Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Konečné výsledky volieb v Taliansku potvrdili jasnú väčšinu pre pravicu

Konečné výsledky volieb v Taliansku potvrdili jasnú väčšinu pre pravicu Zobraziť galériu (2)
Konečné výsledky volieb v Taliansku potvrdili jasnú väčšinu pre pravicu (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino, File)

RÍM - Krajne pravicová strana Bratia Talianska (FdI) získala predčasných parlamentných voľbách 26 percent hlasov voličov a ňou vedená centristicko-pravicová koalícia bude mať v parlamente jasnú väčšinu. Vyplýva to z konečných výsledkov nedeľňajšieho hlasovania, ktoré v utorok zverejnilo talianske ministerstvo vnútra. Informuje o tom agentúra AFP.

Strana Liga vedená Matteom Salvinim (LSP), ktorá je známa svojou antiimigračnou politikou a je blízkym spojencom FdI a jej líderky Giogie Meloniovej, získala vo voľbách do dolnej komory parlamentu 8,8 percenta hlasov. Pravicová strana Vpred Taliansko (FI) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho si svojimi volebnými výsledkami v snemovni zabezpečila 8,1 percenta mandátov. Spolu s menšou stranou, ktorá reprezentuje menej ako jedno percento hlasov, si táto pravicová koalícia v dolnej komore parlamentu zaistila 43,8 percenta hlasov. S hlasmi Talianov v zahraničí a v dvoch nezávislých regiónoch má koalícia napokon jasnú väčšinu: v podobe 237 mandátov v 400-člennej snemovni a 115 kresiel v 200-člennej hornej komore, Senáte.

Konečné výsledky volieb v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Hlavný súper centristicko-pravicovej koalície, stredoľavá Demokratická strana (PD), získala podporu 19 percent voličov a spolu so svojimi menšími ekologickými ľavicovými spojencami bude mať v snemovni 84 poslancov a 44 senátorov. Hnutie piatich hviezd (M5S) získalo 15,4 percenta hlasov a do dolnej snemovne tak deleguje 52 svojich zástupcov a v hornej komore jej pripadlo 28 mandátov. Centristická aliancia Akcia (AZ) na základe zisku 7,8 percenta hlasov obsadí v dolnej komore 21 kresiel a v Senáte bude mať deväť zástupcov. Zvyšné mandáty pripadnú menším stranám, spresnila AFP.

Viac o téme: VoľbyVýsledkyPravicaTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu