Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNE Zomrel predseda Európskeho parlamentu David Sassoli (†65)

David Sassoli Zobraziť galériu (6)
David Sassoli (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

AVIANO - Vo veku 65 rokov zomrel v utorok predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli, ktorý bol od 26. decembra hospitalizovaný v nemocnici v Taliansku. Agentúre DPA to potvrdil Sassoliho hovorca Roberto Cuillo.

Podľa nemeckej rozhlasovej stanice Deutsche Welle Sassoli zomrel po "vážnych komplikáciách" v súvislosti s jeho imunitným systémom. "Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli zomrel 11. januára o 01.15 h v nemocnici v talianskom meste Aviano, kde bol hospitalizovaný," uviedol na Twitteri Cuillo.

Cuillo v priebehu pondelka oznámil, že Sassoli pre hospitalizáciu zrušil všetky svoje oficiálne aktivity. "Hospitalizácia bola nevyhnutná pre závažné zdravotné komplikácie spôsobené dysfunkciou imunitného systému," uviedol Cuillo vo vyhlásení pre médiá.

David Sassoli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

David Maria Sassoli sa narodil 30. mája 1956 vo Florencii. V 70. rokoch minulého storočia vyštudoval politológiu na Florentskej univerzite. Začínal ako agentúrny novinár a neskôr pracoval pre rímsky denník Il Giorno.

Do politiky vstúpil v roku 2009, stal sa členom stredo-ľavicovej Demokratickej strany (PD), za ktorú v tom istom roku úspešne kandidoval za poslanca EP. Získal viac ako 400.000 hlasov, čo bol pre politického nováčika impozantný výsledok. V roku 2013 sa uchádzal o post primátora Ríma, ale vo voľbách ho porazil Ignazio Marino. Za predsedu europarlamentu bol zvolený 3. júla 2019.  

Európski politici reagujú na úmrtie

Predstavitelia európskych inštitúcií aj európski politici v utorok ráno využili sociálne siete, aby reagovali na úmrtie predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho, ktorý zomrel vo veku 65 rokov.

Ako jedna z prvých reagovala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. "Som hlboko zarmútená stratou veľkého Európana a hrdého Taliana. David Sassoli bol citlivý novinár, vynikajúci predseda Európskeho parlamentu a v neposlednom rade môj drahý priateľ. Moje myšlienky sú s jeho rodinou. Odpočívaj v pokoji, David," napísala šéfka EK na sociálnej sieti Twitter.

Predseda Európskej rady Charles Michel vzdal hold zosnulému predsedovi EP a označil ho za "úprimného a vášnivého Európana." "Jeho ľudské teplo, štedrosť, vrúcnosť a úsmev nám už teraz chýbajú," napísal Michel na Twitteri. 

Výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vyjadril sústrasť Sassoliho rodine. "Jeho vrúcnosť bola inšpiráciou pre každého, kto ho poznal. Úprimná sústrasť patrí jeho rodine a blízkym," napísal Timmermans na sociálnej sieti.

Eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni v tejto súvislosti napísal, že úmrtie predsedu EP je "strašnou stratou pre jeho rodinu a nás všetkých". "Vždy si budem pamätať jeho vodcovstvo, jeho vášeň a jeho veľkorysé priateľstvo," uviedol Gentiloni na Twitteri.

Sociálnu sieť využil na vyjadrenie sústrasti aj bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk. "Je smutné dozvedieť sa o smrti Davida Sassoliho. Navždy zostaneš v mojej pamäti ako veľký Európan, patriot a môj dobrý priateľ," napísal Tusk.

Na úmrtie predsedu Davida Sassoliho reagovali aj slovenskí politici

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť rodine a priateľom prostredníctvom oficiálneho účtu na Twitteri. "David Sassoli bol silný líder, skvelý Talian a neochvejný Európan. Predovšetkým sa vždy snažil zjednocovať, nie rozdeľovať," napísala Čaputová.

K úmrtiu šéfa Európskeho parlamentu sa vyjadril aj predseda vlády SR Eduard Heger. "Aká obrovská strata. Som hlboko zarmútený smrťou vášnivého Európana Davida Sassoliho. Jeho priateľský a profesionálny prístup nám bude veľmi chýbať. Ďakujem, že som ho spoznal aj osobne, mimo Európske rady. Úprimnú sústrasť jeho rodine," uviedol premiér.

Sociálnu sieť Twitter využil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. "David Sassoli zomrel. Je to veľká strata pre Európsky parlament, Európu a našu Úniu. V mene vlády Slovenskej republiky vyjadrujem hlbokú sústrasť jeho rodine, priateľom a kolegom," napísal v utorok predpoludním šéf slovenskej diplomacie.

Úmrtie Davida Sassoliho je pre EÚ veľkou stratou, píšu slovenskí europoslanci

Aj slovenskí europoslanci v utorok využili sociálne siete, aby reagovali na úmrtie predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho, ktorý zomrel skoro ráno vo veku 65 rokov.

"Odpočívajte v pokoji pán predseda David Sassoli. Ďakujeme za všetko, budete nám všetkým chýbať," napísala na sociálnej sieti Twitter europoslankyňa Monika Beňová.

"Veľmi nás zarmútila správa o smrti predsedu EP Davida Sassoliho. Moje myšlienky sú s jeho rodinou, priateľmi a kolegami," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík na Twitteri.

Miriam Lexmann na sociálnej sieti Facebook zdieľala Sassoliho fotografiu so slovami "odpočívajte v pokoji".

"Ťažko sa teraz hľadajú slová. Strašne ma mrzí strata nášho predsedu Davida Sassoliho. Bol to veľmi múdry a láskavý človek. Bude nám veľmi chýbať," napísala slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na Twitteri.

"Som hlboko zarmútený úmrtím Davida Sassoliho. Naša politická rodina stratila oddaného druha. Jeho profesionálna cesta od novinára až po obhajovanie práv občanov v EP zostane pre mňa - bývalého novinára - inšpirujúca," napísal na sociálnej sieti Robert Hajšel.

"Úmrtie Davida Maria Sassoliho, predsedu europarlamentu, je pre Európu veľkou stratou. Strácame silnú osobnosť oddanú liberálnej demokracii. Nech odpočíva v pokoji. Úprimnú sústrasť celej jeho rodine," uviedol slovenský europoslanec Martin Hojsík.

"Som hlboko zarmútený stratou predsedu EP Davida Sassoliho. Ako veľký a hrdý Európan bude chýbať mnohým na celom kontinente. Moje myšlienky sú s jeho rodinou, priateľmi a kolegami," napísal na Twitteri Michal Šimečka.

"Je smutné, ak nás predíde do večnosti niekto, koho sme poznali. Je smutnejšie, keď je to kolega a spolupracovník, ako ním bol aj náš taliansky predseda Európskeho parlamentu," napísal europoslanec Ivan Štefanec, ktorý kondoloval prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Smutný deň pre Európu

Európa stratila vášnivého Európana, úprimného demokrata a dobrého človeka. Uviedla v utorok predpoludním predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v oficiálnom vyhlásení na počesť zosnulého predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho, ktorý zomrel vo veku 65 rokov.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Von der Leyenová zdôraznila, že ide o smutný deň pre Európu, lebo EÚ stráca vášnivého Európana, úprimného demokrata a dobrého človeka a v jej prípade aj "drahého priateľa". "David Sassoli bol muž hlbokej viery a pevného presvedčenia. Všetci milovali jeho úsmev a jeho láskavosť, no vedel bojovať za to, v čo veril. V roku 1989 bol v Berlíne medzi mladými Európanmi, keď padol múr. A odvtedy stál na strane demokracie a zjednotenej Európy. Za viac ako desaťročie pôsobenia v Európskom parlamente neustále obhajoval Úniu a jej hodnoty. Veril však aj tomu, že Európa sa musí snažiť o viac. Chcel, aby bola Európa jednotnejšia, bližšie k svojim ľuďom, vernejšia našim hodnotám. To je jeho dedičstvo," vyhlásila šéfka eurokomisie. Von der Leyenová spresnila, že tak si bude pamätať Sassoliho - ako zástancu spravodlivosti a solidarity.

Sassoliho smrť je výraznou stratou pre európsku politiku

Úmrtie predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho je výraznou stratou pre európsku politiku a platformu európskych socialistov. Zhodli sa na tom podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) a nezaradený poslanec pôsobiaci v Hlase-SD Peter Kmec. Obaja zároveň vyjadrili sústrasť jeho rodine.

"Šesťdesiatpäťročný David Maria Sassoli nebol len politikom, ale človekom s hlbokým sociálnym cítením, o čom svedčí aj jeho pôsobenie v skupine EP pre extrémnu chudobu a ľudské práva. Preto vyjadrujem ako predstaviteľ slovenskej sociálnej demokracie sústrasť aj celosvetovej sociálnodemokratickej rodine, ktorej bude tento bývalý novinár chýbať," uviedol Blanár. Pripomenul jeho doterajšie funkcie i úspechy. Podľa Blanárových slov, navyše, vnímal potrebu zmodernizovať aj Európsku úniu.

Kmec rovnako skonštatoval, že Sassoli výrazne reprezentoval politiku sociálnodemokratických hodnôt a politického konsenzu. "Európska politika, ako aj sociálnodemokratická platforma v EP stratila výraznú osobnosť. Česť jeho pamiatke!" dodal.

Bol veľký Európan, vášnivý a úprimný

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, ktorý zomrel v utorok vo veku 65 rokov, bol "veľký Európan – vášnivý, úprimný, štedrý a autentický". Na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži to vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel, informovala tlačová agentúra EFE. "Bol to človek, ktorý na čele Európskeho parlamentu svojimi schopnosťami, inteligenciou a eleganciou prispel k prijatiu dôležitých rozhodnutí," pokračoval Michel.

Predseda Európskej rady Charles
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/ Pool via AP)

Macron, ktorého krajina počas tohto polroka predsedá Rade EÚ, označil Sassoliho za priateľa a vyjadril sústrasť jeho "rodine, priateľom, talianskemu ľudu a všetkým poslancom Európskeho parlamentu". Na Twitteri predtým napísal, že smrťou Sassoliho "stratila naša Únia súčasne talianskeho vlastenca, veľkého Európana a neúnavného humanistu".

Profil zosnulého predsedu Európskeho parlamentu Davida Mariu Sassoliho

David Maria Sassoli sa narodil 30. mája 1956 vo Florencii. V 70. rokoch minulého storočia vyštudoval politológiu na Florentskej univerzite. Začínal ako agentúrny novinár a neskôr pracoval pre rímsky denník Il Giorno.

V Taliansku je známejší oveľa viac ako novinár než ako politik a to najmä vďaka tomu, že svojho času moderoval hlavnú televíznu spravodajskú reláciu "TG1". Údajne raz o sebe povedal: "Nie som hviezda, som veľmi nudný," citovala jeho slová nemecká tlačová agentúra DPA.

Na začiatku svojej novinárskej kariéry spolupracoval s rôznymi menšími denníkmi a tlačovými agentúrami. V roku 1985 začal pracovať v rímskej redakcii denníka Il Giorno. Od roku 1982 pôsobil v talianskej verejnoprávnej televízii RAI, kde sa venoval témam organizovanej kriminality a prisťahovalectva po páde východného bloku. V rokoch 1996 až 1997 viedol v televíznej stanici Rai 2 program "La cronaca in diretta", čo mu prinieslo ocenenie najlepší reportér.

David Sassoli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

Do politiky vstúpil v roku 2009, stal sa členom stredo-ľavicovej Demokratickej strany (PD), za ktorú v tom istom roku úspešne kandidoval za poslanca EP. Získal viac ako 400.000 hlasov, čo bol pre politického nováčika impozantný výsledok. V roku 2013 sa uchádzal o post primátora Ríma, ale vo voľbách ho porazil Ignazio Marino.

Poslancom EP sa stal aj po eurovoľbách v roku 2014. Sassoliho 1. júla 2014 zvolili za podpredsedu EP, zodopovedajúceho za rozpočet a európsko-stredomorskú politiku. Zároveň bol členom skupiny EP pre extrémnu chudobu a ľudské práva. Stál tiež za európskou železničnou reformou, ktorá v roku 2017 prispela k liberalizácii v železničnej doprave. Spolu s Francescom Saveriom Romanom napísal knihu o únose a vražde talianskeho premiéra Alda Mora, ktorého v roku 1978 uniesli a zavraždili členovia ultraľavicovej organizácie Červené brigády.

David Sassoli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

V roku 2019 bol Sassoli opätovne zvolený za poslanca EP. Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) ho 2. júla 2019 navrhla za predsedu EP. O deň neskôr 3. júla Sassoliho europoslanci zvolili za nového predsedu EP. Stal sa v poradí siedmym Talianom na tomto poste. Vlani v polovici decembra v exkluzívnom rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera oznámil, že na post predsedu Európskeho parlamentu opäť kandidovať nebude.

David Maria Sassoli bol tiež známy ako progresívny katolík a od mladosti bol súčasťou rôznych katolíckych hnutí. Bol veľkým fanúšikom ACF Fiorentina, najvýznamnejšieho futbalového klubu v jeho rodnom meste.

Viac o téme: SmrťEurópsky parlamentDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu