Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záhadná smrť jedného z najlepších ruských konštruktérov zbraní (†46): Zomrel počas terapie!

Dmitrij Konopľov (vpravo) a Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Konopľov (vpravo) a Vladimir Putin (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Vo veku 46 rokov v piatok v Moskve náhle zomrel jeden z najlepších ruských konštruktérov zbraní, 46-ročný Dmitrij Konopľov. Spoločnosť, ktorú viedol v meste Tula, vyvinula aj zbraňový systém Pancir používaný ruskou armádou vo vojne na Ukrajine.

Ako v sobotu informoval britský denník Daily Mail, Konopľov zomrel za záhadných okolností, údajne keď "podstupoval liečbu proti úzkostným poruchám a depresiám". Podľa ruských zdrojov lekári zatiaľ neurčili príčinu smrti. Ruské médiá napísali, že Konopľov mal problémy so srdcom a že zomrel počas terapie, ktorej súčasťou bolo inhalovanie xenónu, čo malo vyliečiť bolesť hlavy a úzkostnú poruchu. Xenoterapia je v Rusku používaná nová metóda liečby duševných, neurologických a somatických ochorení, ako aj rôznych druhov závislostí. Metóda je založená na inhalácii čistého xenónu spolu s kyslíkom.

Konopľov viedol Konštruktérsky úrad prístrojového inžinierstva pomenovaný po akademikovi Šipunovovi (KBP), ktorý sídli v Tule, ležiacej asi 160 kilometrov južne od Moskvy. KBP sa zaoberá vývojom zbraňových systémom a z jeho dielne vzišiel aj raketový systém Pancir používaný teraz vo vojne na Ukrajine. 

Putin a Konopľov  počas návštevy dcérskej spoločnosti KBP Instrument Design Bureau v roku 2014
Zobraziť galériu (2)
Putin a Konopľov  počas návštevy dcérskej spoločnosti KBP Instrument Design Bureau v roku 2014  (Zdroj: profimedia.sk)

Celkovo táto organizácia vyvinula viac ako 150 druhov zbraní a kusov vojenského vybavenia, ktoré používa ruská armáda. Patria sem protitankové raketové systémy, komplexy výzbroje ľahkých obrnených vozidiel a tankov, delostrelecké systémy s riadenými zbraňami, systémy protivzdušnej obrany, raketové systémy a zbrane pre ručné strelné zbrane a granátomety. KBP je označovaný za Putinovho hlavného vývojára komplexných zbraní, ktorý koordinuje prácu veľkého počtu podnikov a organizácií vrátane ústavov Ruskej akadémie vied a ústavov ministerstva obrany.

ARCHÍVNE VIDEO Zničené ukrajinské sídlisko po ruskom ostreľovaní

Zničené ukrajinské sídlisko po ruskom ostreľovaní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa britského denníka bol Konopľov pred časom zástupcom riaditeľa ruskej Federálnej agentúry pre dodávky zbraní, vojenského, špeciálneho vybavenia a materiálov. Denník pripomenul, že po vypuknutí vojny na Ukrajine sa objavili správy o úmrtiach viacerých vysokopostavených ruských manažérov spojených s tamojším plynárenským a ropným sektorom.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinZáhadná smrťVojna na UkrajineDmitrij Konopľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu