Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prepravná revolúcia, ktorá nemá obdoby: Túto krajinu prejdete počas leta celú za smiešne nízku sumu, majú na to dôvod!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) a ďalšie prepravné firmy začali v pondelok predávať mesačné cestovné lístky za deväť eur. Ide o súčasť vládneho balíčka opatrení, ktorý je reakciou na stúpajúcu infláciu a vysoké ceny pohonných látok.

archívne video

Príčinou hromadenia vlakov na hranici s Ukrajinou je nedostatok vozňov, tvrdí Doležal (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Záujem o lístky sa rapídne zvýšil

Podľa DB je záujem o lístky enormný – len v pondelkových skorých ranných hodinách spoločnosť cez internet predala okolo 50.000 mesačníkov. Informovala o tom agentúra DPA. 

Lístok v hodnote 9 eur má podľa Financial Times poskytnúť úľavu a presvedčiť ľudí, aby prešli z auta na verejnú dopravu, čo je kľúčový cieľ pre Zelených, jednu z troch strán nemeckej koaličnej vlády vedenej sociálnymi demokratmi. Berlín prisľúbil 16 nemeckým štátom 2,5 miliardy eur, aby im kompenzoval dodatočné náklady spojené s lacnejšou letenkou. "Vlaky neboli príliš vyťažené, ale dnes bol bežný pracovný deň," povedal pre agentúru DPA hovorca Deutsche Bahn. "Víkend 6. júna bude nepochybne výzvou," dodal.

S týmito lístkami môžu ľudia cestovať regionálnou autobusovou a vlakovou dopravou po celom Nemecku. Mesačníky je možné rezervovať na mesiace jún, júl a august. Spolková vláda chce touto ponukou odbremeniť spotrebiteľov vzhľadom na vysokú infláciu a tiež zatraktívniť verejnú dopravu.

Prepravná revolúcia, ktorá nemá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dohnala ich k tomu aj vojna na Ukrajine

Balíček opatrení namierený proti inflácii schválila horná komora nemeckého parlamentu (Bundesrat) v piatok 20. mája. Opatrenia budú financované zo zdrojov vlády, ktorá na to vyčlenila 2,5 miliardy eur s cieľom kompenzovať dopravcom straty v ziskoch počas troch letných mesiacov. Spolkový vládny kabinet schválil aj zníženie koncových cien benzínu a nafty prostredníctvom dočasných daňových úľav.

Cieľom opatrení je dostať ceny pohonných látok späť na úroveň pred krízou. Tie začali prudko rásť po tom, ako Rusko vo februári podniklo inváziu na Ukrajinu.

Viac o téme: LístkyExperimentCestovanie NemeckoVerejná preprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu