Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéf firmy mal videokonferenciu na Zoome s 900 svojimi zamestnancami: Ak ste na tomto hovore... UF!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Šéf americkej firmy Better.com, podnikajúcej v hypotékach, prostredníctvom platformy Zoom zvolal schôdzu s 900 zamestnancami, aby im oznámil, že ich prepúšťa, a to s okamžitou platnosťou. Pracovníci sa teraz sťažujú na obzvlášť brutálny vyhadzov, uviedla francúzska rozhlasová a televízna stanica BFMTV na svojom webe.

Prípad zaujal aj americkú televíziu CNN, ktorá upozornila, že pracovníci, tvoriaci deväť percent z približne 10 000 zamestnancov firmy, dostali výpoveď krátko pred vianočnými sviatkami. "Ak ste na tomto hovore, ste súčasťou nešťastnej skupiny, ktorá je prepúšťaná," ​​oznámil Vishal Garg podľa CNN, ktorá sa odvoláva na záznam videokonferencie. "Váš pracovný pomer tu končí s okamžitou platnosťou," dodal zakladateľ a šéf firmy s tým, že zamestnanci môžu očakávať e-mail s podrobnosťami o odstupnom.

Dôvodom prepustenia sú zmeny na trhu

Garg prepustenie stoviek zamestnancov odôvodnil zmenami na trhu, ktorým sa firma musí prispôsobiť, aby prežila. "Je to druhýkrát v mojej kariére, čo to musím urobiť. Naposledy som plakal. Dúfam, že tentoraz budem silnejší," poznamenal podľa BFMTV. Zamestnanci šéfa kritizujú za "brutálny spôsob", akým ich vyhodil. Garg podľa CNN počas celého krátkeho rokovania nedal najavo žiadne emócie.

Firma vo vyhlásení uviedla, že "solídna bilancia a menšia, cieľavedomá pracovná sila nám umožní prejsť do ofenzívy na trhu vlastníctva nehnuteľností, ktorý sa radikálne mení". Prepúšťaní sú predovšetkým pracovníci v Spojených štátoch a Indii. Medzi prepustenými sa podľa CNN ocitol náborový tím pre diverzitu, rovnosť a inklúziu. 

Šéf firmy mal videokonferenciu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

250 ľudí malo pracovať iba dve hodiny denne namiesto ôsmich

Vishal Garg v časopise Fortune vysvetľoval svoje rozhodnutie aj analýzou produktivity zamestnancov. Podľa neho 250 ľudí, ktorí sú medzi 900 prepustenými, pracovalo v priemere len dve hodiny denne namiesto ôsmich. Better.com, podporovaná Softbank, získala minulý týždeň 750 miliónov dolárov v hotovosti po tom, čo v máji oznámila zamýšľaný vstup na burzu. Ten sa má odohrať budúci týždeň s očakávaným zhodnotením vo výške 6,9 ​​miliardy dolárov, poznamenala BFMTV.

CNN pripomenula, že Garg sa prejavil kontroverzne už skôr, ako svedčil jeho e-mail zverejnený časopisom Forbes a vyčítajúci pomalosť zamestnancom, ktorých označil za "bandu hlúpych delfínov". A podľa serveru Daily Beast jeden z najvernejších Gargových podriadených dostal obrovské výhody, rádovo milióny dolárov, ale neskôr bol odoslaný na nútené voľno kvôli podozreniu z šikanovania.

Viac o téme: ZamestnanciVyhadzovZoomBetter.comVishal Garg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu