Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Znepokojivé odhalenie Transparency International: Vlády na celom svete využili KORONAVÍRUS na túto hrôzu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Ramil Nasibulin)

BERLÍN - Nezisková mimovládna organizácia Transparency International každoročne zostavuje rebríček stagnácie v boji proti korupcii, pričom mnohé krajiny dosiahli v roku 2021 historické minimum. Globálny boj proti korupcii je na mŕtvom bode, v dôsledku čoho sa otvárajú dvere k podkopávaniu demokracie.

Transparency International poukázalo na fakt, že 86 percent krajín z celého sveta sa buď zhoršilo, alebo nedosiahlo žiadny posun v boji proti korupcii. Pandémiu vyvolanú koronavírusom využilo viacero vlád na porušovanie ľudských práv a princípov demokracie, uvádza britský denník The Guardian. Do pozornosti sa dostávajú aj štáty, v ktorých sa neustále porušujú občianske slobody. Pravidelne dosahujú nízke skóre, čo podčiarkuje ich neschopnosť bojovať proti korupcii. 

Index vnímania korupcie (CPI), ktorý bol prvýkrát použitý už v roku 1995, sa stal jedným z popredných ukazovateľov korupcie vo verejnom sektore na globálnej úrovni. Údaje čerpá z trinástich zdrojov vrátane Svetovej banky a Svetového ekonomického fóra. Na každú zo 180 krajín rebríčka sú potrebné informácie aspoň z troch zdrojov. Index uvádza pri jednotlivých štátoch hodnoty od 0 po 100 podľa miery korupcie, pričom čím vyššie je číslo, tým je krajina na tom lepšie. Len pre zaujímavosť, Slovensko je v hodnotení pre rok 2021 na 56. mieste so skóre 52, náš západný sused Česká republika na 49. mieste (54 bodov). 

V rebríčku korupcie sme si polepšili! Neziskovka však ukazuje na výrazné nedostatky, máme čo zlepšovať

Katastrofa na Filipínach a vo Venezuele 

CPI poukazuje na prepojenie medzi korupciou, demokraciou a ľudskými právami od krajín tretieho sveta až po najvyspelejšie ekonomiky. Z 331 zaznamenaných prípadov vrážd obhajcov ľudských práv za rok 2020 sa až 98 percent vyskytlo v štátoch so skóre 45 a menej. Medzi tie rizikové patria najmä Filipíny a Venezuela. Filipíny pokračujú v stagnácii od roku 2014, kedy mali skóre 33. Prezident Rodrigo Duterte od svojho zvolenia v roku 2016 tvrdo zakročil proti slobode prejavu a zhromažďovania sa, čo Filipíny posunulo na tie najnižšie priečky. Okrem toho sa tu objavuje čoraz viac atentátov na obhajcov ľudských práv; len v roku 2020 ich bolo zaznamenaných vyše dvadsať. Vlani patrilo z tohto pohľadu Filipínam v CPI až 117. miesto so skóre 33. 

Znepokojivé odhalenie Transparency International:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vo Venezuele sa situácia vyvíja podobne. Prezident Nicolas Maduro, ktorý pri moci ostáva podobne ako Lukašenko v Bielorusku, potlačil nesúhlas politických oponentov, novinárov a dokonca aj zdravotníkov. Pre rok 2021 sa Venezuela nachádza medzi poslednými krajinami rebríčka so skóre 14. 

Koronavírus ako zámienka 

Index skúma aj regionálne faktory korupcie. Vo východnej Európe a strednej Ázii je to "začarovaný kruh rastúcej moci jednotlivcov, porušovanie ľudských práv a zvyšovanie miery korupcie. Politickí lídri v týchto regiónoch využili pandémiu COVID-19 ako zámienku na zníženie zodpovednosti za verejné obstarávanie a výdavky na zahraničnú pomoc," uvádza Transparency International. "Rok 2021 bol pre občianske práva vo východnej Európe a v strednej Ázii doslova zničujúci. Skorumpovaní lídri potláčajú každý jeden nesúhlas, či už ide o opozíciu alebo tlač," vyjadrila sa regionálna poradkyňa Transparency International pre strednú Áziu Altynai Myrzabekova. 

Vladimir Putin a Alexandr
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Vo svetle nekontrolovateľnej politickej korupcie v arabských štátoch sa región snaží dosiahnuť hmatateľné výsledky v boji za transparentnosť, ľudské práva a demokraciu. Ani jedna krajina sa od roku 2012 výrazne nezlepšila. Politické elity a súkromné záujmy sa dostávajú opakovane pred záujmy celej spoločnosti. Krajiny ako Fínsko, Dánsko či Nový Zéland sa pohybujú od skóre 88 a vyššie, naopak najhoršie je na tom okrem spomínanej Venezuely aj Sýria (13 bodov) či Južný Sudán (11 bodov), kde sa odohráva nepretržitý vojenský konflikt už niekoľko rokov. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Jedinou udržateľnou cestou k spoločnosti bez korupcie je zabezpečiť, aby ľudia mohli slobodne hovoriť, pracovať a aby si sami zvolili elitu, ktorá bude vládnuť v ich krajine," predostrela predsedníčka Transparency International Delia Ferreirová Rubiová. 
 

Viac o téme: KorupciaŽenevaTransparency International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu