Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V rebríčku korupcie sme si polepšili! Neziskovka však ukazuje na výrazné nedostatky, máme čo zlepšovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Korupcia je fenoménom, ktorým si prechádza dnes už takmer každá krajina viac či menej. Práve na našu krajinu sa zamerala v týchto dňoch nezisková organizácia Transparency International Slovensko, pričom konštatovala skvelé správy. Slovensko si vraj v rebríčku vnímania korupcie polepšilo. O žiadny veľký posun medzi 180 krajinami síce nejde, no aj tak ide o čiastkové zlepšenie.

Polepšili sme si

Transparency už dlhodobo zostavuje mapu vnímania korupcie viacerých krajín sveta na tomto odkaze. Slovensko si totiž podľa ich slov zlepšilo pozíciu a zo 180 hodnotených krajín skončilo na 56. mieste. Výsledná pozícia za rok 2021 je tak o štyri miesta lepšia ako rok predtým.

V rebríčku korupcie sme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: transparency.org)

Kredit za to dávajú aj súčasnej vláde

Podľa TIS súčasné zlepšenie už možno pričítať pôsobeniu aktuálnej vlády a inštitúcií. "Vlaňajší pokles šiel ešte do značnej miery na vrub predošlého kabinetu Petra Pellegriniho (Smer, dnes Hlas). Rebríček vnímania korupcie sa totiž vypočítava z výsledkov indexov rôznych inštitúcií, ktoré za rok až dva dozadu reflektujú korupciu z pohľadu podnikateľov, investorov či expertov," popisuje neziskovka.

Za zlepšením Slovenska možno podľa TIS vidieť zvýšené úsilie polície a prokuratúry pri odhaľovaní a stíhaní korupcie. "Zvýšenú iniciatívu potvrdzujú aj aktuálne štatistiky kriminality za rok 2021, podľa ktorých prokuratúra nikdy nestíhala za korupciu častejšie (vlani to bolo 252 osôb). Dojem čiastočne kazia sporné a nedostatočne odkomunikované rozhodnutia o rušení niektorých stíhaní a obvinení zo strany generálneho prokurátora Maroša Žilinku či spory medzi niektorými zložkami polície i prokuratúry," pokračujú.

V rebríčku korupcie sme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Vláde sa podaril splniť len zlomok sľubov

Istý progres je podľa TIS vraj vidieť aj pri zavádzaní protikorupčných opatrení, hoci v tomto ohľade sa súčasnej vláde zatiaľ podarilo stále dotiahnuť iba zlomok vlastných sľubov. "Rozbehnúť sa vlani podarilo napríklad nový Úrad na ochranu oznamovateľov korupcie, ale aj Najvyšší správny súd, pod ktorý prechádza aj agenda súvisiaca s porušovaním práva na informácie či disciplinárne konania," vysvetľuje neziskovka.

Nepodarky zo strany vlády

Vláda však nerobila podľa TIS všetky kroky k potlačeniu korupcie. "Znepokojivo pôsobil zámer vlády vyčleniť spod verejnej kontroly zákazky až za miliardu eur, ktorému sa aj vďaka vzopätiu tretieho sektora a verejnosti podarilo napokon zabrániť prijatím kompromisu. Rozpačito sa vlani rozbiehal proces pri dôležitých zmenách od súdnej mapy cez infozákon a trestný zákon, odpolitizovanie voľby riaditeľa RTVS až po vyrovnávanie sa s konfliktami záujmov a nedostatočnými majetkovými priznaniami verejných funkcionárov. V nedohľadne sú stále konkrétne zmeny v legislatíve o preukazovaní pôvodu majetku, hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov či lobingu," upozorňuje TIS.

V rebríčku korupcie sme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

K poriadnemu zlepšeniu máme stále ďaleko

Aj napriek zlepšeniu v rámci tohto rebríčka za ostatnými krajinami podľa Transparency neustále výrazne zaostávame, pričom priemerné skóre je 64. "Spomedzi dvadsaťsedmičky skončili za nami iba Grécko (58. miesto), ktoré sa nám po roku opäť podarilo predstihnúť a štvorica Chorvátsko (63.), Rumunsko (66.), Maďarsko (73.) a Bulharsko (78.). V nedohľadne je zatiaľ aj ambícia koalície z programového vyhlásenia vlády posunúť Slovensko v rebríčku o 20 miest oproti pozícii spred volieb," uzavreli.

Viac o téme: KorupciaRebríčekSlovenskoTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu