Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty tretí (17. máj 2022)

Pohľad na zničený Mariupoľ
Pohľad na zničený Mariupoľ (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - Ruské ministerstvo obrany deklarovalo, že evakuácia ukrajinských vojakov sa už začala, píše na svojom webe stanica CNN. Rezort obrany v Moskve v pondelok oznámil, že s predstaviteľmi ukrajinskej armády dosiahol dohodu na evakuácii ranených vojakov z komplexu oceliarní Azovstaľ.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

ONLINE

21:34 V Kyjeve v utorok pochovali prvého prezidenta nezávislej Ukrajiny Leonida Kravčuka, ktorý zomrel 10. mája vo veku 88 rokov. Na pohrebe sa zúčastnil úradujúci prezident Volodymyr Zelenskyj spolu s manželkou Olenou a tiež bývalí prezidenti krajiny. Kravčuk bol prezidentom od decembra 1991. Informuje o tom agentúra AFP.

21:15 Sedem autobusov s ukrajinskými vojakmi, ktorí niekoľko týždňov odolávali útokom ruských síl v oceliarniach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol, údajne dorazilo do obce Olenivka, ktorá leží neďaleko mesta Doneck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a ovláda ju Rusko. S odvolaním sa na vyjadrenie svedka o tom informuje agentúra Reuters.

20:57 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorkovom telefonáte prisľúbil svojmu ukrajinskému náprotivkovi Volodymyrovi Zelenskému dodávku ďalších zbraní v najbližších dňoch. Uviedol to Elyzejský palác, informuje americká televízia CNN.

20:41 Ruské jednotky sa pokúšajú o niekoľko ofenzív na Donbase. Rusi sa snažia postupovať smerom k Slovjansku v Doneckej oblasti a Severodonecku v Luhanskej oblasti, ako aj pozdĺž celej frontovej línie pri meste Doneck, informoval ukrajinský generálny štáb.

20:40 Ruské ministerstvo spravodlivosti požiadalo ruský najvyšší súd, aby označil ukrajinský pluk Azov za teroristickú organizáciu. Príslušný súdny proces sa má začať 26. mája. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

20:39 Moskovský súd udelil pokutu vo výške desať miliónov rubľov (145.023 eur) stanici Rádio Sloboda (RFE/RL) za to, že zo svojej webstránky neodstránila "zakázaný obsah". Informovala o tom v utorok agentúra Reuters odvolávajúca sa na správu, ktorú zverejnila ruská agentúra Ria Novosti.

19:28  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok absolvoval "dlhý a zmysluplný" telefonát s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Témou rozhovoru bola aktuálna situácia na Ukrajine. Samotný Zelenskyj to uviedol v príspevku na sociálnej sieti Twitter, informuje agentúra Reuters. "Hovorili sme o priebehu nepriateľských akcií, operácii na záchranu vojakov z Azovstaľu a o perspektívach procesu vyjednávania. Nastolili sme otázku dodávok paliva na Ukrajinu," napísal Zelenskyj.

18:56 Ruský armádny plukovník v zálohe Michail Chodarionok vo vysielaní ruskej štátnej televízie Rossija-1 varoval pred nepriaznivým priebehom ruských vojenských operácií na Ukrajine. Situácia bude podľa jeho slov pre Rusko čoraz horšia. Informuje o tom americká televízia CNN.

18:22 Viac ako 260 obrancov Mariupolu bolo 16. mája evakuovaných z oceliarní Azovstal do ruských okupovaných osád v Doneckej oblasti. Ukrajinské a ruské úrady rokovali o evakuácii zranených ukrajinských vojakov cez humanitárne koridory. Ukrajinskí predstavitelia predtým vyzvali na evakuáciu 60 zdravotníkov a ťažko zranených vojakov 13. mája. Kremeľ môže rozšíriť humanitárne koridory pre zostávajúcich ukrajinských obrancov v snahe úplne ovládnuť Mariupol. Informujú o tom OS SR. 

18:05 Medzinárodný trestný súd (ICC) vyslal v utorok na Ukrajinu 42-členný tím, ktorý tam bude vyšetrovať údajné páchanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas ruskej invázie. Oznámil to v utorok hlavný prokurátor ICC Karim Khan s tým, že ide o vôbec najpočetnejší vyšetrovací tím vyslaný súdom od jeho založenia, informuje agentúra AFP.

17:57 Ruské sily viedli obmedzené a zväčša neúspešné pozemné ofenzívy pozdĺž frontovej línie na Ukrajine. Ruské zoskupenie okolo mesta Charkov sa najmä snaží udržať hranicu a zabrániť ukrajinským jednotkám v postupe ďalej na sever. Informujú o tom OS SR. 

17:15 Osem ľudí prišlo v utorok o život a 12 utrpelo zranenia pri nálete ruských síl na obec Desna v Černihivskej oblasti ležiacej na severe Ukrajiny, v ktorej sa nachádza vojenská základňa. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne záchranné zložky.

16:25 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v utorok uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sú pozastavené a Rusko obvinil zo "stereotypného zmýšľania".Informoval o tom denník The Guardian a televízia CNN.

15:33 Bytový dom v Doneckom kraji. Rusi zasaahujú obytné oblasti.

15:25 Vojaci zničili genetickú banku rastlín v Charkove Bola to jediná závodná banka na Ukrajine. Bolo tam uložených viac ako 160 tisíc odrôd a hybridov rastlín z celého sveta. Toto úložisko prežilo druhú svetovú vojnu, no neprežilo príchod „osloboditeľov“.

14:03 Ruský parlament možno zakáže výmenu ukrajinských bojovníkov z pluku Azov za zajatých ruských vojakov. Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, diskutuje o zákaze takejto výmeny. V utorok to uviedol internetový kanál Telegram, ktorý vysiela zasadnutie z tejto komory.

13:38 Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že ponúkne technickú expertízu, ktorá má pomôcť deviatim členským štátom EÚ lepšie prijímať ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Informuje spravodajca. Členské štáty EÚ, ktoré podali žiadosť do Bruselu o podporu, ju dostanú v priebehu nasledujúcich mesiacov. Ide o Belgicko, Cyprus, Českú republiku, Francúzsko, Grécko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Taliansko.

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti uviedla, že ruská invázia na Ukrajinu spustila aj bezprecedentnú humanitárnu krízu a je povinnosťou EÚ pomáhať tým, ktorí utekajú pred vojnou a hľadajú bezpečie v členských krajinách eurobloku. "To znamená poskytnúť im prístup k bývaniu, vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a práci. Prostredníctvom nástroja technickej podpory Európska komisia podporuje členské štáty, aby sa tak stalo hladko a rýchlo," uviedla Ferreirová v správe pre médiá.

13:32 Rusko v utorok oznámilo, že vyhostí dvoch zamestnancov fínskeho veľvyslanectva v Moskve v rámci reakcie na obdobný krok Fínska i na posielanie zbraní na Ukrajinu. Informujeme o tom na základe vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí, zverejneného na jeho oficiálnej webovej stránke.

Ruský rezort diplomacie uvádza, že si v utorok predvolal fínskeho veľvyslanca v Rusku Anttiho Helanterä a vyjadril mu protest v súvislosti s vyhostením dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva v Helsinkách, ku ktorému Fínsko podľa ministerstva pristúpilo v rámci "protiruskej sankčnej kampane" Európskej únie. "Veľvyslanec bol upovedomený o tom, že v reakcii na toto konanie fínskej vlády ruská strana rozhodla, že ďalšie prebývanie dvoch pracovníkov fínskeho veľvyslanectva v Moskve je neprijateľné," uvádza sa vo vyhlásení. Podľa agentúry Reuters pritom ruský rezort pri "konfrontačnej politike Fínska" zrejme odkazuje aj na vstup tejto severskej krajiny do NATO.

13:12 Ruské deti čoskoro nebudú môcť tvrdiť, že sa nudia, keďže prezident Vladimir Putin a niekoľko ďalších úradov založia nové detské hnutie, napísala v utorok na svojom webe americká televízia CNN. Plán je taký, že vo štvrtok má byť schválený zákon, ktorý umožní založenie novej organizácie pre deti, uvádza ruský spravodajský web RBK (RosBiznesKonsalting, rbc.ru). Podľa správ ďalších médií bude členstvo dobrovoľné.

Štvrtkové schválenie zákona bude symbolické, pričom sa blíži aj 100. výročie vzniku organizácie Mladí pionieri, premenovanej po smrti diktátora a zakladateľa Sovietskeho zväzu v roku 1924 na Všezväzovú pioniersku organizáciu V.I. Lenina. Bola to komunisticky orientovaná obdoba skautského hnutia.

12:47 Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že viac než 250 ukrajinských bojovníkov, ktorí sa skrývali v oceliarňach Azovstaľ v meste Mariupol, sa vzdalo. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Informáciu nebolo možné nezávisle overiť.

"Za uplynulých 24 hodín zložilo zbrane a vzdalo sa 265 militantov, vrátane 51 vážne zranených," uviedlo ministerstvo krátko po tom, ako rovnakú informáciu zverejnili proruskí separatisti z takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

11:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v utorok uviedol, že telefonoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Hovoril s ním o vývoji bojov a tiež o možnosti zvýšenia tlaku na Moskvu prostredníctvom ďalších sankcií. 

"S kancelárom (Scholzom) sme diskutovali o situácii na frontovej línii, o ďalšom tlaku voči Rusku, o sprísnení sankcií a o vyhliadkach na mier. Oceňujeme nemeckú podporu, vrátane vojenskej. Počítame s ďalšou pomocou Nemecka na ceste Ukrajiny k plnému členstvu v EÚ," napísal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Twitter.

11:04 Ruské ozbrojené sily vo vojne proti Ukrajine vsádzajú na "bezhlavú delostreleckú paľbu", vyplýva z poznatkov britských tajných služieb. Moskva má len obmedzené možnosti získavania cieľov a vyhýba sa riziku nasadiť bojové lietadlá nad územiami ovládanými Ukrajinou, uviedlo v utorok britské ministerstvo obrany. Informáciu priniesla agentúra DPA.

"V nasledujúcich týždňoch sa bude Rusko pravdepodobne opäť spoliehať na masívne delostrelecké útoky, keď sa pokúsi o zosilnenie svojej ofenzívy v Donbase," uvádza sa vo vyhlásení britského rezortu obrany, ktorý sa odvoláva na tamojšie tajné služby.

09:49 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska celkovo už 3.416.000 ľudí, oznámila v utorok ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Podľa SG jej príslušníci vykonali v pondelok 19.200 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v utorok k 07.00 h dosiahol počet príchodzích 4600. Pohraničná stráž tiež uviedla, že za posledných 24 hodín odišlo z Poľska na Ukrajinu 26.800 ľudí.

09:07 Vladimir Putin je osobne zapojený do vojny na Ukrajine až takým spôsobom, že podľa západných vojenských zdrojov robí operačné a taktické rozhodnutia na úrovni plukovníka alebo brigádneho generála. Informoval o tom britský denník The Guardian.

"Ruský prezident pomáha určovať pohyb síl v Donbase, kde minulý týždeň (ruskí) útočníci utrpeli krvavú porážku, keď sa pri viacerých príležitostiach pokúšali prekročiť strategickú rieku Severský Donec na východe Ukrajiny," uviedol prestížny denník s odkazom na nemenované zdroje.

06:57 Vojenská základňa ukrajinskej armády vzdialená približne 15 kilometrov od hraníc s Poľskom bola v utorok skoro ráno terčom ruského raketového útoku. S odvolaním sa na šéfa Ľvovskej oblastnej vojenskej správy Maxyma Kozyckého o tom informovala americká spravodajská televízia CNN. Podľa Kozyckého ruské jednotky útočili na vojenskú infraštruktúru v okrese Javoriv. Bližšie podrobnosti zatiaľ neuviedol, uviedla agentúra AP.

CNN informovala, že v utorok krátko po polnoci miestneho času očití svedkovia hlásili silné výbuchy aj v meste Ľvov a priľahlej oblasti na západe Ukrajiny. Neskôr ľvovský primátor Andrij Sadovyj uviedol, že nateraz nemá potvrdené informácie o tom, že by Ľvov zasiahla niektorá z rakiet. Vyslovil predpoklad, že rakety boli zneškodnené protivzdušnou obranou. Sadovyj dôrazne apeloval na obyvateľov mesta, aby neignorovali letecké poplachy a v prípade ich vyhlásenia sa ukryli do bezpečia. Vojenský objekt Javoriv je od Ľvova vzdialený asi 40 kilometrov.

06:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na utorok potvrdil, že ukrajinské ozbrojené zložky  spustili operáciu na záchranu obrancov mesta Mariupol, a avizoval, že táto akcia bude pokračovať. Cieľom je ich návrat domov. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN, ktorá dodala, že Zelenskyj naznačil, že časť obrancov zostáva vnútri rozsiahleho komplexu oceliarní Azovstaľ - poslednej bašte ukrajinských obrancov Mariupolu.

"Vďaka činnosti ukrajinskej armády, ozbrojených síl Ukrajiny, rozviedky, vyjednávacieho tímu, Medzinárodného výboru Červeného kríža a OSN svitla nádej, že sa nám podarí zachrániť životy našich chlapcov," zdôraznil Zelenskyj podľa CNN. Potvrdil, že sú medzi nimi aj ťažko zranení, pričom ubezpečil, že sa im poskytuje zdravotná pomoc. Dodal: "Chcem zdôrazniť, že Ukrajina potrebuje ukrajinských hrdinov živých. To je naša zásada." Informoval tiež, že "sa pracuje na tom, aby sa chlapci vrátili domov". Poznamenal, že "táto práca si vyžaduje delikátnosť. A čas."

Z obliehaného Azovstaľu evakuovali viac ako 260 ukrajinských vojakov

Z obliehaného oceliarskeho závodu Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol evakuovali v pondelok viac ako 260 ukrajinských vojakov, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Informuje o tom agentúra AFP. Vo vyhlásení zverejnenom na sieti Facebook Maľarová spresnila, že operáciu na záchranu obrancov Mariupola zablokovaných na území oceliarní spoločne začali ukrajinské ministerstvo obrany, ozbrojené sily Ukrajiny, Národná garda a pohraničná služba.

Uviedla, že do zdravotníckeho zariadenia v meste Novoazovsk, ktoré sa sa nachádza na území proruskej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), bolo evakuovaných 53 ťažko zranených. Ďalších 211 osôb bolo vyvezených cez humanitárny koridor do mesta Olenivka, dodala Maľarová. Ich návrat domov sa uskutoční prostredníctvom ich výmeny s ruskou stranou, spresnila. Olenivka je mesto neďaleko Donecka na frontovej línii súčasných bojov, ale na území okupovanom Ruskom. Oceliarne Azovstaľ sa stali symbolom odporu ukrajinských vojakov proti ruským okupačným jednotkám. Stovky vojakov v areáli oceliarní pokračovali v boji aj po tom, ako zvyšok mesta padol do rúk ruských síl.

Pokiaľ ide o tých ukrajinských ozbrojencov, ktorí stále zostávajú na území Azovstaľu, spomínané rezorty pokračujú v úsilí o ich záchranu, povedala Maľarová. Uviedla, že vďaka obrancom mesta Mariupol získala Ukrajina čas na vytvorenie si rezerv, preskupenie síl a prijímanie pomoci od partnerov. Vyzdvihla, že obrancovia prístavného mesta splnili zadané úlohy v plnom rozsahu. Súčasne vyjadrila ľútosť, že Ukrajina nemá možnosť odblokovať Azovstaľ vojensky. Záchranu životov obrancov Mariupola označila Maľarová "za najdôležitejšiu spoločnú úlohu celej Ukrajiny a celého sveta".

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu