Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Talianski policajti si povedali DOSŤ: Tieto respirátory nosiť nebudeme! Kazia nám imidž

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Talianske policajné odbory sa vyslovili proti tomu, aby príslušníkom polície v rámci protipandemických opatrení prideľovali ochranné respirátory ružovej farby. Upozornili, že sa nehodia k ich uniformám a "hrozí poškodenie imidžu inštitúcie", informovala v piatok agentúra AFP.

Podľa autonómneho zväzu polície (SAP), ktorého členom je podľa AFP zhruba každý piaty policajt v Taliansku, boli ružové respirátory distribuované "mnohým" policajným staniciam okrem iného v provinciách Pavia, Varesa a Ferrara na severe krajiny či na Sicílii.

Respirátory musia ladiť k uniforme

Šéf SAP Stefano Paoloni v liste zverejnenom na internetových stránkach SAP uviedol, že respirátory by mali byť napríklad biele, modré alebo čierne, aby lepšie zodpovedali farbe uniformy. Dodal, že dva roky po začiatku pandémie covidu-19 sa vedenie polície nemôže vyhovárať na nedostatok ochranných prostriedkov.

 Podľa Paoloniho musia policajní riaditelia "zachovať dekórum svojich príslušníkov a zabezpečiť, aby im nebolo nariadené vykonávať inštitucionálnu činnosť s ochrannými pomôckami vo farbe, ktorá je pre uniformu výstredná a predstavuje riziko poškodenia imidžu inštitúcie". "Rešpekt k uniforme sa neodvíja od farby, ale od toho, akú prácu muži a ženy v uniformách odvádzajú," napísala ku kauze na Twitteri námestníčka na ministerstve dopravy Teresa Bellanovaová.

Pribúdajú desaťtisíce nových prípadov

Taliansko včera oznámilo 186-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom, zhruba rovnaký počet ako vo štvrtok. V súvislosti s chorobou COVID-19 zomrelo 360 ľudí, čo je o 40 viac ako vo štvrtok a najviac od konca apríla. Podľa včerajších údajov tvorí 81 % nových prípadov variant omikron a 19 % prípadov variant delta. Pred rokom krajina zaznamenala výrazne menej denných prípadov, zhruba 17-tisíc, ale úmrtí bolo cez 500.

Na základe zhoršenia epidemiologickej situácie sa dva regióny presunú do horšieho stupňa epidemiologického rizika. Malý alpský región Valle d´Aosta bude jediným krajom v treťom najhoršom, oranžovom stupni, zatiaľ čo Kampánia sa presunie do druhého, žltého stupňa. Taliansko si od minulých epidemiologických vĺn ponechalo štvorstupňový systém. Po úpravách používania covidových certifikátov na konci minulého a začiatku tohto roka sú však rozdiely medzi prvými tromi stupňami veľmi malé. V najhoršom červenom stupni, v ktorom v súčasnosti nie je žiadny región, sa potom počíta s plošnými uzáverami a obmedzením voľného pohybu.

Viac o téme: RespirátorPolícia TalianskoCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu