Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lukašenko zapózoval na bezpečnostnej rade pred záhadnou mapou Ukrajiny: Plán útoku na ďalší štát?

Lukašenko ukazuje mapu plánovaných ruských útokov. Zobraziť galériu (2)
Lukašenko ukazuje mapu plánovaných ruských útokov. (Zdroj: Twitter/ Tadeusz Giczan)

MINSK - Siedmy deň bojov na Ukrajine. Počas týchto dní zomrelo mnoho civilistov, ale aj vojakov, rovnako boli zničené aj mnohé budovy. Sociálnymi sieťami však akutálne koluje fotografia zo včerajšieho zasadnutia bieloruskej bezpečnostnej rady. Zdá sa, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko naznačil, že by sa boje mohli presunúť aj do Moldavska.

Priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina sa obrátil na bezpečnostných predstaviteľov, keď stál pred bojovou mapou, ktorá zrejme ukazuje plánovanú operáciu z južnej Ukrajiny u jej malého suseda. Mapa tiež ukazovala navrhované bojové plány po celej krajine.

Lukašenko zapózoval na bezpečnostnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/ Tadeusz Giczan)

Podrobne opisuje útočné línie smerujúce na Ukrajinu, z ktorých niektoré sa stali v prvých dňoch invázie Ruska na Ukrajinu – ako napríklad sily útočiace na Kyjev zo severu a na Cherson z Krymu. Na mape, ktorú má po svojej pravici, je Ukrajina rozdelená na štyri časti. Údajne to však má znázorňovať, ako je Ukrajina rozdelená na štyri operačné veliteľstvá - západ, sever, juh a východ.  

Ukázal však aj niekoľko útokov, ktoré sa ešte len majú uskutočniť – dokonca sa zdá, že jeden mieri z ukrajinského prístavného mesta Odesa do Moldavska, čo môže naznačovať, že Rusko plánuje napochodovať s vojskom k ukrajinskému susedovi. 

Mnohí sa však na sociálnych sieťach následne vyjadrovali, že ide o Podnestersko - neuznaný štát, ktorý sa v minulosti odčlenil od Moldavska. V roku 2006 v krajine prebehlo referendum, v ktorom sa väčšina obyvateľstva vyjadrila za odtrhnutie od Moldavska a postupné pripojenie k Rusku, tieto snahy sa stupňujú najmä po zmene politickej situácie v Moldavsku v priebehu roku 2009. Podľa mnohých by tak mohlo ísť o "ľahkú korisť" pre Putina, pretože práve Rusko drží "ochrannú ruku" nad Podnesterskom. 

Od štvrtku minulého týždňa prebiehajú rozsiahle boje o strategické mestá Ukrajiny. Posledné dni je bombardované druhé najväčšie mesto krajiny Charkov, aj hlavné mesto Kyjev. Na Ukrajinu zo severu od Bieloruska smeruje 64 kilometrov dlhý konvoj. V noci z utorka na stredu sa ruskí vojaci sa zmocnili mesta Cherson.

Ukrajinskí hasiči po útoku na televíznu vežu pri Kyjeve (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: MapaVojnaRuskoMoldavskoAlexadr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu