Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Víťaz volieb má už o svojom kabinete jasno: Premiér Trudeau ho predstaví budúci mesiac

Kanadský premiér Justin Trudeau
Kanadský premiér Justin Trudeau (Zdroj: SITA/Justin Tang/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok oznámil, že na budúci mesiac predstaví zloženie svojho nového kabinetu. Informovala o tom agentúra AFP

Podľa Trudeaua by sa parlament mohol zísť na ustanovujúcej schôdzi do konca tohto roka. Na svojej prvej tlačovej konferencii od víťazstva v predčasných parlamentných voľbách z 20. septembra Trudeau uviedol, že jeho menšinová liberálna vláda dostala mandát na to "ešte viac sa posunúť v riešení veľkých výziev, na ktorých Kanaďanom skutočne záleží". Ako príklad uviedol opatrenia na boj proti zmene klímy, ďalšie posilnenie miery zaočkovanosti Kanaďanov proti koronavírusu či oživenie kanadského hospodárstva po pandémii.

Prvé mená odhalené 

Ako uvádza AFP, zloženie Trudeauovho nového kabinetu zatiaľ nie je známe. Trudeau však odhalil, že funkciu vicepremiérky a ministerky financií bude tak ako doteraz zastávať v jeho vláde Chrystia Freelandová.

Kanadské úrady medzičasom oznámili oficiálne výsledky minulotýždňových predčasných volieb. Trudeauova Liberálna strana obsadila v parlamente 159 kresiel. Opozičná konzervatívna strana si ich pripísala 119. Na dosiahnutie väčšiny, v ktorú Trudeau dúfal, víťazovi volieb chýba 11 mandátov.

Voľby boli zbytočné, kritizuje opozícia

Podľa agentúry AP kanadská opozícia už počas predvolebnej kampane obviňovala Trudeaua z toho, že vyhlásil "zbytočné predčasné voľby" s cieľom naplniť osobné ambície.

Viac o téme: VládaMinistriKabinetKanadaJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu