Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko má používať Ukrajinu ako testovacie pole! Plánuje zaútočiť na ďalšie štáty v Európe, varuje Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

KYJEV - Podľa prezidenta Zelenského je ruský útok na Ukrajinu len začiatkom. Rusko podľa neho plánuje zaútočiť na ďalšie krajiny. Ukrajina je preto vnímaná aj ako ochranný štít pre Európu. Musí poraziť Rusko, aby boli ostatné štáty v bezpečí.

Rusko využíva Ukrajinu podľa Zelenského ako testovací priestor pre prípadné ďalšie útoky na iné európske krajiny. "Rusko testuje na Ukrajine všetko, čo sa dá použiť proti iným európskym krajinám. Začalo sa to plynovou vojnou a skončilo rozsiahlou inváziou, raketovým terorom a vypálením ukrajinských miest," vyhlásila ukrajinská hlava štátu. 

Ukrajina musí poraziť Rusko, aby boli ostatné krajiny v bezpečí, povedal Zelenskyj. "Čím rýchlejšie sa to stane, tým menej škôd a utrpenia zažijú všetky európske rodiny a všetky európske krajiny."

Zhruba päť mesiacov od začiatku vojny Zelenskyj opäť vyjadril vďaku za viacnásobné raketomety HIMARS dodané Spojenými štátmi. Zároveň trval na zachovaní systémov protivzdušnej obrany. Už existujú dohody s medzinárodnými partnermi, ale vzhľadom na ruské útoky je potrebná "úplne iná rýchlosť a úplne iná úroveň ochrany", povedal podľa ntv.de Zelenskyj.

Rusko má používať Ukrajinu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Rusko oznámilo, že v reakcii na západné dodávky zbraní na Ukrajinu rozšíri svoje vojenské operácie za Donbass. V budúcnosti pôjde o regióny Cherson a Záporožie i mnohé ďalšie oblasti, povedal ruským médiám minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Mierové rozhovory s Ukrajinou v tomto bode podľa neho nemajú zmysel. 

Viac o téme: RuskoUkrajinaTestovacie pole
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu