Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA sú rázne proti akejkoľvek snahe o zmenu súčasného stavu na Taiwane, tvrdí Blinken

Antony Blinken na návšteve v Kambodži. Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken na návšteve v Kambodži. (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

PHNOM PENH- Spojené štáty sú proti akejkoľvek jednostrannej snahe zmeniť súčasný stav na Taiwane, najmä za použitia vojenskej sily. Vo štvrtok to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v Kambodži na schôdzke šéfov diplomacií Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

"My a krajiny na celom svete veríme, že eskalácia napätia neslúži nikomu a môže mať nechcené následky, ktoré neslúžia nikoho záujmom, ani členom ASEAN-u, ani Číne," povedal Blinken. Dodal, že stabilita v Taiwanskom prielive je v záujme celého regiónu. Situácia okolo Taiwanu sa vyostrila po tom, ako na samosprávny ostrov v utorok pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Stala sa tak najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Tchaj-peju za uplynulých 25 rokov.

Antony Blinken na návšteve v Kambodži.
Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken na návšteve v Kambodži.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a v reakcii na návštevu Pelosiovej vo štvrtok začala vojenské manévre v Taiwanskom prielive. Peking vypálil v blízkosti Taiwanu niekoľko balistických striel, z ktorých päť dopadlo do výlučnej hospodárskej zóny Japonska. Témami rokovania združenia ASEAN v Kamborodži majú byť potravinová kríza, spôsobená vojnou na Ukrajine, stabilita v Taiwanskom prielive a kríza v Mjanmarsku.

Viac o téme: StavUSAKambodžaTaiwanAntony BlinkenVojenská sila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu