Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poľský premiér Morawiecki verdikt Ústavného súdu privítal: Tusk vyzýva na protesty

Poľský premiér Mateusz Morawiecki Zobraziť galériu (2)
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecocq, Pool Photo )

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok privítal verdikt Ústavného súdu, ktorý vo štvrtok dospel k záveru, že niektoré články zmlúv s Európskou úniou nie sú v súlade s poľskou ústavou. Informovala o tom agentúra Reuters. Predseda vlády však zároveň zdôraznil, že Poľsko chce zostať súčasťou EÚ.

"Máme rovnaké práva ako ostatné krajiny. Chceme, aby boli tieto práva rešpektované. Nie sme neželaným hosťom v EÚ. A preto nesúhlasíme s tým, aby sa s nami zaobchádzalo ako s krajinou druhej kategórie," napísal Morawiecki na sociálnej sieti Facebook. Bývalý poľský premiér a zároveň bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval na protesty proti kontroverznému verdiktu. Informovala o tom agentúra DPA. Tusk je úradujúcim predsedom najväčšej poľskej opozičnej strany, liberálno-konzervatívnej Občianskej platformy (PO).

"Vyzývam všetkých, ktorí chcú brániť európske Poľsko, aby sme sa stretli v nedeľu na Hradnom námestí vo Varšave o 18.00 h. Len spoločne ich dokážeme zastaviť," napísal Tusk vo štvrtok večer na sociálnej sieti Twitter. Poľský ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že vnútroštátne právo má prednosť pred právom EÚ. Toto rozhodnutie sa v Bruseli stretlo s negatívnou odozvou. Podľa Európskej komisie (EK) verdikt vyvoláva vážne obavy. Komisia taktiež upozornila, že všetky rozhodnutia Súdneho dvora EÚ sú záväzné pre orgány všetkých členských štátov vrátane vnútroštátnych súdov. Verdikt Ústavného súdu môže mať vplyv aj na prideľovanie eurofondov pre Poľsko vrátane peňazí z Plánu obnovy pre Európu.

Vyneseniu verdiktu Ústavného súdu predchádzalo niekoľkomesačné súdne konanie, v ktorom prezident, predstavitelia vlády a parlamentu často zdôrazňovali, že poľská ústava má prednosť pred legislatívnymi normami Únie a rozsudky Súdneho dvora EÚ sú niekedy v konflikte s poľským právnym poriadkom. Poľský Ústavný súd sa začal zaoberať touto záležitosťou v júli na podnet premiéra Mateusza Morawieckeho v súvislosti s vymenúvaním sudcov a verdiktom Súdneho dvora EÚ o tom, že legislatíva Únie má prednosť pred poľskými zákonmi.

Verdikt poľského ústavného súdu je útokom proti EÚ

Verdikt poľského ústavného súdu, ktorý spochybňuje nadradenosť legislatívy Európskej únie nad poľskými zákonmi, predstavuje "útok proti EÚ", povedal v piatok francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune. Informuje o tom agentúra AFP. "Je to veľmi závažné... existuje tu riziko faktického odchodu" Poľska z EÚ, povedal Beaune v rozhovore pre francúzsku spravodajskú televíznu stanicu BFM-TV. Zároveň dodal, že si odchod Poľska z Únie neželá.

Poľský Ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že niektoré články zmlúv s Európskou úniou nie sú v súlade s poľskou ústavou. Verdikt tak spochybňuje prednosť legislatívy EÚ pred poľskými zákonmi. Poľsko a EÚ sa sporia v súvislosti s reformou súdnictva, ktorú predstavila poľská pravicovo orientovaná vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Brusel upozornil, že reforma ohrozuje demokraciu v krajine, pripomína AFP.

"Toto nie je technická alebo právna otázka. Je to vysoko politická otázka pridaná na dlhý zoznam provokácií namierených proti EÚ," povedal francúzsky minister v súvislosti s rozhodnutím poľského Ústavného súdu. "Keď sa pridáte do klubu, podpíšete zmluvu, ktorá je nazvaná dohodou, a táto dohoda bola ratifikovaná referendom v Poľsku. Toto bola voľba poľského ľudu," dodal Beaune. Európska komisia vo štvrtok v reakcii na verdikt poľského Ústavného súdu oznámila, že využije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, aby zabezpečila rešpektovanie ustanovení európskeho práva, pripomína AFP.

Poľsko musí plne realizovať zákony EÚ, vyhlásil šéf diplomacie Maas

Poľsko musí plne implementovať právne predpisy Európskej únie, pretože je jej súčasťou, uviedol v piatok nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Informuje o tom agentúra AFP. Maasove vyjadrenia prišli po tom, čo poľský Ústavný súd vo štvrtok spochybnil nadradenosť legislatívy Európskej únie nad poľskými zákonmi. Experti upozornili, že by tento verdikt mohol viesť k tzv. polexitu – vystúpeniu Poľska z EÚ.

"Ak sa krajina politicky rozhodne byť súčasťou EÚ, potom musí uistiť, že dohodnuté pravidlá sú plne a kompletne implementované," povedal Maas pre mediálnu skupinu Funke. Šéf rezortu nemeckej diplomacie zároveň Európskej komisii (EK) ponúkol svoju "plnú podporu v jej misii podporovať európske právo" v celej Únii. Poľský Ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že niektoré články zmlúv s Európskou úniou nie sú v súlade s poľskou ústavou.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok uviedol, že Poľsko chce zostať v Európskej únii, pripomína AFP. Poľsko a EÚ sa sporia v súvislosti s reformou súdnictva, ktorú predstavila poľská pravicovo orientovaná vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Brusel upozornil, že reforma ohrozuje demokraciu v krajine. Európska komisia vo štvrtok v reakcii na verdikt poľského Ústavného súdu oznámila, že využije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, aby zabezpečila rešpektovanie ustanovení európskeho práva.

Eurokomisia voči Poľsku zakročí v rámci svojich právomocí

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok oznámila, že poverila príslušné útvary exekutívy EÚ, aby dôkladne a rýchlo zanalyzovali situáciu, ktorá nastala po štvrtkovom verdikte poľského Ústavného súdu, podľa ktorého niektoré články zmlúv s EÚ nie sú v súlade s poľskou ústavou. Súd vo Varšave svojím rozhodnutím spochybnil prednosť legislatívy EÚ pred poľskými zákonmi.

Poľský premiér Morawiecki verdikt
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

"Som hlboko znepokojená včerajším rozhodnutím poľského Ústavného súdu. Poverila som útvary Európskej komisie, aby to dôkladne a rýchlo zanalyzovali. Na základe toho sa rozhodneme o ďalších krokoch," uviedla von der Leyenová. Vo svojom oficiálnom odkaze šéfka eurokomisie pripomenula, že EÚ je spoločenstvom hodnôt a zákonov, čo Úniu ako takú spája a robí ju silnou. "Budeme zachovávať základné zásady právneho poriadku Únie. Na to sa spolieha našich 450 miliónov Európanov," uviedla.

Podľa jej slov je najvyššou prioritou EK zabezpečiť, aby boli chránené práva poľských občanov a aby poľskí občania využívali výhody vyplývajúce z členstva v Európskej únii. Spresnila, že občania EÚ a spoločnosti podnikajúce v Poľsku potrebujú právnu istotu, že sa v tejto krajine plne uplatňujú pravidlá Únie vrátane rozhodnutí Súdneho dvora EÚ. "Naše zmluvy sú veľmi jasné. Všetky rozhodnutia Európskeho súdneho dvora sú záväzné pre orgány všetkých členských štátov vrátane vnútroštátnych súdov. Právo EÚ má prednosť pred vnútroštátnym právom vrátane ústavných ustanovení. K tomu sa prihlásili všetky členské štáty EÚ. Na zaistenie tohto stavu použijeme všetky právomoci, ktoré máme k dispozícii podľa zmlúv," upozornila von der Leyenová.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli v reakcii na správy z Varšavy uviedol, že rozhodnutie poľskej strany nemôže zostať bez následkov. "Prvenstvo práva EÚ musí byť nesporné. Jeho porušenie znamená spochybniť jednu zo základných zásad EÚ," uviedol na Twitteri. Týždenník Politico upozornil, že štvrtkový rozsudok z Poľska pobúril viacerých členov europarlamentu, ktorí ako najúčinnejšiu odpoveď voči vláde vo Varšave, odmietajúcej nadradenosť spoločnej legislatívy, vnímajú zmrazenie eurofondov.

Viac o téme: RozhodnutieDonald TuskÚstavný súdMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu