Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čínske testovacie rakety zasiahli Japonsko: Minister obrany hovorí o naozaj vážnom probléme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Päť čínskych balistických rakiet vypálených vo štvrtok počas vojenských cvičení v blízkosti Taiwanu dopadlo do výlučnej hospodárskej zóny Japonska. Uviedol to japonský minister obrany Nobuo Kiši.

"Päť z deviatich balistických striel, ktoré vypálila Čína, dopadlo do výlučnej hospodárskej zóny Japonska," uviedol Kiši. Dodal, že Japonsko proti tomuto kroku Číny protestovalo diplomatickou cestou. Incident označil za "vážny problém, ktorý ovplyvňuje národnú bezpečnosť a bezpečnosť našich občanov". Kiši zároveň uviedol, že je to po prvýkrát, čo čínske balistické strely dopadli do japonskej výlučnej hospodárskej zóny, ktorá sa rozprestiera do vzdialenosti 370 kilometrov od japonského pobrežia.

Archívne video

Ruské rakety zasiahli nákupné centrum na Ukrajine: Bolo v ňom viac než tisíc civilistov (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Taiwanské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že Čína vypálila počas vojenských cvičení v blízkosti Taiwanu niekoľko balistických striel. Túto informáciu potvrdila aj čínska armáda. Vo vyhlásení ministerstva obrany sa uvádza, že rakety typu Tung-feng boli odpálené do vôd severovýchodne a juhozápadne od Taiwanu okolo 13.56 h miestneho času (07.56 h SELČ). Čínska štátna televízia CCTV oznámila, že manévre sa začali o 12.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) a potrvajú až do nedele. Podľa taiwanských predstaviteľov však porušujú pravidlá stanovené Organizáciou Spojených národov, narúšajú územnú suverenitu Taiwanu a sú priamou hrozbou pre leteckú a námornú dopravu.

Minister vyzval na okamžité zastavenie vojenských cvičení 

Japonsko proti dopadu balistických rakiet do svojej výlučnej hospodárskej zóny vo štvrtok voči Číne protestovalo diplomatickou cestou. Tokio incident označilo za "vážny problém, ktorý ovplyvňuje národnú bezpečnosť a bezpečnosť občanov Japonska". Situácia v Taiwanskom prielive sa vyostrila po tom, ako na Taiwan v utorok pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Čína považuje tento samosprávny ostrov za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking v reakcii na návštevu Pelosiovej vo štvrtok začal v Taiwanskom prielive vojenské manévre, ktoré majú trvať do nedele.

Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši vo štvrtok vyzval Peking na "okamžité zastavenie" vojenských cvičení v okolí Taiwanu."Konanie Číny má tentoraz vážny vplyv na mier a stabilitu regiónu a medzinárodného spoločenstva. Ešte raz žiadam o okamžité zastavenie týchto vojenských cvičení," povedal Hajaši v hlavnom meste Kambodže Phnom Penh počas schôdzky šéfov diplomacií Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

USA cvičenie pozorne sledovali

Spojené štáty sledovali čínske vojenské cvičenia neďaleko Japonska veľmi pozorne. Vo štvrtok to uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v rozhovore pre americkú televíziu NBC. Informuje o tom britský denník The Guardian. "Sledovali sme ich (vojenské cvičenia) veľmi pozorne... Netýka sa to len nás, ale samozrejme, aj obyvateľov Taiwanu a našich spojencov v regióne, najmä Japonska," povedal Kirby.

John Kirby
Zobraziť galériu (2)
John Kirby  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Čína vo štvrtok spustila vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive, ktoré budú trvať do nedele. Ide o reakciu na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Peking považuje tento samosprávny ostrov za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať."Provokatérom je tu Peking. Nemuseli takto reagovať na úplne bežnú cestu členov Kongresu na Taiwan... Číňania sú tí, ktorí to eskalujú," odpovedal Kirby na otázku, či napätie v Taiwanskom prielive spôsobila Pelosiovej návšteva. Zároveň upozornil na riziká chybných výpočtov pri takýchto vojenských cvičeniach. Podľa jeho slov existuje riziko chyby, ktorá by mohla viesť k vypuknutiu konfliktu.

Viac o téme: RaketyČínaJaponskoBalistické strely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu