Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Voľby v Kanade sú v plnom prúde: Podľa exit pollov vedie premiérova Liberálna strana

Prípravy pred volebnými miestnosťami v Kanade Zobraziť galériu (3)
Prípravy pred volebnými miestnosťami v Kanade (Zdroj: SITA/Andrew Vaughan/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Liberálna strana kanadského premiéra Justina Trudeaua vedie v počte hlasov získaných v pondelňajších predčasných parlamentných voľbách nad konzervatívcami, na ktorých čele stojí Erin O'Toole. Vyplýva to z exit pollu kanadskej verejnoprávnej stanice CBC.

Ako uvádzajú agentúry AFP a DPA, zatiaľ nie je známe, či liberáli získali dostatočnú podporu voličov na to, aby si zaistili nadpolovičnú väčšinu kresiel v 338-člennom parlamente. Oficiálne výsledky predčasných volieb sa očakávajú až v stredu. Dôvodom je vysoký počet hlasov odovzdaných poštou, pripomína AFP.

Prípravy pred volebnými miestnosťami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Andrew Vaughan/The Canadian Press via AP)

Trudeau, ktorý doposiaľ vládol s menšinovým kabinetom, vyhlásil predčasné voľby v auguste potom ako vyhlásil, že pri presadzovaní legislatívy sa musí spoliehať na podporu iných parlamentných strán. V uplynulých mesiacoch sa v tejto súvislosti sťažoval na obštrukcie zo strany opozície. Premiérova popularita však podľa agentúry AP v porovnaní s minulosťou klesla aj napriek tomu, že zvládanie pandémie zo strany jeho vlády sa považuje za úspešné. AFP to prisudzuje tomu, že po šiestich rokoch vlády "jeho administratíva vykazuje známky únavy".

Prípravy pred volebnými miestnosťami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Andrew Vaughan/The Canadian Press via AP)

K moci sa Trudeau dostal v roku 2015, keď jeho Liberálna strana vo voľbách získala väčšinu kresiel v tamojšej Dolnej snemovni. Vo voľbách z roku 2019 si však značne pohoršil aj pre zverejnenie fotografií z večierku spred dvadsiatich rokov, na ktorých mal tvár zafarbenú na čierno.

Viac o téme: VoľbyKanadaJustin TrudeauExit pollParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu