Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty (14. máj 2022)

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: koláž Topky.sk - SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, SITA/Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje ešte väčší tlak medzinárodného spoločenstva na Rusko. Rokovania s Moskvou o oslobodení obrancov fabriky Azovstal v Mariupole sú podľa neho veľmi zložité a Kyjev v nich využíva sprostredkovateľov. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

ONLINE

21:55 Hrozné zábery zničeného historického centra Charkov.

21:41 V regióne Nikolajev bolo zničené ruské lietadlo.

21:40 Ruské sily vypálili od začiatku invaze z běloruského území na Ukrajinu už 633 rakety, uviedla dnes agentúra Unian s odvolaním na bieloruskú monitorovaciu skupinu Belaruski Hajun. Ukrajinský vyslanec pri OSN Serhij Kyslycja vo štvrtok informoval, že spolu potom Rusko na Ukrajinu vypálilo najmenej 2100 raket.

21:30 Ruskí okupanti nútia civilistov vstupujúcich do Mariupolu, aby zhodili ukrajinské poznávacie značky. Ľudia, ktorí vstúpili do Mariupolu, informovali, že Rusi ich prinútili nahradiť ukrajinské poznávacie značky tými, ktoré nelegálne vydali zástupcovia Ruska v Doneckej oblasti. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

21:05 Zelenskyj podpísal zákon zakazujúci proruské strany. Zákon umožňuje zakázať strany, ktoré podporujú alebo popierajú ruskú vojnu proti Ukrajine a popierajú skutočnosť, že Moskva okupuje ukrajinské územia vrátane Krymu a východného Donbasu.

20:30 Turecko navrhlo, že zabezpečí námornú evakuáciu stoviek zranených ukrajinských vojakov, ktorí sa nachádzajú v komplexe oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom Mariupole. Oznámil to v sobotu hovorca a hlavný zahraničnopolitický poradca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. "My sme pripravení. Naša loď je pripravená vyplávať a priviesť zranených vojakov a ďalších civilistov do Turecka," povedal pre agentúru Reuters hovorca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (8)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

20:00 Viac ako 500 áut s evakuujúcimi civilistami opustilo Mariupol 14. mája. Kolóna 500-1000 áut čakala 3 dni na získanie povolenia opustiť mesto, uviedol poradca starostu Mariupolu Petro Andriushchenko. Smerujú do Záporožia.

19:37 Ruské jednotky sa pripravujú na útok na niekoľko miest v Doneckej oblasti, ako sú Sivierodoneck, Soledar a Bakhmut. Rusko pokračuje v náletoch a ostreľovaní regiónu delostrelectvom.

18:55 "Nikto nezlomil nášho ducha... Bojujeme za ukrajinský ľud a celý civilizovaný svet. Všetci chápeme, že ak sa tu nepresadíme, Putin zájde ďalej,“ hovorí Svyatoslav Palamar, zástupca veliteľa pluku Azov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

18:28 Mestská rada ukrajinskej metropoly Kyjev rozhodla v sobotu o "dekomunizácii" Oblúku priateľstva národov zo sovietskej éry a jeho premenovaní na Oblúk slobody ukrajinského ľudu. Na svojom účte v aplikácii Telegram to podľa agentúry AFP oznámil kyjevský starosta Vitalij Kličko. K symbolickému kroku došlo po tom, čo mestská rada rozhodla v apríli o odstránení sôch ruského a ukrajinského robotníka, ktoré sa nachádzali pod oblúkom.

17:50 Nová maďarská prezidentka Katalin Nováková na svojej sobotňajšej inaugurácii odsúdila "Putinovu agresiu" voči Ukrajine a avizovala, že jej prvá pracovná cesta povedie do Poľska. Informuje o tom agentúra Reuters. "Odsudzujeme Putinovu agresiu, ozbrojenú inváziu na územie suverénneho štátu. Navždy vravíme 'nie' každej snahe zameranej na obnovenie Sovietskeho zväzu," povedala vo svojom inauguračnom príhovore Nováková, ktorá je prvou ženou vo funkcii maďarského prezidenta a vo svojich 44 rokoch súčasne najmladšou hlavou štátu v dejinách Maďarska. 

Nováková ďalej vyhlásila, že vojna na Ukrajine sa "vedie aj proti nám, mierumilovným Maďarom". Preto je podľa nej potrebné aby sa vyšetrili vojnové zločiny spáchané na Ukrajine a aby ich páchatelia neušli trestu. 

17:20 Kyjev dnes navštívila delegácia predstaviteľov amerického Senátu na čele s vodcom republikánskej menšiny v hornej komore Kongresu Mitchellom McConnellom.

16:55 Príkaz na ostreľovanie Charkova kazetovými bombami vydal generálplukovník Ruskej federácie Alexander Žuravlev, ktorý sa podieľal na podobných vojnových zločinoch v Sýrii. Informuje o tom portál Nexta.

16:26 Celý svet ponesie následky totálnej hybridnej vojny, ktorú rozpútal proti Rusku Západ, vyhlásil dnes podľa agentúry RIA Novosti ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Vo svojom vystúpení na schôdzi ruskej Rady pre zahraničnú politiku a obranu tiež povedal, že západné sankcie proti Rusku nedosiahnu zamýšľaný výsledok. "Kolektívny Západ nám vyhlásil totálnu hybridnú vojnu a je ťažké predpovedať, ako dlho ešte bude trvať, ale je jasné, že následky pocítia bez rozdielu všetci," povedal Lavrov.

15:55 Starosta Kyjeva uviedol, že v hlavnom meste bude demontovaných asi 40 pamiatok spojených s Ruskom a ZSSR . Informuje o tom portál Nexta. 

15:35 Ruská vojna zničila 23 % ukrajinskej železničnej siete. Náklady na škody už dosiahli 90 miliárd dolárov a toto číslo každým dňom rastie, uviedol 14. mája minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Budová zničená ťažkými bojmi v Charkove
Zobraziť galériu (8)
Budová zničená ťažkými bojmi v Charkove  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana, File)

15:05 Rusko chcelo inváziou na Ukrajinu dostať natrvalo pod kontrolu väčšinu územia tejto krajiny. Konštatuje sa to v príspevku zverejnenom v sobotu na twitterovom účte britského ministerstva obrany. Informuje o tom agentúra DPA. Tomuto cieľu mali s veľkou pravdepodobnosťou poslúžiť zmanipulované referendá o pričlenení jednotlivých ukrajinských regiónov k Ruskej federácii.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu