Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Komunálne a senátne voľby v Česku sa skončili: Komisie začali so sčítaním hlasov

Komunálne a senátne voľby v Česku Zobraziť galériu (3)
Komunálne a senátne voľby v Česku (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Hlasovanie v tohtoročných komunálnych voľbách dnes o 14.00 h skončilo. Ľudia si v nich vybrali vedenie svojich radníc na najbližšie štyri roky. Súbežne v úvodnom kole senátnych volieb určili minimálne to, ktorí uchádzači sa dostali do užšieho výberu na 27 miest v Senáte. Úplné výsledky obecných volieb budú známe zrejme opäť až v nedeľu ráno. Kompletné výsledky senátnych volieb by mohli byť k dispozícii už počas noci.

České ministerstvo vnútra sa občanom poďakovalo za účasť. "Ďakujeme všetkým, ktorí ste dorazili k voľbám a využili svoje právo voliť," napísal na sociálnej sieti Twitter rezort vnútra. Voličom sa poďakoval aj premiér Petr Fiala a minister vnútra Vít Rakušan. "Svojím hlasom ste ovplyvnili, kto bude sedieť na radniciach a obecných úradoch vo vašej obci, vo vašom meste," povedal minister. Zvoleným zástupcom zaželal, aby pre ľudí urobili čo najviac.

Celkové víťazstvo v komunálnych voľbách obhajuje zo strán opozičné hnutie ANO, ktoré pred štyrmi rokmi dostalo 16,8 percenta hlasov a najlepšie uspelo vo veľkých mestách. Druhá skončila ODS (14,9 percenta hlasov) a tretia Piráti (9,3 percenta). Najviac obecných mandátov však vtedy vďaka zisku v menších mestách a na dedinách získala KDU-ČSL (3654) pred hnutiami STAN a SLK (spolu 2749) a ODS (2600). ČSSD pred štyrmi rokmi získala 1955 zástupcov, ANO 1684, KSČM 1470. Za TOP 09 bolo zvolených 454, za Pirátov 358 a za SPD 161 zástupcov. Vo väčšine veľkých miest bude víťazstvo obhajovať ANO, ktoré obsadilo kreslá 14 z 26 primátorov.

Najviac kresiel v zastupiteľstvách však obsadili tradične nezávislí kandidáti a ich združenie vzhľadom na to, že kandidujú aj v malých obciach, kde strany kandidátov nemajú. Pred štyrmi rokmi dostali zhruba štvrtinu všetkých hlasov a obsadili 44.367 zastupiteľských miest. Obecnými zástupcami chcelo byť 195.214 kandidátov. S ohľadom na približne 62.000 miest v zastupiteľstvách obcí, miest alebo mestských častí uspel v priemere zhruba každý tretí z nich.

Komunálne a senátne voľby v Česku
Zobraziť galériu (3)
Komunálne a senátne voľby v Česku  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

O senátorský post sa usiluje 178 kandidátov, čo je v priemere šesť až sedem uchádzačov na jedno z 27 obsadzovaných miest. Svojho nového senátora si zvolili na Orlickoústecku, kde zostali len dvaja adepti. Vo zvyšných obvodoch sa pravdepodobne vo finále znovu stretnú dvaja najlepší z každého obvodu, teda 52 kandidátov.

V senátnych voľbách bude najviac kresiel obhajovať klub KDU-ČSL a nezávislí, a to sedem. Šiesti z nich sú kandidáti, ktorých navrhli ľudovci. Po šiestich mandátoch obhajujú kluby Starostovia a nezávislí a klub ProRegion, v ktorom sú hlavne zástupcovia ANO a ČSSD. STAN a SLK obhajujú víťazstvo kandidátov, ktorých navrhli, v troch obvodoch, rovnako ako ANO, sociálni demokrati v dvoch obvodoch. Klub ODS a TOP 09 usiluje minimálne o udržanie piatich kresiel, pričom ODS obhajuje víťazstvo v troch a TOP 09 v dvoch obvodoch. Z klubu hnutia Senátor 21 a Pirátov mandáty obhajujú dvaja senátori zvolení s podporou Zelených. Miesto v Senáte uvoľní bývalý komunista Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), ktorý nebol členom žiadnej frakcie.

Komunálne a senátne voľby v Česku
Zobraziť galériu (3)
Komunálne a senátne voľby v Česku  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Bez ohľadu na výsledok senátnych volieb je isté, že súčasná vládna koalícia si v hornej komore udrží väčšinu, aj keď obhajuje 18 kresiel z 27 teraz volených.

Oficiálne budú výsledky obecných volieb zverejnené po pondelkovom prerokovaní Štátnou volebnou komisiou pravdepodobne v utorok v Zbierke zákonov. Od nasledujúceho dňa tak začne ubiehať desaťdňová lehota, v ktorej sa voliči či kandidujúce strany môžu obrátiť so sťažnosťami na správne súdy. V prípade senátnych volieb sa táto lehota začne až o týždeň neskôr po senátnom finále.

Viac o téme: KoniecVoľbyČeskoHlasySčítanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu