Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina a Rusko podpísali oddelené dohody umožňujúce vývoz obilia

Ukrajina a Rusko podpísali oddelené dohody umožňujúce vývoz obilia. Zobraziť galériu (4)
Ukrajina a Rusko podpísali oddelené dohody umožňujúce vývoz obilia. (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

KYJEV - Ukrajina podpíše dohodu umožňujúcu vývoz obilia z jej územia len s Tureckom a Organizáciou Spojených národov, nie však s Ruskom. Uviedol to v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje agentúra AFP.

"Ukrajina nepodpisuje nijaké dokumenty s Ruskom. Podpíšeme dohodu s Tureckom a OSN," napísal Podoľak na Twitteri, pričom dodal, že Rusko separátne podpíše takúto istú dohodu. Podoľak zároveň avizoval, že Ukrajina bude "vojensky reagovať" na akékoľvek provokácie zo strany Ruska. Povedal tiež, že ruské lode ani predstavitelia nebudú vpúšťaní do ukrajinských prístavov určených na export obilia. Akékoľvek nevyhnutné inšpekcie nákladných lodí sa budú podľa jeho slov vykonávať v tureckých vodách. Turecko vo štvrtok oznámilo, že Ukrajina a Rusko v piatok v Istanbule podpíšu zmienenú dohodu umožňujúcu vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more.

Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry v piatok – krátko pred Podoľakovým oznámením – na platforme Telegram informovalo, že do Istanbulu už dorazila ukrajinská delegácia vedená šéfom tohto rezortu – ministrom Olexandrom Kubrakovom. Rezort zverejnil aj fotografiu ukrajinských delegátov s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. "Generálny tajomník opäť vyjadril podporu pre ukončenie blokády ukrajinských prístavov," uviedlo ministerstvo.

Až do 25 miliónov ton pšenice a ďalších obilnín uviazlo v ukrajinských prístavoch, ktoré zablokovali jednak ruské vojnové lode, ako aj míny, ktoré tam Kyjev umiestnil v obave z ruského útoku. Blokáda spôsobila výrazný nárast cien potravín na celom svete a vyvolala tiež obavy z hladomoru obzvlášť v najchudobnejších krajinách sveta.

Ukrajina a Rusko podpísali oddelené dohody umožňujúce vývoz obilia

Ukrajina a Rusko v piatok v Istanbule separátne podpísali dohody s Organizáciou Spojených národov a Tureckom umožňujúce vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Príslušný dokument za Rusko podpísali minister obrany Sergej Šojgu a za Ukrajinu minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov.

Ukrajina a Rusko podpísali oddelené dohody umožňujúce vývoz obilia.
Zobraziť galériu (4)
Ukrajina a Rusko podpísali oddelené dohody umožňujúce vývoz obilia.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

EÚ vyzýva na urýchlenú implementáciu dohôd

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v piatok vyzval na urýchlenú implementáciu dohôd podpísaných zástupcami Ukrajiny a Ruska v Istanbule, ktoré majú umožniť vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more.  Agentúra AFP, odvolávajúca sa na diplomatické zdroje, predtým napísala, že vývoz obilia z Ukrajiny by sa prakticky mohol začať do polovice augusta.

"Ruská nezákonná invázia na Ukrajinu vystavila milióny ľudí hrozbe hladu. Dnešná dohoda z Istanbulu je krokom správnym smerom," napísal Borrell, ktorý ocenil sprostredkovateľskú úlohu OSN a Turecka. V mene EÚ sa zaviazal pomáhať Ukrajine s vývozom obilia. Generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý podľa vlastných slov pracoval na sprostredkovaní dohody od apríla a zúčastnil sa aj na jej slávnostnom podpísaní v Istanbule, pre BBC povedal, že to považuje za pravdepodobne najdôležitejšiu vec, akú dosiahol vo svojej súčasnej funkcii.

Vývoz obilia sa môže odblokovať o pár dní

Rusko nezneužije odmínovanie ukrajinských prístavov s cieľom umožniť vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more na vojenskú ofenzívu, vyhlásil v piatok v Istanbule ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý za Rusko podpísal dohodu s Tureckom a OSN o vývoze ukrajinského obilia. Rovnakú dohodu podpísali aj zástupcovia Ukrajiny. Podľa Šojgua by sa mohol export obilia z Ukrajiny odblokovať už v priebehu najbližších dní. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

Ukrajina a Rusko podpísali oddelené dohody umožňujúce vývoz obilia.
Zobraziť galériu (4)
Ukrajina a Rusko podpísali oddelené dohody umožňujúce vývoz obilia.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

"Rusko na seba prevzalo záväzky, ktoré sú jasne formulované v tomto dokumente. Nevyužijeme situáciu po vyčistení a otvorení (ukrajinských) prístavov. Zaviazali sme sa k tomu," povedal Šojgu vo vysielaní ruskej štátnej televízie.

Jeden z predstaviteľov, ktorý sa zúčastnil na príprave dohody, agentúre Reuters povedal, že na lode prevážajúce obilie sa bude vzťahovať čosi ako "prímerie". Ukrajinská námorníctvo zamínovalo pobrežné oblasti Ukrajiny, aby tak znemožnilo prienik ruských vojenských plavidiel. Podľa dohody budú ukrajinské vojenské lietadlá sprevádzať nákladné lode prevážajúce obilie alebo vracajúce sa na Ukrajinu cez bezpečné koridory v ukrajinských vodách. Lode bude monitorovať spoločné koordinačné centrum so sídlom v Istanbule, prechádzať budú cez úžinu Bospor a tadiaľ budú viezť obilie ďalej na svetové trhy.

Keďže Rusko sa obávalo, že nákladné lode vracajúce sa na Ukrajinu by mohli prevážať zbrane, všetky plavidlá budú preverovať v Turecku pod dohľadom spomínaného spoločného koordinačného centra so zastúpením všetkých zúčastnených strán. Dohoda platí predbežne na 120 dní, avšak bude ju možné opakovane predlžovať.

Turecko je pripravené pomôcť s odmínovaním ukrajinských prístavov

Turecko je pripravené pomôcť Ukrajine s odmínovaním jej čiernomorských prístavov, aby tadiaľ bolo možné vyvážať do sveta ukrajinské obilie. Vyhlásil to v piatok zahraničnopolitický poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin, informuje agentúra AFP. "V prípade potreby môže odmínovanie vykonať tretia krajina. My, Turecko, sme pripravení pomôcť," povedal Kalin v tureckej televízii NTV.

Michel víta dohodu z Istanbulu

Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok privítal dohodu o exporte obilia, ktorú dosiahla Organizácia Spojených národov a Turecko s Ukrajinou a Ruskom. Táto dohoda podľa Michela umožní odblokovanie vývozu 22 miliónov ton obilia z Ukrajiny. 

Dohoda môže podľa Michela pomôcť miliónom ľudí na celom svete. Predseda Európskej rady zároveň upozornil, že v súčasnosti je najdôležitejšie, aby bola dohoda zavedená do praxe. Poďakoval sa tiež Turecku za sprostredkovanie dohody.

Johnson telefonoval Zelenskému

Britský premiér Boris Johnson v piatok telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským po tom, čo zástupcovia Ukrajiny a Ruska navzájom oddelene podpísali v Istanbule dohody s OSN a Tureckom o umožnení vývozu ukrajinského obilia cez Čierne more. Podľa britskej stanice BBC Johnson privítal dosiahnutie dohody a zdôraznil, že musí byť plne uvedená do praxe.

Dosluhujúci britský premiér tiež potvrdil odhodlanie svojej krajiny naďalej podporovať Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii. "Toto odhodlanie neochabne, nech bude v Británii premiérom ktokoľvek," povedal Johnson, ako ho citovala jeho hovorkyňa. Zelenskyj sa podľa nej poďakoval Británii za podporu aj vojenskú pomoc, ktorú – ako uviedol ukrajinský prezident – je v konflikte cítiť.

Dohoda zachráni životy ľudí

Generálny riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Robert Mardini privítal v piatok dohodu o vývoze ukrajinského obilia, ktorú v Turecku podpísalo Rusko a Ukrajina. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian. "Dohoda, ktorá umožňuje vývoz obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more, doslova zachraňuje životy, pretože ľudia po celom svete zápasia s tým, aby nasýtili svoje rodiny. Nikde nepociťujú následky ťažšie než v komunitách, ktoré už znášajú dopady nejakého ozbrojeného konfliktu a zmeny klímy," uviedol Mardini.

"Napríklad náš prieskum trhu za posledných šesť mesiacov ukázal, že cena potravinových plodín stúpla za rok  v Sudáne o 187 percent, v Sýrii o 86 percent, v Jemene o 60 percent, v Etiópii o 54 percent. Toto úsilie musí pokračovať," informoval šéf MVČK.

Viac o téme: DohodaObilieVývozRuskoTureckoOSNUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu