nedostatku plynu tak musí Nemecko šetriť, budovať terminály na skvapalnený zemný plyn (LNG) a zabezpečiť infraštruktúru," dodal. Spresnil pritom, že pokles zásob plynu o 0,03 % je tzv. čistá hodnota. To znamená, že kým niektoré zásobníky uvoľnili časť plynu, iné pokračovali v plnení.

Zásobníky plynu vyrovnávajú výkyvy v spotrebe plynu a tvoria akýsi nárazník pre trh s plynom. Na začiatku vykurovacej sezóny na jeseň sú zvyčajne dobre naplnené a potom klesajú až do jari. V Nemecku je približne 25 prevádzkovateľov zásobníkov s viac ako 40 podzemnými skladovacími zariadeniami.

Viac o téme: PlynPoklesZásobyNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu