Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Taliban rokuje v Európe: Priletel aj nebezpečný terorista, z doby kamennej prvýkrát na Západ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Stian Lysberg Solum/NTB)

OSLO - Delegácia vládnuceho islamského hnutia Taliban viedla prvé oficiálne rozhovory v Európe od jej augustového prevzatia moci v Afganistane. Stretnutie za zatvorenými dverami sa podľa agentúry AP koná v horskom hoteli nad nórskou metropolou Oslo.

Rozhovory budú trvať tri dni a majú sa zaoberať predovšetkým zmiernením humanitárnej krízy v Afganistane. Zástupcovia Talibanu budú podľa AP tlačiť na rozmrazenie takmer desiatich miliárd dolárov (8,9 miliardy eur) v Spojených štátoch a ďalších krajinách Západu. Afganistan pritom čelí hrozbe ďalšieho zhoršovania humanitárnej krízy. 

Taliban rokuje v Nórsku (Zdroj: profimedia.sk)

"Žiadame ich, aby rozmrazili afganské aktíva a netrestali afganský ľud pre politický dialóg," vyjadril sa koncom minulého týždňa delegát Talibanu Šafiulláh Azam. "V dôsledku hladomoru a smrtiacej zimy nastal myslím čas na to, aby medzinárodné spoločenstvo podporilo Afgancov, a nie trestalo celú populáciu kvôli politickej nezhode," dodal. Let do Osla však vyvolal veľké obavy, pretože na palube sa nachádzal aj člen teroristickej skupiny Haqqani.

Prileteli z doby kamennej

Nemecký denník Bild vyvolal rozruch tým, keď napísal, že "pätnásť islamistov prišlo cez víkend na pozvanie nórskej ministerky zahraničia Anniken Huitfeldtovej (52) z doby kamennej". 

VIDEO Taliban rokuje v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Terje Bendiksby/NTB Scanpix)

 Ešte pred samotnými rozhovormi sa diplomati západných krajín stretli s afganskými aktivistami za ženské a ľudské práva a vypočuli si požiadavky zástupcov občianskej spoločnosti v Afganistane a zhodnotenie ich súčasnej situácie. V spoločnom prehlásení, ktoré zverejnil na Twitteri hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid, sa účastníci rokovaní zhodli, že porozumenie a spolupráca je jediným riešením všetkých problémov Afganistanu. Okrem toho zdôraznili, že všetci Afganci sa musia angažovať a spolupracovať v oblasti politiky, bezpečnosti a hospodárstva. 

Viac o téme: RokovaniaNórskoOsloTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu